Çalışma alanı Antalya, Burdur ve Isparta illeri olan Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi'nin Müdürü Haluk Uyanık, bölgenin yılda yaklaşık 130 bin ünite olan kan ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını söyledi. Geçen yıl bölgede 79 bin 500 ünite kan bağışı olduğunu ifade eden Haluk Uyanık, bu yıl bağışın yüzde 8 oranında arttığını ve 86 bin üniteye ulaşıldığını aktardı. Kan ihtiyacının kalan kısmını ise Akdeniz Üniversitesi ve diğer bölgelerden karşıladıklarını anlatan Haluk Uyanık, her türlü kan grubunun sürekli ihtiyaç olduğunu kaydetti.
GENÇLER ÇOĞALDI
Bilinçlendirme çalışmaları sonucu vatandaşların kan bağışında bulunma oranının arttığına dikkati çeken Haluk Uyanık, özellikle genç nüfusta bu artışın daha fazla gözlemlendiğini vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında kan bağışının yer alması ve okullarda verilen eğitimlerle birlikte çocuk yaşta kan bağışının öneminin anlatıldığını belirten Uyanık, "18 yaşını dolduran herkes kan bağışı yapabiliyor. Öğrenciliğinden itibaren gençlere kan bağışıyla ilgili bilinçlendirme yapıldığı için kan bağışında 18-25 yaş arası yoğunluk var. Gençler çoğalmaya başladı" dedi.
ÖNEMLİ OLAN DÜZENLİ BAĞIŞLAMAK
Gençlerin yanında devamlı kan bağışında bulunan gönüllüler olduğunu aktaran Haluk Uyanık, "Kan bağışında önemli olan gönüllü ve düzenli vermek. Gönüllü ve düzenli bağışçı sayımız arttıkça, Türkiye'de kan bulamamaktan dolayı herhangi bir sorun yaşanmaz. Kan bağışı sayısının yüksekliği de artan bir trend izliyor. İlerleyen dönemde tüm Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılayabilir düzeye gelebilirsek ne mutlu" diye konuştu.
EN AZ AB NEGATİF BULUNUYOR
Bütün hastanelerin kan ihtiyaçlarını sistemden kendilerine ulaştırdığını ve istemlerin karşılandığını vurgulayan Haluk Uyanık, nüfusun yüzde 38'inde bulunan A pozitif, yüzde 25'inde bulunan 0 pozitif ve yüzde 17'sinde bulunan B pozitif kan gruplarının en çok talep edilenler olduğunu belirtti. Yüzde 5 ve altında oranlarda olan AB pozitif, A negatif, B negatif ve 0 negatif kan gruplarını bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren Uyanık, "AB negatif ise yüzde 1 oranında bulunuyor. Yani her 100 kişiden biri AB negatif kan grubuna sahip. Bu kan grubuna sahip birinin ameliyat olduğunu düşünün; 6 ünite AB negatif kan istendi. Biz ancak 600 kişiden 6'sından kan alabilirsek o kişinin ameliyatını yaptırabiliyoruz" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)