Antalya'nın tarihi değeri Kaleiçi'nde Valilik öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm tarafların içinde yer aldığı bir komisyonla başlatılan yeni uygulamalarla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Vali Münir Karaloğlu'nun başkanlığındaki toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum ve esnaf temsilcileri katıldı.
KALEİÇİ'NE YENİ KARARLAR
Kaleiçi'nde 24 Temmuz'da başlatılan uygulamaların sonuçlarının derlendirildiği toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, 15 Ağustos'a kadarki sürecin tüm taraflar dinlenerek ele alındığını söyledi. Alınan kararlardan büyük oranda tarafların memnun, Kaleiçi için bunların gerekli ve geç kalınmış kararlar olduğu konusunda fikir birliği oluştuğunu belirten Vali Karaloğlu, “Özellikle trafik düzenlemesi, park, içeriye giren araçlarla ilgili yeni kararlarımız oldu. Hedefimiz daha güvenli, huzurlu ve düzenli bir Kaleiçi için Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerimiz, sivil toplum, esnaf ve kamu kurum kuruluşları ve kolluk kuvvetlerimizle bunu sağlamak" dedi.
MAZERET KABUL EDİLMEYECEK
Antalya'nın çok önemli bir marka değeri olan Kaleiçi'ni hem şehrin tanıtımında hem de turizminde iş yapan esnaflar açısından daha cazip hale getirmek için gayretlerinin devam edeceğini belirten Vali Karaloğlu, “Süreci izlemeye devam edeceğiz. Artık aldığımız kararları bundan sonra harfiyen uygulayacağız. Artık bundan sonra trafik, park ihlalleri, sokak işgalleriyle ilgili cezalar uygulanacak. Hiç kimse, ne esnaf, ne oraya giren- çıkan insanlar 'bilmiyorduk, duymadıydık' gibi mazeretleri de kabul etmiyoruz. Aldığımız kararlar harfiyen uygulanacak, ihlal edenlere karşı da gerekli yasal işlemler yapılacak" dedi.
Vali Karaloğlu, Kaleiçi'ndeki yeni uygulamalarla iyileşmenin de hep birlikte hissedileceğini ve düzene girdikçe yerli ve yabancı turist sayısıyla Kaleiçi'nin cazibesinin de artacağını kaydetti.
YENİ UYGULAMALARDA NELER VAR?
24 Temmuz'da başlatılan uygulamalar kapsamında 40 özel güvenlik personeli göreve başladı. 75 ayrı noktada kamera sistemi oluşturuldu. Müzik yayınları saat 24.00'de sona erecek ve gürültü sınırını aşan esnaf affedilmeyecek. Yeni süreçte iki işletmeden birine 25 bin 486 TL, diğerine de ikinci ihlali olduğu için iki katı ceza uygulandı. Servis araçları 07.00- 12.00 arasında, öğrenci servisleri 07.00- 18.00 arasında girebilecek. Ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetleri gibi araçlar için saat serbest olacak.
Giriş sınırlamasının başladığı saat itibariyle içeride yarım saatten fazla kalan araçlara ceza uygulanacak. Otopark cepleri haricinde bölgenin tümüne park yasağı getirildi. Bölgeye erişim sağlaması amacıyla 2 adet ring hattı oluşturuldu. Kaleiçi'nin tamamına erişimi sağlayabilecek şekilde 2 ring hattı, 4 elektrikli taksi, 2 de buggy hizmete sunuldu.
Konutlar, turizm tesisleri, resmi kurum ve dernek için parselindeki otopark sayısı kadar park izni verildi. Ticari işletmelere, parselinde otopark bulunmayan her konut, turizm tesisi, resmi kurum kuruluş, dernek ve benzeri için talep edilmesi durumunda UKOME tarafından bir adet passcard verilecek.
Tur teknelerine binen kişilerin hem güvenliklerinin kontrol edilmesi hem de bir noktadan yolcuların geçişine izin verilerek güvenliğin artırılması amacıyla turnike sistemi ve bariyer getirildi. Seyyar satıcılar ve kağıt toplayıcıları içeriye alınmayacak. Mekanlarda Koruma Kurulu'nca alınan karar gereğince çizilen çizgilerin dışında masa ve sandalye konulması yasaklandı. Trafiğin giriş çıkışı ile ilgili olarak turnike koyulan noktalarda tarihi dokuya uygun kontrol noktaları, binaları ahşaptan yapılacak.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)