Menderes Türel’in başkanlığı döneminde yapılan Boğaçayı Projesi kapsamında ıslah edilen yatağın kapasitesi saniyede 2900 metreküpe, akış derinliğini ise 4.5 metreye çıkarılmıştı. Çalışmalar kapsamında 60.000 metre forekazık, 1650 metreküp köprü ayağı güçlendirme enjeksiyonu ile zeminin güçlendirilmesi sayesinde taşkın riski en aza indirilmişti.
KARADENİZ’DEKİ SEL GÖZLERİ BOĞAÇAYI’NA ÇEVİRDİ
Projenin gerçekleşmesinin ardından yaşanan tüm yağışlarda başarılı bir sınav veren Boğaçayı, tüm önlemlere rağmen yine de Karadeniz’deki bir yağışın ardından taşıp çevreye zarar verir mi sorusunu akla getirdi.
TURMEPA Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, ‘Kamuoyuna’ başlıklı bir açıklama yaparak, olası ihtimalleri sıraladı ve önlemler konusunda uyarıda bulundu.
İŞTE O AÇIKLAMA:
“Boğaçayı ve yerleşim alanları hakkında görüş ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Boğaçayı menbasından ve yağış havzasından gelme ihtimali yüksek feyezanların getirebileceği muhtelif ağaçların ve tomrukların akan selin hızı ile birlikte Boğaçayı köprüsünün menfezlerini tıkayıp gölet settesi vazifesi yapacağından burada birikecek feyezan sularının yükselerek büyük bir hızla taşarak sağ ve sol sahildeki yerleşim yerlerini tehdit ederek can ve mal kaybı olma ihtimali yüksektir.
Örnek Kastamonu Bozkurt ve Sinop Ayancık ilçelerinde olduğu gibi.
Eğer Antalya’da böyle bir yağış olacak olursa meydana getirebileceği zararları şimdiden tahmin etmek mümkündür.
Bu zararlara maruz kalmamak için :
1) Boğaçayı köprüsü menfezlerinin tabanına biriken husubatın bir an önce temizlenmesi ve suyun akışı rahatça sağlanmalıdır.
2) Boğaçayı’nın taşkın sınırı içerisine ve rusubat konisinin içerisine inşa edilen tüm yapıların bir an önce başka mahallere taşınması uygun olacaktır.
3) Yukarı havza orman alanı içerisinde bulunma ihtimali olan orman kesim stoklarının hiç vakit kaybetmeden aşağıya taşınıp dere yatağından uzak bir yerde stoklanmasını
4) Boğaçayı’nın eski geniş ve yüksek setteli
mevcut yatağına kavuşturulması ve dere yatağının içerisinden kum ve çakıl satılmasının yasaklanması çok büyük önem arz etmektir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. “