Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
7 Aralık 2016 Çarşamba - 12:09

Karayollarındaki araçlar kuşlar için büyük tehdit

AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü görevlileri İzmir'de Gülbahçe- Karaburun karayolu üzerinde 1 saatte cansız 26 kuş bulunurken karayollarındaki hızla giden araçların tehdit olduğunu gözler önüne serdi.

Karayollarındaki araçlar kuşlar için büyük tehdit
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Ornitolog Prof.Dr. Ali Erdoğan, kuşları olumsuz etkileyen temel nedenlerin başında habitat kaybı gelmesine rağmen, karayollarında taşıt çarpması sonucu telef olan kuş sayısının da azımsanmayacağını belirtti. Bunun nedenini kuşların beslenme ya da yer değiştirmek için karayolları üzerinde uçmaları olarak açıklayan Prof.Dr. Erdoğan, araçların çarparak ölümlerine neden olduğu kuşların kırlangıç, serçe, kızıl gerdan, kara tavuk, karga gibi ötücü kuş türleri; şahin, atmaca gibi yırtıcı kuşlar ve baykuşlar olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Erdoğan ev kedileri ve özellikle sokak hayvanlarının da kuş ölümlerinin önemli sebeplerinden olduğunu söyledi. 

ALTI TÜRE AİT 26 KUŞ 

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ekibinin, geçen hafta İzmir'deki çalışmalarında Urla ilçesi Gülbahçe-Karaburun karayolu üzerinde yaptığı gözlemde araç çarpması sonucu ölen 6 türe ait 26 kuşa rastladığına dikkat çeken Prof.Dr. Erdoğan, şöyle dedi:

"Ekibimiz bu karayolunda 1 saat içinde 26 ölü kuş tespit etti. Bunlardan 18'i kızıl gerdan, 3'ü maskeli ötleğen, 1'i kara kızıl kuyruk, 1'i dağ bülbülü, 1'i kukumav, 1'i saka ve biri de tanımlanamayacak kadar hasar gören bir kuştu. Bu kuşlardan saka ve kukumav yıl boyunca bölgede gözlenen yerli türler; kızıl gerdan, ötleğen, kızıl kuyruk ve dağ bülbülü ise kış ziyaretçisi olan kuşlar." 

Ölü kuşların bulunduğu bölgenin yoğun maki bitki örtüsüyle kaplı olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Erdoğan, "Sahil boyunca devam eden Gülbahçe-Sarpıncık yolu, iklim koşulları nedeniyle kış döneminde sayıları artan bu kuşlar için dinlenme, barınma ve geçiş alanıdır" dedi. 

YÜKSEK GERİLİM HATLARI VE BİNALAR ÖNEMLİ TEHDİT

Kuş ölümlerinin başlıca nedeninin doğal habitatların tarım alanına çevrilmesi, madenlerin açılması, karayolu ve yüksek gerilim hatları ve binalar olduğunu kaydeden Prof.Dr. Erdoğan, şöyle dedi:

"Yüksek gerilim ve enerji iletişim hatları, fark edilebilirliklerinin düşük olması nedeniyle kuşlar için 'çarpma' riski taşıyan yapıların başında geliyor. Bu hatlar özellikle leylek, pelikan, yırtıcı, balıkçıl, ördek ve kazların ölüm nedenlerinden biri. Binalar, iletişim kuleleri ve çeşitli yapılara çarparak ölmesi, insan kaynaklı kuş ölümlerinin önemli nedenlerinden biri. Genellikle besin ararken veya göç ederken bu tip yapılara çarparak ölen kuş sayısı hayli fazla. Özellikle dış cephesi cam kaplı binalar kuşlar için tehdit oluşturuyor. Cama çarparak ölen kuşların başında da ötücü kuşlar geliyor."

Karayolları, avcılık, kimyasallar gibi etkenlerin neden olduğu kuş ölümleri ile rüzgar türbinlerinin neden olduğu kuş ölümleri karşılaştırıldığında rüzgar türbinlerinden kaynaklanan kuş ölümlerinin sanıldığı kadar çok olmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Rüzgar türbinleri (RES) aslında bulunduğu bölgenin doğal hayatının sigortası konumunda. Çünkü başka yapılaşma olmuyor. Her ne kadar az da olsa habitat kaybı yaşanmakla birlikte, başka yapılaşma olmadığı için insan faaliyeti yoğunluğu azalmakta ve av baskısından kurtulan hayvan türleri daha kolay çoğalmaktadır. Gözlemlerimizde bu şekilde avcılardan kaçarak rüzgar enerji santrami sahalarında toplanan çok sayıda kuş gördük. Avcılar bu sahalara giremedikleri için keklik gibi av baskısı yüksek kuşların yanı sıra, tavşan, tilki ve geyik gibi memeli türleri de gördük."

ONLARCA KUŞ VURULUYOR

Kaçak avcılığın da kuş ölümlerinde çok etken olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Erdoğan, Hatay'ı örnek vererek, şu bilgileri verdi: 

"Almanya'da verici takılan kuşların Samandağ bölgesinde kaybolması üzerine Hatay bölgesinde yaptığımız incelemede, köylülerin şahin, kartal, atmaca, yılan kartalı gibi yırtıcı kuşları bazı hastalıklara iyi geldiğine inanarak vurdukları ve yedikleri tespit edildi. Bu tür avlanmanın bazı köylerde gelenekselleştiğini saptadık. Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay İl Şube Müdürlüğü'nün bu tür avcılarla yoğun mücadele ettiği, çok sayıda tutanak tutularak buna bağlı suç zaptı düzenlenerek cezai işlem uyguladığı biliniyor. Samandağ ilçesine bağlı bazı köylerde yaşayanlar, özellikle avcılar, göçmen kuşların geçtiği dar boğazları ve geçiş dönemlerini çok iyi biliyor. Orada pusuya yatarak onlarca kuşu vuruyorlar. Hatay Samandağ'da çok ilginç bir avlanma geleneği var. Leylek ve yırtıcı kuşları avlamak o insanların yaşam şekli olmuş. Sorunun çözümü için eğitim, bilinçlendirme ve sanıldığı gibi hastalıklara iyi gelmediği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşıyor."

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) 

 
'Altın portakal' kamkatın kilosu 20 TL
 
Cornelia Otel'e ödül
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Altın portakal' kamkatın kilosu 20 TL
ANTALYA'da 'altın portakal' olarak da adlandırılan turunçgillerin en ...
Enişte katili; Şuurumu kaybettim
ANTALYA'da eniştesi 49 yaşındaki Resul Bolat'ı öldüren 39 yaşındaki Tufan ...
Yıldırım isabet eden 17 büyükbaş hayvan telef oldu
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde sahibinin otlaması için araziye bıraktığı ...
 
Dosso Dossi'de yıldız yağmuru
ANTALYA'da 14- 19 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Dosso Dossi Fashion ...
Serik'te 5 şüpheli yakalandı
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde 1 kişiyi zorla alıkoyup senet imzalattırdığı ...
Demre'de Noel Baba ayinle anıldı
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde yaşayıp 6 Aralık'ta öldüğü kabul edilen Noel ...
 
Deri sektöründen ihracatı artırma atılımı
İSTANBUL Deri ve Deri Mamulleri Birliği (İDMİB), yüzde 59 oranında düşen ...
Demir çubukla dövülen şoför: Sahipsiz kaldık
ANTALYA'da depolama alanında otobüsünü temizlerken, iki kişinin demir ...
Antalya'da FETÖ operasyonu: 60 gözaltı
ANTALYA'da FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda öğretmen, polis ve esnaf 60 kişi gözaltına alındı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva