Özkaymak Falez Otel'de 'Sığınaksız Bir Dünya' sloganıyla başlayan 20. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı'nda Türkiye'nin farklı kentlerinden 65 dernekten 345 kadın katılıyor. Farklı ülkelerden gelen kadın dernekleri temsilcileri de ülkelerindeki uygulamaları anlattı. Avusturya'dan gelen Viyana Aile İçi Şiddete Karşı Mücadele Merkezi çalışanı Tamar Çıtak, Avusturya'da aile içi şiddete karşı çok güzel yasalar olduğunu söyledi. Vakaların polis tarafından merkezlerine bildirildiğini anlatan Çıtak, “Avrupa'da Müslüman kadınların durumu tartışılıyor. Ama Türkiye'de kadına şiddet de gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de çok güzel yasalar olmasına rağmen bunlar hiç uygulanmıyor" dedi.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı üyesi avukat Ceren Akkaya, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nin değerlendirme sürecinde olduğunu söyledi. İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısının Türkiye olduğunu belirten Akkaya, sözleşmenin kadına yönelik şiddet alanındaki uluslararası bir metin olduğunu aktardı. Akkaya, “Avrupa Konseyi'nin çalışması olan İstanbul Sözleşmesi'ne Türkiye ilk imzayı veren ülke oldu, ancak aynı oranda kazanım elde edemediğimizi görüyorum. Bu anlamdaki kanun yeterli uygulamaya sahip değil. Bu sözleşmenin imzalanmasının üstünden 6 yıl geçti ama kadına şiddet konusunda geriye doğru gidiş var. İstanbul Sözleşmesi'nin yetkili heyeti, yakın zamanda Türkiye'ye gelerek denetlemede bulundu. 2018 yılında da raporunu açıklayacak. Bu raporla Türkiye'nin kadına şiddet konusunda ne yaptığı ve ne yapmadığı ortaya çıkacak" diye konuştu.
Kurultayda, ev içinde ve yakın ilişkilerde kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin güçlendirilmesi, sığınak ve danışma/dayanışma merkezlerinin kadın ve çocukların şiddetten uzak bir yaşama geçişlerini sağlayacak işleve kavuşmaları, feminist yöntemler çerçevesinde kadın örgütlenmelerinin sağlanması, kadınlar arasında dayanışma ve paylaşımların geliştirilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele için ortak politikalar konuşulacak. Kurultay, 13 Kasım'da sona erecek.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) -