Antalya Valiliği'nin finansal desteğiyle restorasyon çalışmaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı'nın hemen yanı başında yürütülen Mevlevihane Müzesi'nde çalışmalar sona erdi. Çalışmalar kapsamında Osmanlı Sultanı 2'nci Bayezid'in eşi Nigar Hatun ile Antalya'yı 1373 yılında Kıbrıs Krallığı'ndan geri alan Zincirkıran Mehmet Bey'in türbeleri ve Selçuklu Hamamı'nın da yeniden ele alınması değerlendirildi. Restorasyon ve arkeolojik kazılar devam ettiği esnada farklı bulgulara rastlanıldı. Alanda özel bir kanalizasyon sisteminin yanı sıra, Selçuklulara ait mezarlık bulundu. Ayrıca Nigar Hatun'un sandukasının altında mezar odasına rastlandı. Burada Nigar Hatun'un mezarına ulaşılırken, daha önce gündeme gelmeyen bezemeli ve motifli Selçuklu dönemine ait taşlar bulundu.
YENİ BULUNTULAR
Alanda incelemelerde bulunan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Mevlevihane alanında 2 yıldır çalışmaların sürdüğünü hatırlattı. Mevlevihane'de çalışmaların bittiğini fakat Zincirkıran Mehmet Bey ve Nigar Hatun kümbetlerinde çalışmaların başladığını kaydeden Karabayram, şöyle dedi:
"Çalışmalar kapsamında Nigar Hatun Kümbeti'nde sandukanın bulunduğu alanda bilimsel kazı devam ediyor. Kazı sonucunda sandukanın altında yeni bir mezar odası bulundu. Burada Nigar Hatun'un kabrine ulaşıldı. Kabirde özel ve daha önce gündeme gelmeyen bezemeli ve motifli Selçuklu dönemine ait taşlar bulduk. Artık proje çok genişledi. Mevlevihane bir kompleks olarak ortaya çıktı."
"YANLIŞ UYGULAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ"
Nigar Hatun türbesindeki mezarın dualarla açıldığını dile getiren Karabayram, çok titiz bir çalışmayla ve dualarla mezarın açıldığını söyledi. Taşların tekrar elden geçirildiğini aktaran Karabayram, şöyle devam etti:
"Türbenin yan tarafında da mezarlar bulundu. Çalışmaların devam ettiği alanın yan tarafında çay bahçeleri var. Araştırmalarımızda bu hazine bölümünün devam ettiği kanaati ortaya çıktı. Valimiz Münir Karaloğlu çevredeki yapıların da ele alınarak kazı çalışmalarının devam etmesini istedi. 1980'li yıllarda buralarda yanlış uygulamalar yapılmış. Beton haline getirilmiş. Yeni restorasyon çalışmalarıyla burayı eski ihtişamına çevireceğiz."
SELÇUKLU HAMAMI YENİ MERMERLERLE KAPLANMIŞ
Alanda yer alan Selçuklu hamamının daha önceki restorasyon çalışmaları kapsamında mermerle kaplandığı ve elektrik panoları yerleştirildiği görüldü. Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, mermerlerin hepsinin söküleceğini ve eski yapıyı tekrar ortaya çıkaracaklarını söyledi. Karabayram, "Buraya müze işlevi kazandırılacak. Bu mermerler ve elektrik panosu burası için çağdışı" dedi.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)-