TMMOB ile birlikte doğal hayatı ve kültürel mirasları korumak için faaliyet gösteren 113 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan 'Tabiat Kanunu İzleme Girişimi' inisiyatifinin çabalarına rağmen tasarının geri çekilmediğini ve kanunun çıkarılmasının ardından meydana gelecek olumsuzluk, TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın toplantısıyla anlatıldı.
Elektrik Mühendisleri Odası'nda gerçekleşen toplantıda TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu'nu oluşturan 18 meslek odası adına Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer basın açıklamasını okudu. Tasarıya tepkilerin ve eleştirilerin sadece ülke içiyle olmadığını, Avrupa Komisyonu'nun 9 Kasım 2010 tarihinde yayınlanan Türkiye İlerleme Raporu'nda da tasarının 'Endişe Yaratan' bir düzenleme olarak yer aldığını vurgulayan Tuncer, sözlerine şöyle devam etti:
AMAÇ KILIF YARATMAK
"Tüm itirazlara rağmen tasarı önümüzdeki hafta görüşmeye başlanacak. Kanun tasarısının bu şekilde genel kurulda kabul edilerek yasalaşması halinde, ülkemiz doğal hayatı, sit alanları, milli parklar, sulak alanlar, kıyılar ve ormanlık alanlar hiçbir ayrım gözetmeksizin 'Üstün Kamu Yararı' gerekçesiyle yatırımlara açılarak rant uğruna yok edilecektir. Yapılmak istenenin aslında kamu yararı olmayan projelere gerekçe ve kılıf yaratmak olduğu şimdiden bellidir."
ANTALYA'NIN GELECEĞİNİ KARARTACAK
Kanun tasarısının biyolojik çeşitliliğin en fazla gözlendiği bölgeler olan milli parkları tasfiye edeceğinin üstünü çizen Tuncer, "Bugüne kadar doğal alanlarda kurulacak HES'lerin yapımını engelleyen milli parklar engeli bu yasayla bertaraf edilmektedir. Örneğin Kurşunlu Şelalesi, Düden Şelalesi'nin yer aldığı alana rezidanslar yapılması, Vakıf Zeytinliği'nin her türlü yapılaşmaya açılması mümkün olacak. Antalya'nın geleceğini karartacak bu projeleri engellemek veya önlemek için yapılabilecek hiçbir şey olmayacaktır" diye konuştu.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)