Edirne Halk Eğitim Merkezi bünyesinde mart ayında açılan 'Cam Eşya Süsleme' kursuna katılan kadınlar, çöpe atılacak cam atıklarını toplayarak dekoratif süs eşyası yapıyor. Pandemi döneminde üretimlerine evlerinde devam eden, normalleşme sürecinde ise yüz yüze eğitime geçilmesiyle kurs binasında çalışmalarına devam ediyor. Kadınlar atık camları, ayna, mumluk, vazo, saksı, sunum tabağı gibi süs eşyasına dönüştürerek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
‘GÜZEL GELİR ELDE EDİLİYOR’
Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç, ham maddenin geri dönüşümden elde edildiği için kursiyerlerin iyi gelir elde ettiğini söyledi. Dinç, "Geri dönüşüm cam eşya süsleme sanatı kursumuzu açtık. Mart ayında açıldı kursumuz. Tam kapanma döneminde biraz ara verdik ama kursiyerlerimiz evlerinde çalışmalarına devam ettiler. Kurslarımız halen devam etmekte şu anda. Burada geri dönüşüme kazandırılan camlar parçalanarak bir bütün haline getiriliyor. Bunlar ayna, kahve altlığı ve değişik süs eşyaları olabiliyor. Çok da güzel gelir elde ediliyor çünkü bu işte maliyet çok düşük. Geri dönüşümden elde edildiği için iyi bir kâr marjı oluyor, kursiyerlerimiz iyi gelir elde ediyorlar" dedi.
'ÇÖPE ATILACAK CAMLARI DEĞERLENDİRİYORUZ'
Halk Eğitim Merkezi’nde mozaik öğretmeni olarak görev yapan Fatma Akay, amaçlarının geri dönüşüme katkı sağlamak olduğunu söyledi. Akay, "Geri dönüşümden neler yapabiliriz diye düşünürken bu fikir aklımıza geldi. Cam süs eşya kursu açtık. İlk olarak lambalarla başladık, sonrasında kırık aynaları esnaftan bulunca böyle bir çalışma başlattık. Kırık aynaları toparlıyoruz ve kendimiz şekil vererek dekoratif süs eşyaları yapıyoruz. Malzemelerimizi esnaflardan karşılıyoruz. Kırık, çöpe atılacak camları bize veriyorlar. Onlar bize kolileri ayırıyor, biz de gidip alıyoruz. Bu camlar sunum tabakları, aynalar, mumluklar, vazolar, saksılar, aklınıza gelebilecek her şeye dönüştürebiliyoruz" diye konuştu.
'İNTERNET ÜZERİNDEN SATIYORUZ'
Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören Saniye Öçalan da, yaptıkları ürünleri internetten de satabildiklerini kaydetti. Öçalan, "Aynalarla bir çok çalışma yapıyoruz. Sunumluklar, vazolar, saksılar. Gerçekten çalışması çok keyifli. Özellikle malzemeleri esnaflardan alıyoruz. Sanayiden, çarşıdaki esnaftan alıyoruz. Onlar zaten kenardan çıkardıkları ayna kırıklarını çöpe atmadan bize veriyorlar, biz de değerlendiriyoruz. Yaptığımız ürünleri internetten de satıyoruz, böylelikle eve gelir elde etmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Olgay GÜLER -Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |