İstanbul'dan temin ettikleri aynı seri numaralı sahte 200 TL'lik banknotları piyasaya sürmek isteyen Gökhan Y., Sinan S., Ömer Y. ve Metin Ç. kiraladıkları otomobille geçen 15 Aralık'ta Antalya'ya geldi. Bir otele yerleşen dört arkadaş, yaptıkları alışverişlerin karşılığında sahte 200 liraları kullandı. Ancak Lara Yalı Caddesi'nde birbirine komşu bakkal ile manava birkaç dakika arayla alışveriş karşılığı verdikleri aynı seri numaralı sahte 200 liralık banknotlar, 4 şüphelinin yakalanmasına neden oldu.
MAĞDURLAR BAKKAL, KASAP, ECZACI
Tutuklanan dört şüpheli hakkında 'parada sahtecilik' suçundan dava açıldı. Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu dört sanık ile onların yakalanmasını sağlayan bakkal Mehmet Göndeş ile manav İlker Öz ile sanıkların sahte parayla alışveriş yaptığı bir marketin kasiyeri, bir kasap ve bir eczacıyla oğlu katıldı.
MANAV PARA BOZDURMAYA KOMŞUYA GİDİNCE
Mağdurlardan İlker Öz, Lara Yalı Caddesi'nde manavlık yaptığını, bir gencin 1 kilo muz alıp karşılığında 200 TL'lik banknot uzattığını belirterek, “Yanımda paranın üstünü verecek nakit yoktu. 200 lirayı bozdurmak için dükkanımın yanındaki Mehmet Göndeş'e ait bakkala gittim. Bakkal komşum, kendisine de az önce 200 lira verilip bir paket sigara alındığını söyledi. Şüphelenip iki parayı karşılaştırınca seri numaralarının aynı olduğunu gördük. Bunun üzerine ben dükkana gidip sanığı oyaladım. Komşum da polisi aradı. Polis gelince bana sahte 200 lirayı veren şahıs muzu bırakıp kaçmaya başladı. Kendisine yetişebilmek için motosiklete atlayıp peşine düştük. Kovalamacadan sonra yere düşen şüpheliyi yakaladık" dedi. Yakaladıkları kişinin Metin Ç. olduğunu söyleyen Öz, olayda bir zararı olmadığı için şikayetçi de olmadığını söyledi.
GERÇEĞİNE ÇOK BENZİYOR
Bakkal Mehmet Göndeş ise manavlık yapan komşusu gelmeden önce bir gencin kendisinden bir paket sigara isteyip 200 lira uzattığını söyledi. Paranın sahte olup olmadığını tespit için kalemle kontrol ettiğini ve sahte olduğuna dair bir belirti görmeyince sigarayla birlikte 190 TL 50 kuruş verdiğini anlatan Göndeş, "Birkaç dakika sonra komşum da para bozdurmak için gelince şüphelendim. İki parayı karşılaştırınca seri numaralarının aynı olduğunu fark ettik. Bana parayı getiren farklı kişiydi, komşuma getiren ise farklı biriydi. Ama paraların seri numarası aynıydı" dedi.
Mahkeme Başkanı Tuncay Özmen'in "Size parayı vereni teşhis edebilir misin" sorusu üzerine Göndeş, sanıklardan Sinan S.'yi işaret etti. Sinan S. de sigara alıp sahte para verdiğini itiraf etti.
HER DÜKKANA FARKLI KİŞİ
Kasap Mustafa Kasap da kendisindan tavuk alan sanıklardan Ömer Y.'nin, 12 liralık alışveriş karşılığında 200 TL uzattığını söyledi. Bu paranın sahte olduğunu anlamadan üzerini verdiğini söyleyen Kasap, "Ertesi gün polis beni arayınca paranın sahte olduğunu öğrendim. Bana verilen sahte 200 lirayı polise verdim. Bana sahte parayı veren sanıktan şikayetçiyim" dedi.
SAHTE PARAYLA ANTİBİYOTİK
Eczacı Nüshet Güner de sanıklardan Metin Ç.'nin eczanesine gelip dişinin ağrıdığını söyleyerek 29 liralık 2 antibiyotik aldığını söyledi. Karşılığında 200 TL verdiğini anlatan Nüshet Güner, "Olay günü yanımda oğlum Hüseyin Ata Güner de vardı. Parayı kalemle kontrol ettik. Sahte olduğuna dair bir belirti göremedik ve alıp karşılığında para üstünü verdik. Paranın sahte olduğunu sanıklar yakalandıktan sonra öğrendik. Bu parayı polise verdik" dedi.
TUTANAĞA REKLAM YASAĞI
Bir markette kasiyer olarak çalışan Özge Akagündüz de sanıklardan Ömer Y.'nin bir paket sigara alıp 200 TL uzattığını söyledi. Kendisine verilen bu paranın sahte olduğunu bilmeden 190 lira 50 kuruş para üstü ödediğini anlatan Özge Akagündüz, olayın ortaya çıkması üzerine işyerinde bir tutanak tutulduğunu söyledi. Sahte para verilerek alınan sigara markasını 'reklam olmasın' diye tutanaklara yazdırmayan Mahkeme Başkanı Tuncay Özmen, sanıklara bu sahte paraları nereden bulduklarını sordu.
KARAKOLDAKİ İFADEYİ KABUL ETMEDİLER
Polisteki ifadelerinde sahte paraları kendilerine Gökhan Y.'nin verdiğini söyleyen üç sanık, mahkemede ise bunu inkar etti. Gökhan Y.'nin bu olayla ilgisi olmadığını söyleyen sanıklardan Metin Ç., sahte banknotları Sinan S.'nin getirdiğini söyledi. Ömer Y. de sahte paraları Sinan S.'nin getirdiğini, olaylarla Gökhan Y.'nin ilgisi olmadığını iddia etti. Sinan Y. ise İstanbul'da kuaförde çalıştığını söyledi. Sahte banknotları kuaförlük yaparken tanıştığı bir kişiden aldığını anlatan Sinan Y., “Ben bu kişiye 3 bin TL verdim. O da 70 tane sahte 200 liralık banknot verdi. Paraya ihtiyacım vardı. Dükkan açmak istiyordum. Durumu sonra arkadaşım Metin'e anlattım. Metin ve Ömer'le Antalya'ya geldik. Antalya'da da Gökhan'ı da çağırdık. Bir otelde kaldık. Ama Gökhan'ın bu olaylardan hiç haberi yok" dedi.
HALASININ ADRESİNİ VEREMEDİ
Gökhan Y. de kendisinin Antalya'ya halasını ziyarete geldiğini iddia etti. Gökhan Y., "Halamlardayken arkadaşlarım Antalya'ya geldiklerini söyledi. Bir otelde buluştuk, onlarla bir gece geçirdim. Hepsi bu kadar. Benim olaylarla ilgim yok" dedi. Ancak halasının nerede oturduğuna dair bir adres ve telefon numarası veremeyen Gökhan Y., bu bilgileri daha sonra mahkemeye sunabileceğini söyledi.
MAHKEMEDE SAHTE 200'LÜK İNCELENDİ
Adli emanete alınan sahte 200 TL'lerden birini inceleyen mahkeme heyeti, sahte banknotu biraz kaygan ve daha kalın buldu. Mahkemede sanıklara üzerlerinden çıkan gerçek paraların kaynağı da soruldu. Üzerlerinden çıkan paraların şahsi paraları olduğunu söyleyen sanıklar, tahliyelerini talep etti. Sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme, diğer müştekilerin de dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -