Antalya'da zeytin hasadı başladı
Antalya'da zeytin hasadı başladı
Başkan Uysal: Sevgide, saygıda tasarruf yok
Başkan Uysal: Sevgide, saygıda tasarruf yok
Vali Şahin'den Gaziler Günü mesajı
Vali Şahin'den Gaziler Günü mesajı
Oyuncu ücretleri tartışma konusu oldu
Oyuncu ücretleri tartışma konusu oldu
21 Kasım 2018 Çarşamba - 11:51

Kaleiçi surları yönergeye takıldı

DÜNYACA ünlü Kaleiçi'nin ayakta kalan 6.5 kilometrelik surlarının restoresi ve betonla sıvanan iç kısımlarının temizlenmesi için kurumların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı devir işlemine ilişkin başvurunun yönergeye aykırı olduğu belirtilerek, başvurunun Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdü

Kaleiçi surları yönergeye takıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da milattan önce 158'de kurulan ve binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kaleiçi'ni çevreleyen surların büyük bölümü, 1914 ve 1930'lu yıllarda yıkıldı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eseri surlardan geriye kalan ve Kaleiçi'nin değişik bölgelerindeki toplam 6.5 kilometrelik bölümü de uzun yıllardır yıkım tehlikesiyle karşı karşıya.

24 YILLIĞINA BAKANLIĞA TAHSİS EDİLDİ

Yıkım tehdidi altındaki surların restorasyonu için, surların mülkiyetinin ait olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Muratpaşa Belediyesi, Ziraat Bankası ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlar tarafından Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 24 yıl süreyle tahsis işlemi yapıldı. Ancak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, tahsis işleminin 2863 sayılı kanunun 13 ve 14'üncü maddeleri gereğince yürütülen işlemlere ilişkin yönergeye aykırı olduğuna hükmetti.

YÖNERGEYE UYGUN YAPILSIN TALİMATI

Genel Müdürlük, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait 11 adet taşınmaz üzerinde bulunan sur duvarlarının rölöve, restitüsyon, restorasyon, inşaat mühendisliği projeleri ve restorasyon uygulamalarının yapılabilmesi için tahsise ilişkin başvuruyla ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne yazı gönderd. Yazıda, sözkonusu taşınmazların bakanlığa tahsis edilmesine yönelik herhangi bir bilginin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne iletilmediği belirtildi. Yazıda, bu doğrultuda konuya açıklık getirilerek, 11 taşınmazın Antalya Müze Müdürlüğü'nce 2863 sayılı kanun kapsamında incelenmesi sonucu bilgi ve belgelerin Genel Müdürlüğe gönderilmesi ve bundan sonraki işlemlerde yönerge maddesine uyulması uyarısında bulunuldu.

ORTA BURÇ SURLARINA BETON

1930'lu yıllarda Antalya Belediyesi tarafından şehir rüzgar almadığı gerekçesiyle Tophane'den Hıdırlık Kulesi'ne kadar uzanan surların önemli bölümü yıktırılırken, yıllar sonra ise Yat Limanı'nda 'Orta Burç' olarak bilinen surların içindeki galeriler beton sıvayla donatıldı. Binlerce yıllık tarihi değerlerin galerileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki vakıf tarafından işletilen Türk Evleri ve orta burçlar, bir özel sektör firması tarafından kafe-restoran ve pansiyon olarak hizmet veriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2007'DE TALİMAT VERDİ

Önemli bölümü rüzgar almadığı gerekçesiyle yıkılan ve sonraki süreçlerde bakımsızlık ve ilgisizlik kurbanı olarak kaybolan surlardan günümüze 6.5 kilometrelik kısmı kaldı. Dünyaca ünlü Hadrian Kapısı, Yat Limanı'nın seyir terası konumundaki Orta Burçlar gibi geriye kalan surlar, 2007 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya ziyaretinde dikkatini çekti. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı'nın da katıldığı ziyarette Erdoğan'ın, burçlarla ilgili talimat verdiği ortaya çıktı.

YAZIŞMALAR YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili kurumlarının resmi yazışmalarında da belirtilen talimatta Erdoğan, Kaleiçi surlarının korunması ve restore edilmesini istedi. Erdoğan'ın bu talimatı üzerine 2007 yılında çalışma başlatıldı, ancak kurumlar arasındaki birkaç yazışmadan sonra konuyla ilgili çalışma devam etmedi. 10 yıl sonra Antalya Valiliği öncülüğünde, Kaleiçi'ne yönelik projeler kapsamında fark edilen talimatın uygulanması için Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce 2016'nın son aylarında yeni bir çalıma başlatıldı. Toplam 6.5 kilometrelik surların çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait olduğu belirlendi. Surların sahibi olan kurumlardan tahsisi yapıldı.

İHALE BU YIL PLANLANIYORDU

Surların tek bir kuruma devredilme çalışmalarının ardından restorasyon projeleri için ihale hazırlıkları başlatıldı, ancak yönergeye uygun olmadığı gerekçesiyle bu yıl planlanan ihale de yapılamadı. İhalenin 2018 yılında, uygulama projesinin ise 2019 başlatılması öngörülen surlarda, sur mazgalları, gözetleme kuleleri, derzler tamamıyla elden geçirilecek, yıkılma tehlikesi olanlar güçlendirilecek. Bu kapsamda özellikle Hadrian Kapısı'nın cephe temizliği yapılacak. Surların üzerinde yeni bir yürüme sirkülasyon programı hazırlanacak. 20 milyon TL'nin üzerinde proje ve uygulama maliyeti öngörülüyor. Orta Burç'ta galeriler içine dökülen betonlar da tamamen temizlenecek ve surların tamamı aydınlatılacak.


Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
2019 yılında kaç gün tatil yapılacak?
 
Keçi, yarı insan yarı domuz doğurdu! Görenler gözlerine inanamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ak Parti'nin Antalya adayı belli oldu
AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, 31 Mart 2019 tarihinde ...
Akseki'de kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Akseki ilçesinde bariyerlere çarpan otomobilde 1 kişi yaralandı.
Jandarma şüpheliyi dere yatağında yakaladı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde yaya olarak jandarmadan kaçan cezaevi firarisi ...
 
İHD'den nefret cinayetleri tepkisi
İNSAN Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi sözcüsü Deniz Yıldırım, nefret ...
Cinayet şüphelisi 2,5 yıl sonra yakalandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Yelken Sualtı ve Su Üstü Sporları ...
Çapraz nakille canlarına can verdiler
ANTALYA'da, böbrek hastaları Süleyman Pınar (20) ve Kamber Çelebi (46), ...
 
Manavgat'ta FETÖ şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde polis tarafından düzenlenen operasyonda ...
Devrim Kök Ak Parti yolunda mı?
Antalya CHP’de il gençlik kolları ve il başkanlığı yapan ardından milletvekili ...
Antalya'da polisi şoke eden olay
ANTALYA'da, polisin kimlik kontrolü yapmak istemesi üzerine otomobilden ...
 
Dursun Gündoğdu
İktidar partisine yakışıyor mu?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’yı kurtarmak istiyor
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ferit Demir gazeteciliği
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva