İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;
a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,
b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir.
Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine on beş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.”
Burada suçun tipiklik unsuruna ve kişinin fiilin Ceza Kanunu madde 83’te sayılan şartları sağlayıp sağlamadığına bakılması gerekmektedir. Şartlara bakacak olursak;
➢ Maddi Unsur
Maddi unsur genelde harekete, netice ve bu ikisi arasında nedensellik bağının varlığıdır. Dolayısıyla burada bir hareket olması lazım, ölüm neticesinin gerçekleşmiş olması lazım, hareketin de bu neticeden kaynaklanmış olması lazımdır.
Buradaki hareket, ihmali bir harekettir. Bu hareketin sözleşmeyle, kanunla ya da önceden gerçekleştirdiği hareketin tehlikeli bir durum oluşturması nedeniyle kişide belli bir icrai davranışı yapma zorunluluğu oluşturması lazımdır. Özetle kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi suçunun herkes işleyememektedir.
➢ Manevi Unsur
Maddi unsurlar oluşmuşsa kişinin ölüm neticesi bakımından bir kastının bulunması gerekir.
▪ İhmali hareketi bilerek ve isteyerek gerçekleştirecek (bilerek isteyerek yapmamış olacak)
▪ Bunu yapmaması halinde ölümün meydana gelebileceğini bilecek
Bu durumda kişi meydana gelen ölüm neticesinden ihmalinden dolayı sorumlu olur. Burada önemli bir husus olarak kastın hem hareketi hem de neticeyi kapsaması gerekir. Yani hem ihmali hareket bilinerek ve istenerek yapılacak, hem de ihmal hareketi bilerek isteyerek yaptığında neticenin meydana geleceğini bilecek ve isteyecek. Eğer neticeye yönelik bir kastı yok ise bu durumda taksirli bir sorumluluğu söz konusu olur.
➢ Hukuka Uygunluk Nedeninin Varlığı
TCK 83’ün şartları:
✓ Kişinin mutlaka yükümlü olduğu bir icrai davranış bulunmalıdır.
Maddi unsur bakımından mutlaka kişinin yükümlü olduğu bir davranış bulunmalıdır. Eğer
kişide bir yükümlülük söz konusu değilse TCK 83’ten bahsedilmez. Burada kişinin mevcut
yükümlülüğü:
▪ Kanundan,
▪ Sözleşmeden veya
▪ Önceden gerçekleştirilen tehlikeli eylemden kaynaklanabilir.
Kişi, icrai davranışını gerçekleştirmemiş olabilir ancak sorumlu tutulabilmesi için icrai davranışı gerçekleştirme, üzerine yüklenilen hareketi yapabilme imkân ve kabiliyetinde olmalıdır.
✓ Neticenin mutlaka meydana gelmiş olması gerekir.
Eğer netice meydana gelmediyse kişi sadece yükümlü olduğu hareketi yapmadığı için sorumlu tutulamayacaktır.
✓ Gerçekleştirilen hareketsizlik kast kapsamında olmalıdır.
Maddi unsurun tümüne yönelik bilme ve isteme olmalı;
➢ Kişi bir yükümlülük altında olacağını bilmelidir.
➢ Hareket bu yükümlülüğünü yerine getirmemelidir, ihmal etmelidir.
Ve bu ikisini de bilerek ve isteyerek yapmalıdır.
Suçun işlenebilmesi için kişinin yükümlülüğü bilmesi, ihmali bilerek isteyerek gerçekleştirecek ve neticeyi bilmesi ve istemesi gerekmektedir. Eğer kişinin neticeyi önleme yükümlülüğü yoksa bu kişi tamamen ölüm neticesi bakımından rahattır, denilemez. TCK, herkese bir yükümlülük yüklemiştir. Ankara ceza avukatı ceza davalarında özellikle hayata karşı suçların savunması gerçekleştirmek konusunda profesyonel bir destek sunmaktadır.
Biri kendini idare edemeyecek durumda ise bu kişiye yardım edilmelidir, mecburidir. TCK 83’e iştirak mümkündür. İştirakin her şekli uygulanabilir ancak her yükümlülük ihmali kişiye bireysel olarak tek tek verildiği için buradaki kişileri müşterek fail olarak kabul etmeyiz. Çünkü burada bir özgü suç söz konusudur. Sadece yükümlülük altında olan kişiler bu suçu işleyebilir. Öyleyse bu suça iştirakte müşterek faillik hükmü uygulanamaz, doğrudan faillik hükmü uygulanır, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Çünkü onların hareketi birleşip bir sonuç oluşturmamaktadır. Hareketsizlik olduğu için herkes ayrı ayrı ihmali gerçekleştirir, müşterek faillikteki gibi bir zincir oluşturma söz konusu değildir. İhmale, yardım etme ve azmettirme ise mümkündür. Kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi suçuna ise teşebbüs mümkün değildir. Somut olayın özelliklerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için alanında uzman Ankara avukat’tan yardım almanızı tavsiye ederiz.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |