Yapılan yasadışı görüntü kayıtlarının neredeyse tamamına yakınının Ankara’da gerçekleştirildiği, bu çerçevede hedef seçilen kişilerin takibe alınıp görüntülendiği belirlendi.
Milliyet'ten Tolga şardan'ın haberine göre, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere siyasetçiler, bürokratlar ve emekli TSK mensuplarına yönelik ortaya çıkarılan kaset komplosunda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki 3 birimin ortak çalışmalar yürüttüğü ortaya çıkarıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı komplo soruşturmasının yakalama aşamasına geçilmesiyle önemli bilgilere ulaşıldı. Edinilen bilgiye göre, savcılık talimatıyla 8 ay önce kaset komplosu soruşturmasının sonuna gelen EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, hafta içinde gözaltı işlemleri için düğmeye bastı. Savcılık soruşturmasında, yasadışı görüntü kayıtlarının nasıl yapıldığı sistematik olarak ortaya konuldu. Görüntü kayıtları alınacak kişilerin belirlenmesi ve yapılacak işlemler için Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Haberalma Şubesi, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ve Teknik Şube’nin görev paylaşımı yaptığı ve ‘organize’ biçimde çalıştığı tespit edildi.
Saha çalışması
Savcılığa göre, yasadışı görüntüsünün alınmasına karar verilen ‘hedef kişi’ ile ilgili olarak yapılan işlemler şöyle tespit edildi:
1. AŞAMA - Haber Alma Şubesi: Takibe alınmasına karar verilen hedef kişi için ilk aşamada Haber Alma Şubesi harekete geçiyordu. Bu şubede görevli polisler, öncelikle hedef kişi için saha çalışması yaptı. Oluşturulan saha ekipleri, hedef kişinin ailesi, evi başta olmak üzere kullandığı adresler, yakın görüştüğü kişiler ve kullandığı cep telefonlarını günler süren çalışmalarla tespit ederek hedef kişinin profilini oluşturdu. Bu şubede hazırlanan ön raporlar, bu kez Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne gönderilerek özellikle telefon dinlemesi ve teknik takip işlemleri başlatıldı.
Sistemin beyni
2. AŞAMA - Organize Suçlarla Mücadele Şubesi: (R) Şubesi olarak da bilinen şube, sistemin beyni olarak görev yaptı. Haber alma Şubesi’nden gelen hedef kişilere ait profiller üzerinde detaylı çalışmalar yürüten R Şubesi, hedef kişilerin dinlenmesi ve kullandıkları telefonların; baz yerinin gösterilmesi; kiminle, ne zaman, nereden nereye, ne süreyle konuştuğunun belirlendiği HTS kayıtlarının elde edilmesi için kimi zaman sahte isimlerle ya da IMEI numaraları üzerinden inceleme yapılmasını sağlayacak savcılık ve mahkeme kararlarının çıkarılması işlemleri yürütüldü. Bu çerçevede, hedef seçilen kişilerin, hiçbiri hakkında herhangi bir adli süreç yürütülmeyen kişiler olduğu, tamamen sahte kayıtlar üzerinden yasal mevzuata uygun olması amacıyla evrak hazırlandığı anlaşıldı. Bu evrakın savcılıklar ve mahkemeler tarafından onaylanması sonrasında hedef kişiler hakkında izleme, dinleme ve takip çalışmaları başlatıldı.
Gizli kamera
3. AŞAMA - Teknik Şube: Hedef kişilere ait evrakın resmiyet kazanması sonrasında devreye Teknik Şube girerek hedeflere yönelik izleme, dinleme ve takip çalışmaları başlattı. Özellikle hedef kişilerin görüştüğü kişileri de izlemeye alan Teknik Şube, hedef kişilerin sıkça görüştüğü kadınlara yönelik izlemeleri hedef kişilerle örtüştürdü. Hedef kişilerin, tanıdıkları kadınlarla hangi adreslerde buluştuğunu, telefon dinlemesi, HTS izlemesi ve takibiyle belirleyen Teknik Şube ekipleri, elde ettikleri verilerden hareketle buluşma yapılan evleri ya da iş yerlerini yakın izlemeye aldı. Bu aşamadan sonra, Teknik Şube ekipleri, söz konusu adreslerde hiçkimsenin bulunmadığı zamanları kollayarak çilingirler aracılığıyla ev ve işyerlerine girip yasadışı görüntü kayıt düzenekleri yerleştirdi. Evlerde hiçbir şey olmamış gibi hareket eden uzman polisler, mekânların değişik yerlerine gizli kamera ve gizli ses kayıt sistemleri yerleştirdi.
Kayıt altına alındı
4. AŞAMA - Organize Suçlarla Mücadele Şubesi: Hedef kişilere ait mekânlarda yapılan yasadışı görüntü ve ses kayıt işlemini sağlayacak düzeneklerin yerleştirilmesiyle artık son aşama olan kayıt aşamasına geçildi. Bu aşamada, R Şubesi ekipleri görev yaptı. Teknik takipler sonrasında, hedef kişilerin buluşma yapacağı kişiyi, tarihi, saati ve yeri tespit eden Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belirlenen zamanda, söz konusu adres ya da adreslere özel olarak satın alınan obzervasyon (takip) araçlarını gönderdi. Mekânlara yerleştirilen görüntü ve ses kayıt sistemlerinden elde edilen, ses ve görüntü verileri, adreslerin yakınına park etmiş obzervasyon araçlarındaki sisteme aktarılarak kayıt altına alındı.
Tamamına yakını Ankara’dan
Emniyet İstihbarat Dairesi’nde oluşturulan yapılanma çerçevesinde faaliyetlerinin yürüten yasadışı görüntü kayıt ekiplerinin elde ettiği veriler, günü geldiğinde kullanılmak üzere depolandı. Daha sonra bu kayıtlar, farklı internet adresleri üzerinden değişik tarihlerde yayımlandı. Savcılık soruşturmasında, hedef olarak belirlenen kişilere yönelik yasadışı ses ve görüntü kayıt işlemlerinin tamamına yakınının Ankara’da gerçekleştirildiği tespit edildi. Ankara’nın dışında sadece İstanbul’da 2-3 kayıt yapıldığı belirlendi. Hedef kişilere yönelik yasadışı takiplerin EGM İstihbarat Dairesi ile Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi arasında iş yoğunluğuna göre paylaştırıldığı saptandı.