'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
5 Ağustos 2020 Çarşamba - 11:34

Karadeniz’de kavurma geleneği

KARADENİZLİ kadınlar, Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez lezzeti kavurma geleneğini sürdürüyor. Yörede yaşayan kadınlar, titizlikle pişirdikleri etin, hayvanın kendi yağıyla kavrulması önerisinde bulunurken, aynı görüşte olan diyetisyenler ise tuzdan kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Karadeniz’de kavurma geleneği
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Karadeniz’de Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği kavurma, her mutfakta farklı tekniklerle yapılabiliyor. Dana ya da koyun etiyle pişirilebilen kavurma, sebzeli hazırlanabildiği gibi kimi zaman da dondurularak uzun süre buzdolabında saklanabiliyor. Yöre kadınları, titizlikle pişirdikleri etin kısık ateşte, hayvanın kendi yağıyla kavrulmasına özen gösteriyor. Diyetisyenler de etin kendi yağıyla pişirilmesi önerisinde bulunup, tuzdan uzak durulmasını ve bu açığın baharatla kapatılmasını tavsiye ediyor. 

'RİZE'DE KAVURMA KÜLTÜRDÜR'

Kavurma pişirmenin püf noktalarını anlatan Necibe Oflu, pratik olarak nitelendirdiği kavurmada hayvanın kendi yağının kullanılması gerektiğini söyledi. Kavurma pişirme tarifini sıralayan Oflu, “Rize yöresinde kavurma, az yağlı kuşbaşı et, 'gömlek yağı' denen hayvanın kendi yağı, az miktarda su ve tuzla yapılıyor. Önce hayvansal yağı bakır tencerede eritiyoruz. Sonra eti katıp kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyunu çekince az miktarda su koyuyoruz ve pişmeye yakın tuzunu koyarak pişmeye bırakıyoruz. Rize yöresinde kavurma bir kültürdür. Eskiden kışa girmeden hayvan kesilir, kavurması yapılır, tenekelere doldurulur ve bir kış boyu tüketilirdi. Artık günümüzde herkes evinde istediği anda kavurmasını yaparak günlük olarak tüketiyor. Çok hızlı pratik bir yemek. Bazen içine sebzelerde katarak değişik tüketim şekilleri yapılabiliyor. Orijinal kavurma, et, hayvanın kendi yağından yapılır" dedi.

‘UZUN SÜRE KISIK ATEŞTE PİŞİRELİM’

Sağlıklı beslenme ve diyet danışmanı Çağatay Kansız da tuzdan uzak durulması uyarısında bulunarak, “Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlar çok miktarda et kavurarak tüketmiştir. Kavurma etin pişirme aşamasında özellikle etin kendi yağında pişirilmesi çok önemli. Ete ekstra iç yağı, çember yağı ve kuyruk yağı katılmamalıdır. Beraberinde tuz ilavesi çok sağlıklı bir tarif olarak karşımıza çıkmaz. Bu dengeyi baharatlarla dengeleyebiliriz. Aşırı tuz eklemekten kaçınalım. Bunun dışında ekstra eti kendi yağında pişirelim. Uzun süre kısık ateşte pişirelim. Bu aşamada düdüklü tencere bizim için alternatif olabilir. Pişirirken de eti zenginleştirme adına sebzelerden kabak, domates, yeşil biber, soğan, sarımsak ve baharatlarla beraber uygularsak etin besin değerini artırmış oluruz. Hem de tabağa düşen et miktarında ayarlama yapmış oluruz” diye konuştu.

KAVURMA YANINDA SALATA ÖNERİSİ

Kavurmayla birlikte taze sebzelerden salata tüketimin sağlıklı olacağını da kaydeden Kansız, “İç pişirme sıcaklığı et ürünlerinde azami değer 70 derecedir. 85 derecede bizim için etin iyi piştiğini söyleyebiliriz. Etin piştikten sonraki sürecinde de tüketim anlamında porsiyon kontrolü çok çok önemlidir. Et kavurulma olarak pişirildiğinde tüketimi açısından, sağlıklı olması açısından, biyo yararlılığı artması anlamında etin yanında taze pişmiş sebzelerden oluşan bir salata, mevsimsel bir zeytinyağlı sebze yemeği veya mevsimsel bir meyvenin sıkılmış suyu ya da taze tüketimi olabilir. Bu C vitamini içerdiği için etin içerisindeki demir ve çinkonun emilimini biyo oranını artıracaktır" dedi. 

KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. NECIBE OFLU (FOTODA), KAVURMA PISIRMENIN PUF NOKTALARINI ANLATTI. FOTO: ARZU ERBAS-DHA

                               KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. NECIBE OFLU (FOTODA), KAVURMA PISIRMENIN PUF NOKTALARINI ANLATTI. FOTO: ARZU ERBAS-DHA

                        KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. NECIBE OFLU (FOTODA), KAVURMA PISIRMENIN PUF NOKTALARINI ANLATTI. FOTO: ARZU ERBAS-DHA

KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. NECIBE OFLU (FOTODA), KAVURMA PISIRMENIN PUF NOKTALARINI ANLATTI. FOTO: ARZU ERBAS-DHA

KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. NECIBE OFLU (FOTODA), KAVURMA PISIRMENIN PUF NOKTALARINI ANLATTI. FOTO: ARZU ERBAS-DHA

                               KARADENIZ'DE KURBAN BAYRAMININ VAZGECILMEZ LEZZETI KAVURMA GELENEGI SURDURULUYOR. DIYET UZMANI CAGATAY KANSIZ (FOTODA). FOTO: ARZU ERBAS-DHA

Arzu ERBAŞ- Selçuk BAŞAR- Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)

Etiketler:
 
Foça açıklarında 84 kaçak göçmen yakalandı
 
Ateşi alın yerine 'el bileğinden' de ölçtürebilirsiniz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça açıklarında 84 kaçak göçmen yakalandı
İZMİR'in Foça ilçesinde, iki ayrı lastik botla yasa dışı yollardan Yunanistan'ın ...
5.2'lik depremden sonra Malatya'da derin yarıklar oluştu
MALATYA'nın Pütürge ilçesinde, meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ...
Minibüslerde tıka basa yolculuk
KÜÇÜKÇEKMECE 1. Aşık Veysel Caddesi üzerinde, koronavirüs salgınına rağmen ...
 
Fren yerine gaza basınca otomobiliyle eczaneye girdi
SİNOP’ta iddiaya göre, sürücüsünün fren yerine gaza basması sonucu lüks ...
Kız çocuğuna cinsel tacizde bulunan akraba, tutuklandı
EDİRNE'nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye köyü sahilinde akrabası olan ...
Bayram ziyaretine gitti, 59 kişi karantinaya alındı
İZMİR'den Kurban Bayramı için Gaziantep'in İslahiye ilçesine gelen İ.H.E.'ye ...
 
Kazada ölen babası için adalet istiyor
BURSA'nın yanı sıra çok sayıda şehirde ekmek fırını bulunan Mehmet Nalbant ...
Pandemi hastanesinin yoğun bakım ünitesi ilk kez görüntülendi
KORONAVİRÜS salgınıyla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ...
Sobada çay keyfi yapmak isterken yandı
ARDAHAN'ın Çıldır ilçesine bağlı Kayabey köyünde, çay demlemek için sobayı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva