Isparta'nın elma üretiminde öne çıkan illerden biri olduğunu anımsatan Kelen, bu yıl Isparta'da yaklaşık 650 bin ton elma üretiminin beklendiğini, tüm ülkede üretilen elmanın yüzde 25'inin bu ilden olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mustafa Kelen, "Ancak bu sene açıklanan elma fiyatlarının çok düşük olduğunu, birinci sınıf elmanın bile 60 kuruştan alıcı bulduğunu, hatta meyve suluk elmanın 10 kuruştan alıcı bulduğu değerlendirildiğinde, elma fiyatlarının çok düşük olduğunu ifade edebiliriz" dedi.
Dış piyasada pazarlama sorunları, iç piyasada elma fiyatlarının düşük olması nedeniyle çiftçilerin zor durumda kaldığını anlatan Prof. Dr. Kelen, bu durumdan yola çıkarak alternatif tüketim malzemesi olarak elma pekmezi ürettiklerini söyledi. Prof. Dr. Kelen, katkı maddesi içermeyen ve ev tipi üretilen elma pekmezi yapımıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Taze olarak değerlendirilmeyen elmaları aldık. Yıkadık, temizledik, çürüklerini ayırdık. Parçaladık ve ezdik. Sonra suyunu çıkardık. Bu noktadan sonra pekmez haline getirilen aşamaları takip ederek, elma pekmezimizi elde ettik. 10 kilogram yaş elmadan 1 kilogram elma pekmezi elde ettik. Bu çalışmamızla emsal pekmezlerin 15-20 lira arasında satıldığını düşünürseniz, oldukça karlı olabilecek ve elmanın farklı bir değerlendirme şekli ortaya çıktı."
Elmanın alternatif tüketim biçimleri olarak cipsi, meyve suyu ve sirkesinin de üretildiğini açıklayan Kelen, "Farklı bir ürün daha ortaya koyduk. Çünkü pekmez, diğer alternatif ürünlere göre daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahip. İnsan sağlığına da faydası fazla. Bu konuda Isparta'daki girişimcileri, bu konuya ilgi duyanları ve atılım yapmak isteyenleri merkezimize bekliyoruz" diye konuştu.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)