Eşi Denise Varone ile birlikte Antalya'ya tatile gelen İsviçre'nin 13 şehirden oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, burada tarihi yerleri gezip ülkesine dönmek için 31 Temmuz'da havalimanına gittiğinde valizinde taş parçasıyla yakalandı. Yapılan incelemede, tarihi eser değeri taşıdığı belirlenen parçaya el konularak Antalya Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. İsviçreli polis müdürü de nöbetçi mahkemece tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi'ne konuldu.
Ülkesinde popüler olan polis müdürünün tutuklanması, İsviçre'de günün konusu oldu ve medyada geniş yankı buldu. Avukatının itirazı üzerine Christian Varonoe tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, ardından sınır dışı edildi.
Antalya Müzesi'nde görevli Roma dönemi uzmanlarından iki arkeoloğun 10 Eylül'de yaptığı incelemenin ardından hazırladığı rapor, Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Buna göre Varone'nin yurt dışına çıkarmak istediği ve 'çakıl taşı' olarak lanse edilen eserin, Roma dönemine ait sütun parçası olduğu belirlendi. Arkeologlar, bu sütun parçasının ülkeden çıkartılması yasak kapsamındaki tarihi eser niteliğinde olduğuna dair görüş bildirdi.
Davanın ilk duruşması bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Varone'nin CMUK'tan tayin edilen ve daha sonra vekilliğine devam eden avukatı Yasemin Mataracı ile duruşmaları takip etmek isteyen İsviçre devlet televizyonu SRF muhabirleri ile İsviçre'de yayın yapan Le Matin ve Le Temps gazetelerinin muhabirleri katıldı.
Avukat Yasemin Mataracı'nın "Duruşmalar basına kapatılsın" talebi reddedildi. 9 sayfa tutan savunma dilekçesini mahkemeye sunan Avukat Mataracı, savunma dilekçesinde 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan müvekkilinin suçsuz olduğunu savundu. Mataracı, "İsviçre'de arkeolojik eserlerin satışı serbesttir. İnternetten bakıldığında nitekim bu söylediklerimizi doğrulanacaktır. Christian Varone asla kötü niyetle hareket etmemiştir. Havalimanına giderken bile taşı saklama veya gizlemek gibi bir şeyi asla düşünmemiştir. Varone bütün hayatı boyunca hukuka bağlı kalmış Valais Kantonu emniyet müdürüdür" dedi.
Avukat Yasemin Mataracı, savunmasına şöyle devam etti:
"Taş avuç içi kadar bir taştır. Bu taş nasıl olur da arkeolojik değer taşır. Bana mümkün gelmiyor. Müvekkilim siyahlaşmış mermer taşı adeta molozların arasından çekip hatıra olarak almıştır. Biz ayrıca altında sanat tarihi uzmanı olan bir bilirkişinin hazırladığı 'Tarihi eser niteliği taşır' raporunu kabul etmiyoruz. Biz bilgisine güvendiğimiz Roma dönemi uzmanlarından Karabük Üniversitesi'nden Yusuf Sümer Atasoy'dan bilirkişi raporu alınmasını talep etmekteyiz."
Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, talepleri yazdırdıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendireceği avukatın gelmesinden sonra karara varmak üzere duruşmayı 27 Kasım'a erteledi.
Teslime TOSUN- Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)