Akgün, veremden uzak durmanın bir yolunun da kaçak kesilen etleri tüketmemek olduğunu vurguladı. Akgün, veremin, insandan insana, hayvandan insana geçebildiğine işaret etti.
Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde ve hasta hayvanların tüketilmesiyle vereme yakalanmanın daha sık görüldüğünü kaydeden Akgün, "Beslenme, verem hastalığının önlenmesinde çok önemli. Maddi imkânsızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenenlerde görülme sıklığı daha fazladır. Kalabalık ortamlarda bulunma risk faktörlerindendir" dedi.
Akgün, hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşmasını önlemek için besicilik yapanların hastalıklı hayvanların muayene ve tedavilerini yaptırmaları, bu hayvanların bakımı sırasında bariyer önlemleri (maske, eldiven, elbise gibi) almaları gerektiğini bildirdi. Akgün, tanı konulan hayvanlar için uygun karantina tedbirleri alınmasını önerdi.
Akgün, şu önerileri sıraladı: "Sütlerinizi iyice kaynatmadan, pastörize etmeden tüketmemeliyiz. Kaynamamış süt içmeyiniz, çocuklara içirmeyiniz. Tüketeceğiniz sütleri kaynamasından itibaren en az 5-10 dakika daha fazla karıştırarak kaynatınız. Hayvan tipi verem, insanlara çiğ etle de bulaşır. Bu nedenle kaçak kesilen ve veteriner kontrolünden geçmemiş etlerin satılmaması ve tüketilmemesi gerekir."
Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)