Sepet Örücülüğü kursu ile çok sayıda kadın aile ekonomilerine katkı sağlarken, kurs sayesinde kadınlar, el becerilerini de geliştirerek geleneksel mesleklerden biri olan sepetçiliğin inceliklerini öğreniyor. Usta Öğreticisi Sevim Yaman tarafından 4 ay süre ile verilen “Halat İpinden Sepet Örücülüğü Kursu” eğitimine katılan kursiyerler sepet, çerezlik, şapka, omuz çantası, kalemlik, vazo süslemesi gibi değişik ürünler yaparak el becerilerini pekiştiriyor.
Ömerli Halk Eğitim Merkezi'nin iş ve aş düşüncesi ile 'güvenli yarınlar' olarak belirlediği amaç doğrultusunda açtığı 'Geleneksel El İşi Sepetçiliği kursu' sayesinde ev kadınlarının sosyal hayata katılmaları, bir meslek öğrenmeleri ve aile bütçelerine katkı sunması hedefleniyor. Kursu başarıyla tamamlayan öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika almaya hak kazanacak ve el sanatları teknolojilerinde küçük veya büyük ölçekli işletmelerde çalışabilecek.
'30 KURSUMUZ VAR'
Ömerli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Metin Uzunkaya, "Bizim 30'dan fazla değişik alanlardan kurslarımız var. Bunlardan bir tanesi de el sanatları ve sepet örücülüğü kursumuzdur. Burada kursiyerlerimiz, halat ipinden sepet ve değişik süsü eşyaları, günlük evde kullanılan ürünler üretiyorlar. Çerezlikten tutun çanta, şapkaya kadar birçok değişik ürün üretiyoruz. Kursiyerlerimiz buraya geldiğinde hem boş vakitlerini değerlendiriyorlar hem de yen bir sanat öğreniyorlar. Ayrıca ürettikleri ürünleri de satarak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar" dedi.
Kurs Eğitmeni Sevim Yaman, "Kursiyerlerimiz burada bir sanat öğreniyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ile üretim yapıyorlar ve bu çok kıymetlidir. Önceden annelerimiz, nenelerimiz yapıyorlardı bizde şimdi yapmaya başladık. Elimizden geldiğince bunu ilerletmeye çalışacağız." dedi.
'KURS BENİM İÇİN TERAPİ GİBİ'
Nesrin Altındağ da, "Çok faydalı bir kurs. Benim için psikolojik olarak bir terapi hem de aileye katkı anlamında çok faydalı. Bütün kadınlarımızı, genç kızlarımızı muhakkak bekliyoruz kursumuza. Evde olduğumuz zaman hep kısır döngü oluyor, hep aynı şeyleri yapıyoruz, ama buraya geldiğimizde daha farklı ve güzel oluyor. Çünkü her arkadaşınız size yeni bir fikir veriyor, yeni bir şey öğretiyor, duygularınız değişiyor. O anlamda katkısı çok fazla bu kursların hem ekonomik hem de psikolojik" dedi.
Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ MİDYAT (Mardin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |