Daha sonra KONYSİAD üyelerine seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın kendisini ilkeli ama “kırmızı çizgileri olmayan” bir insan olarak tanımlayarak başladığı konuşmasında insan odaklı belediyecilik yapmaya çalıştığını ancak ülkemizdeki siyasi profil nedeniyle engellendiğini ileri sürdü.
ENKAZ EDEBİYATI YAPMADIK
Belediyeyi borçla devraldıklarını fakat enkaz edebiyatı yapmadıklarını anlatan Akaydın, devraldıkları borç rakamının 1 milyar lira olduğunu, geçen süreçte borcun 1 milyon 500 bin liraya çıktığını ve kendilerinin bu güne kadar 500 milyon lira borç ödediklerini kaydetti. Yap-İşlet-Devret modeli yatırımlara büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı; rant ekonomisinin parçası olmayan yap-işlet-devret projelerinin destekçisi olduğunu belirterek, bu güne kadar yap-işlet-devret çerçevesinde yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi.
KÜLTÜR VAZGEÇİLMEZİM
Ödüllendirmeye ve teşvike dayalı proje odaklı çalıştıklarını ve 300 proje yürüttüklerini aktaran Mustafa Akaydın, 41’i 1 milyon lira üzerinde projeyi ya bitirdiklerini yada yürürlüğe koyduklarını en önemli olan projeninse 98 milyon liraya yapılan atık su tesisi olduğunu belirtti.
Çok eleştirildiği kültür hizmetlerine de değinen Akaydın, turizmin başkenti olarak nitelenen bir kent için kültür hizmetinin vazgeçilmez olduğuna atıfta bulunduğu konuşmasında ulaşım konusundaki düşüncelerini KONYSİAD üyeleri ile paylaştı.
BTY ÇÖZÜM PLANLAMA DEĞİL, KAMULAŞTIRMA
Konyaaltı için yaşamsal öneme sahip Batı Çevre Yolu konusunda halkın yanıltıldığını işeri süren Başkan Mustafa Akaydın çevre yollarının hızlı güzergahlar olduğunu ve bu nedenle de etrafında yapılaşma olmaması gerektiğine dikkat çekerek, Batı Çevre Yolu için 18 uygulaması gibi yanlış bir adım atıldığını, 1996 yılında yapılan UTTA planını 0,20 emsalle uyguladığı için 0,40 emsal isteyen vatandaşlar tarafından yargıya taşındığını söyledi.
Çözümün planlamada değil 35 milyon liraya mal olacak kamulaştırmada olduğunu savunan Akaydın, planlama yolunun izlenmesi halinde bu yolun en erken 4-5 yılda tamamlanacağını daha bölgedeki son tarım arazilerinin Toroslara kadar imara açılmasına neden olacağı gibi afet bölgesi olması nedeniyle de faciaya davetiye çıkarılacağını ifade etti.
STADA KARŞI DEĞİLİM
100. yıl projesini de bir aldatmaca olarak niteleyen Akaydın spor tesisi yapacak para yok diye 40 dönem arazinin özel sektöre verilmek istendiğini ama mahkeme kararının yapılmak istenen yanlışı durdurduğunu kaydederek, bir önceki belediye yönetimini mahkeme kararını saklamakla suçladı.
Yeni Tokileşme modelinin 100.yılı korkarım mahvedecek diyen Başkan, “stada karşı değilim.15 bin kişilik bir stadı yer gösterilmesi halinde yapmaya talibim” dedi.
GÜNEY KAPISI AÇILIYOR
Üniversitenin açılması yılan hikayesine dönen güney kapısı konusuna da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı stad konusu üniversitenin senatosundan geçtiği andan itibaren güney kapısını açma çalışmalarına başlayacaklarını ve konunun Perşembe günü belediye meclis toplantısında gündeme geleceğini,kararın geçmesini beklediğini belirterek alınan stadyum kararının 2,5 gecikmiş bir karar olduğunu dile getirdi.
Daha sonra Konysiad Başkanı İlhami Kaplan ve Konysiad üyesi Murat Denizdelen tarafından günün anısına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’a bir plaket verildi.
Ekspres Gazetesi Yazarı Ali Buldu’nun izlenimleri ise şöyle:
NEDEN GÜZELLEŞTİRDİN?
Işıklar Caddesi'yle başlayıp Antalya'nın farklı caddelerini yeniden yapılandırıp güzelleştiren Başkan Akaydın'a Sayıştay denetçileri "Neden esnaftan katılım almadın?" diye zimmet çıkardı. Kısa adı KONYSİAD olan Konyaaltı Sanayici işadamları Derneğı'nın kahvaltılı toplantısının bu ayki konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın oldu. Akaydın, yarım saat boyunca interaktif yöntemle 3 yıllık icraatlarını anlattı, daha sonra işadamlarının sorularını cevaplandırdı.
Enkaz edebiyatı yapmak istemediğini, ancak göreve geldiği günden itibaren AKP döneminin borçlarını kapatmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Mustafa Akaydın, bu süre içinde de ayrıca dev projelere imza attıklarının altını çizdi. Çalışmaları sırasında ilginç yaptırımlarla karşı karşıya geldiğini de vurgulayan Akaydın, halkın büyük beğenisini toplayan caddeleri güzelleştirme çalışmasında bile farklı bir suçlamayla karşılaştığını vurguladı. Önce Işıklar Caddesi'yle başlayıp daha sonra Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Şarampol olarak bilenen Kapalı Yol Caddesi, Konyaaltı Caddesi ve son olarak yapımı tamamlanan Güllük Caddeleri'nin modernize ve güzelleştirme çalışmalarının büyük beğeni topladığını belirten Akaydın, bu sayede tüm alt yapıyı da elden geçirdiklerini ve yolları yenileleyip kaldırımları engelliler için yeniden düzenlediklerini belirtti.
5 MİLYONLUK CEZA OLUR MU?
Sayıştay denetçilerinin yaptıkları çalışmalarda ilginç bir suçlamayla karşılaştığını belirten Akaydın, "Sayıştaycılar caddeleri güzelleştirme çalışmaları sırasında neden konutlardan ve esnaftan katılım payı almadığımı sorguladılar. Daha önce böyle bir çalışma olmamış, olmuşsa da kimse katılım payı almamış. Ben yaptığım bir proje için vatandaştan nasıl para toplarım?. Kamu zararı yarattığım suçlamasıyla 5 milyon liralık şahsıma zimmet çıkardılar. Şok oldum, şaşırdım kaldım. Bunun siyaseten yapıldığını herkes iyi biliyor. Nereye kadar çalışmalarımızı engelleyecekler anlamıyorum" dedi.
100. Yıl Stadyumu'na asla karşı olmadığını, sadece recidance ve AVM alanına karşı olduğunu da belirten Akaydın, "Bunun adı Antalya'yı satmaktır. Madem Antalya'yı seviyorsunuz, yatırın parayı ve stadyumu yapın. Bu stadyumun inşaatına başlanırken mahkeme 'dur' demiş. Ama mahkeme kararı dinlenmemiş, hasır altı edilmiş ve yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış. Firma 11 milyon lira belediyeye para yatırmış. Ancak inşaat ruhsatı verilmeden çalışma başlamış. Biz göreve geldiğimizde bir mahkeme kararı daha çıkarak çalışmayı durdurdu. Firma alacağını istedi ama belediyeye verilen para büyük ihtimalle seçimlerde harcanılmış. Ortada para yok. Biz bu parayı ödemek zorunda bırakıldık. Şimdi yeniden kamu zararı doğduğu gerekçesiyle zimmet çıkarılıyor. Bu işi anlamakta zorluk çekiyorum" diye konuştu. Kırmızı otobüslerle ilgili çıkarılan yürütmeyi durdurma kararının da çok komik olduğunu vurgulayan Akaydın, "En çok güveneceğimiz hukuk bile komik kararlar almaya başladı. Gülüyoruz ama yapacak bir şey yok. Kırmızı otobüsleri çalıştırmamak için çaba gösteriyorlar. Kendi partili arkadaşlarım bile kırmızı otobüsler konusunda bana ters düşmüştü. Oysa şimdi Varsak'tan, Döşemealtı'ndan, Aksu'dan kırmızı otobüs istiyorlar. Şartlar el verirse alacağım. Bugün 'korsan' durumuna düşmüş olabilir ama yeniden yapılandırılır, yeniden çalışmaya başlanır. Bu konuda bir engel yok" dedi. Deniz otobüsleri sıkıntılı Deniz otobüsleri konusunda da sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Mustafa Akaydın, kendinden önce siparişin verilip deniz otobüslerinin geldiğini, ancak parayı kendilerinin ödediğini belirtirken çok pahalı ama rantabl olmayan bir proje olduğunu da belirtti. Kendi parasını bu şartlarda bile 15-20 yılda ancak karşılayacağını belirten Akaydın, "Kimse 45 lira verip Kemer'den Antalya’ya gelmez. Altı düz olduğu için yaz aylarında öğleden sonraları bile çalışamaz durumda. Ama yapacak bir şey yok" şeklinde ifade etti.
Batı Antalya Çevre Yolu ile ilgili sorular üzerine topu hükümete atan Başkan Mustafa Akaydın, Antalya'dan o kadar para kazanan hükümet 35 milyon liralık kamulaştırma parasını da veriversinler" dedi. Başbakan Erdoğan'ın 18 uygulamasıyla bu yolların açılabileceği düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Akaydın, "Karadeniz otoyollarını yaparken nasıl paraları ödedilerse Antalya için de ödesinler. Vatandaş imar istiyor. 0.40 olsun diyor. Oysa orada Subaşı döneminde itiraz edilmemiş 0.20 emsal var. Onu uygulayacaktım ama vatandaş mahkemeye itiraz etti. Bugün gelinen nokta yolu hükümetin tamamlamasıdır. Kamulaştırma olmazsa o yolun hikayesi yıllar boyu bitmez" diye konuştu.
EXPO 2016 DÜŞÜNDÜRÜYOR
Expo 2016 ıçm topun hükümette olduğunu ve hiçbir çalışma yapılmamasının düşündürücü olduğunu belirten Akaydın, "Sorumluluğu Tarım Bakanlığı üstlendi ama hiçbir çalışma yok. Sonunda AKP'liler de isyan etmeye başladı. Bu işi önemsemezsek, çalışmazsak dünyaya rezil oluruz, madara olduğumuzla kalırız" dedi.
Tıbbi Atık ve Katı Atık Tesislerı'nın de övünülecek bir proje olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Akaydın, "Çok karıştırıyorlar, ihaleyi iptal ettirmek istiyorlar ama 5 para vermeden çöpten para kazanacağımız bir sistemi anlamak istemiyorlar. Antalya'nın çöpü bile çok zengin. Çöplerimiz bile sera, otel ve bitki atığı olduğu için organize ve çok rahatlıkla metan gazı üretilebiliyor. Ama ısrarla bunu kaşıyanlar var" diye açıklama yaptı.
Konuşmaların sonunda vergi sıralamasında ilk yüze giren KOYSlAD üyelerine birer plaket verildi. KOYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, önce Akaydın'a katılımı için plaket verdi, ardından yeni üye olanlara rozet taktı. Kaplan, açıklamaları ve derneğe katkısından dolayı Akaydın'a teşekkür etti.