Yani geçmişte fabrikayı gelişmenin motoru gören anlayış, bugün büyümenin merkezine kenti koymuş bulunuyor" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği 'Kentsel Çelişki ve Kentsel Sosyal Olaylar' başlığıyla bir konferans düzenledi. ODTÜ'den Doç. Dr. Tarık Şengül'ün konuşmacı olduğu konferans, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü Olbia B Salonu'nda yapıldı.
Gezi olayları ve kent dokusuna ilişkin olarak Doç. Dr. Şengül, "Gezi Parkı direnişinin hedefinde kentin meydanları, parkları, sokakları vardır. Çünkü iktidar mücadelesi, her şeyden önce mekanı kontrol etme mücadelesidir. İktidarın kitleleri sokaklardan sökmeye çalışması da tam da bu nedenledir" diye konuştu.
Doç. Dr. Şengül, konferansta ayrıca şunları kaydetti: "Uzun süre kent mekanı olayların geçtiği yer, oyunun sahnesi olarak algılandı. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki kent mekanı, olayın bizatihi kendisi ve de oyun da sahneye ilişkin. Nasıl olmasın ki, 38 bin metrekarelik bir park, bütün Türkiye'yi ayağa kaldırdı."
Kent ve ekonomi konusunda da Doç. Dr. Tarık Şengül, sadece 3'üncü havalimanının 50 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu, İstanbul'un kuzeyinde öngörülen projelerin tutarının 200 milyar doları bulduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Tarık Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün büyük kentlerde süren inşaatları durdurun, Türkiye ekonomisi çöker. Yani geçmişte fabrikayı gelişmenin motoru gören anlayış bugün büyümenin merkezine kenti koymuş bulunuyor. Bunun doğal bir sonucu kapitalizmin çelişkilerinin kent mekanına daha yoğun ve yaygın biçimde yayılmasıdır."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)