GÜN HABER/ÖZEL
2 Aralık’taki bir yerel gazete haberinde, “Kepez’de yurtlar denetlendi’ başlıklı bir haber yer aldı. Bu haberde, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün belediye meclis toplantısında yaptığı bir konuşma yazıldı. Haberde şöyle denildi: “Başkan Tütüncü, Adana’nın Aladağ İlçesi’nde yaşanan yurt yangını sonrasında ilçedeki tüm resmi yurtların kontrollerinin, denetimlerinin yapıldığını, gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ve denetimler sonucu olumsuz bir durumun olmadığı şeklinde tespitler yapıldığını söyledi.”
BİZDE OLMAZ DEMEYİN OLDU
Başkanın söylediği yurtlarla ilgiliydi. Peki, Kepez Belediyesi bu acil çıkışlarla ilgili kendi binasında ne gibi önlemler almıştı. Kepez’den başkan dahil birileri çıkıp ‘Bizde yangın olmaz’ demez umarız. Çünkü, 2016 yılının ortalarında Kepez Belediyesi'nde çıkan yangın korkutmuştu. Daha mesainin başlamadığı belediye binasında saat 08.00 sıralarında hem de başkanlık katında yangın çıkmış, özel kalem müdürünün odasından duman çıktığını gören güvenlik itfaiyeyi çağırmıştı.
Belirtilen noktaya gelen Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürmüştü. Kısa sürede söndürülen yangının odada bulunan akvaryumun elektrik aksamından çıktığı tespit edilmişti. Polis maddi hasarın oluştuğu yangınla ilgili tutanak tuttuktan sonra olay yerinden ayrılmıştı.
BU YANGIN EMLAK BÖLÜMÜNDE ÇIKSAYDI
Adana kız yurdundaki faciadan hemen sonra kısa sürede belediye sınırları içerisindeki yurtları denetlediklerini açıklayan Başkan Tütüncü, ‘Terzi kendi söküğünü dikemez’ misali, belediyenin emlak vergilerini tahsil ettiği, veznelerin bulunduğu o kattaki bu görüntüyü fark etmedi mi?..
Bu bölüm, belediyede yangına en müsait bölüm… Çünkü, binlerce evrak, dosya, klasör var… Kağıt materyallerin en yoğun olduğu bölüm.
Belediyeye iş için gelen vatandaşların büyük bölümü de bu katı ziyaret ediyor ve bu bölümde işlerini yürütüyor. ‘Yangın çıkışı’ yazan bölümde, bir adet yangın söndürme tüpü var. Kapı demir sürgülü… Ve, birde asma kilit var. Kilitlenmiş bir yangın çıkışı…
Şimdi, asıl önemlisi, anahtarın nerede olduğu?.. Aslında anahtar kapıya yakın bir yerde yine kapalı camlı bir kutunun içinde… Olası bir yangın esnasında, dumandan veya alevlerden kaçma telaşı içerisindeki insanlar önce kapıya, sonra kutuya nasıl ulaşacak?.. Çünkü, yangın çıkışının önüne oturma grubu konuşmuş. Sandalyelerin hepsi birbirine monteli… Yine olası bin yangında, panik halindeki insanların o sandalyelerin üzerinden atlayıp anahtarın bulunduğu bölüme gidebilmeleri o telaşta camı kıracak bir cisim bulmaları, anahtarı yerinden almaları ve kapıyı açacak fırsatı bulabilmeleri şüpheli…
Acun Ilıcalı’nın Survivor’ı, Kepez Belediyesi’nin acil kapısına giden bu engebeli yolda zorluk açısından solda sıfır kalır.
Yurtları denetleyip talimatlar yağdıran Kepez Belediye Başkanı Tütüncü veya yetki verdiği insanların önce iğneyi kendilerine batırmaları gerekiyor.
Yangın çıkışı burası... Panik halinde bu oturma grubunu atlayıp hem
sürgülü, hem asma kilitli bu kapıyı açmak için maharet gerekiyor.
İşte yangın çıkışının kapısı... Hem sürgülü, hem de asma kilitli...
Yangın tüpüne ulaşmak ise çok zor...
Asma kilidin anahtarı bu karede bir yerde...
Yangın çıkışının olduğu kata hergün binlerce kişi gelip gidiyor...