İdare kurumu kamusal alanda ortaya çıkan ihtiyaçları dikkate aldığında bu hizmetlerin yapılması için ihale usulüne başvurabilir. Kamu ihaleleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca açılırken çeşitli mevzuatlarla da düzenlemeler yapılır. Kamusal alanda birçok gereksinim ortaya çıkabilir. Bu ihtiyaçların giderilmesi sırasında ise idare kurumu ihale açar.
Kamu ihalesine yönelik olarak yapılan mevzuatlar sürekli güncellenir. Bundan dolayı da takibi zorunludur. Kamu ihaleleri kamuya mal veya hizmet alınacağı zaman gerekli olabilir. Yapım işleri için de idare kurumu zaman zaman ihaleler açar. Bu ihalelerin açılmasının amacı kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılabilmesidir.
İhale açma yetkisi kamu kurumunda olurken açılacak ihalelerde bazı uygulamalardan yararlanılır. İhale usulleri belirlenirken kanunlarda tanımlanan şekillere göre hareket edilir. Buna göre de 3 ihale usulünden söz etmek gerekir.
Pazarlık usulü ile yapılan ihaleler özel koşulların oluşması durumunda kanunda belirtilen şekilde açılır. Kamu ihale kanununun temel ilkeleri 5. maddede açıklanırken belli istekliler arasında ihale usulü ve açık ihale usulü temel ilkeler arasında yer alır.
İhale davası açılması gerektiğinde İdare Mahkemesi yetkili birimdir. Bununla birlikte dava açılmadan önce izlenmesi gereken hukuki süreçlerden de bahsetmek gerekir.
Kamu İhale Davası Hangi Mahkeme?
İhale davası açılmadan önce bazı süreçlerin aşılması zorunludur. Kamu ihalelerine ilişkin bir şaibe oluştuğunda taraflar öncelikle şikâyet aşamasını geçmek zorundadır. İlk şikâyet idare kurumuna yapılırken ihaleyi yapan kuruma dilekçe verilmek zorundadır.
Şikâyet evresinden istenilen sonuç elde edilemediği takdirde bu defa itirazen şikâyet aşaması geçilmelidir. Bu durumda itirazen şikâyet Kamu İhale Kurumu’na yapılır. Şikâyet aşamasından beklenen sonuçlar çıkmadığı takdirde ise İdare Mahkemesi’ne dava açılması gündeme gelir.
Kamu ihaleleri kamunun denetimine açık bir şekilde yapılır. Şeffaf ve denetlenebilir olması nedeni ile bu ihaleler sırasında hukuk yoluna başvuru hakkı taraflara tanınmaktadır. Kamu ihaleleri açılırken kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacı güdülür.
Devlet kamusal alanda ortaya çıkacak ihtiyaçları gidermek için bazı durumlarda kendisi ile hukuki bir bağı olmayan piyasa unsurlarından bu hizmeti alır. Mal ve hizmet alınları ya da yapım işleri için açılan ihaleler sırasında devlet bu işleri ihale yöntemi kullanarak halletmek ister. Bu durumda da kamu kurumu tarafından açılacak ihaleye firmaların teklif vermesi gerekir.
İhale davası söz konusu olduğunda açılan kamu ihalelerine ilişkin bir şüphenin oluşması gerekir. Hukuk yoluna başvuru sırasında ise bazı aşamaların geçilmesi zorunludur. Kamu ihale kanunu 4734 sayılı yasa uyarınca düzenlenir. Bu kanun maddesi ihalelerin ne şekilde düzenleneceği konusunda açıklayıcı bilgiler içerirken ortaya çıkan uyuşmazlıkların giderilmesi için de ona başvurulur.
***Kaynakların taranarak elde edildiği bilgiler ile hazırlanan Kamu İhale Davası başlıklı makale, merak edilen sorulara yanıt hüviyetinde hazırlanmıştır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |