Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, TÜBİTAK için 3 yıl önce başladığı deniz çayırları araştırmasında, Antalya kıyılarında 'katil yosun' olarak adlandırılan ve Akdeniz'in ekosistemi için büyük tehlike olarak görülen 'Caulerpa taxifolia' türünün yayıldığı sonucunun çıkması, tatilcileri korkuttu.
Manavgat Irmağı'ndan Antalya'da Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktaya kadar yaklaşık 50 metre derinliğe kadarki bölgede 'Caulerpa taxifolia' adlı yosun türünün zarar verdiği iddialarına (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya'nın Demre İlçesi'nde cevap verdi. Projenin su altı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Gökoğlu, katil yosunun ilk kez 2007 yılında İskenderun kıyılarında tespit edildiğini ve aradan geçen süre içinde Antalya kıyılarına ulaştığını söyledi. Yosunun hızla yayıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, 'Caulerpa taxifolia'ya neden 'katil yosun' denildiğine açıklık getirdi.
'Caulerpa taxifolia' türünün yaşadığı alanlarda diğer yosun türlerinin yaşamasına izin vermediğini belirten Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "İstilacı bir tür. Gittiği yerlerde yayılması ve ortamdaki diğer bitki türlerini gölgelemesi nedeniyle başka türlerin yaşamasına izin vermiyor. Bu nedenle katil yosun deniliyor. İnsanlara zarar vermiyor" dedi.
Doç. Dr. Gökoğlu, yosunun yayılma alanı ve şekli konusundaki soruyu da, "Akdeniz'e Monaco'daki deniz akvaryumlarından dağıldı. Önce Fransa kıyıları ve Hırvatistan'a kadar geldi. Önlenebilme şansı da yok, yayılıyor artık. Deniz ekosistemine girdi artık" yanıtını verdi.
Ahmet ACAR/ DEMRE (Antalya), (DHA)