Antalya Valiliği himayesinde, içinde belediyeler ve sivil toplum örgütlerinden oluşan 28 kurum ile 30 işadamından oluşan Antalya Yüksek İstişare Konseyi başkanlığına, hiçbir kurum ve isimle istişare yapılmadan ANSİAD'dan ihraç edilen Muharrem Koç'un getirilmesi nedeniyle ANSİAD ve Baro'nun ardından çok sayıda kurum daha tepkisini ortaya koydu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) başkanlarından eleştiri geldi.
İSTİŞARE İSMİNE UYGUN OLMALIYDI
Konseyin kurulmasını güzel bulan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, konseyi tüm sivil toplum örgütleri ve Antalya'ya yön verecek, fikir sunacak işadamlarının olduğu güzel düşünülmüş, doğru bir proje olarak gösterdi. Buraya kadar her şey güzelken, başkanlık edecek kişinin ilk toplantıda görüşülerek seçilmiş bir kişi olması gerektiğini belirten Sevimçok, “Tabi burada kişilere çok fazla takılmamak lazım ama netice itibariyle oradaki herkesin temsil ettiği belli bir kitle var. En azından oradaki bir toplantıda görüşülerek seçilmiş biri olsa çok daha uygun, güzel olurdu. Bir de bunun nezaket tarafı var. Konseye seçilen kişilerin görüşleri alınması gerekiyordu ve ciddi bir eksiklik. Yönetim kurulunda bu konu ele alınacak ve hem kendi yönetim kurulunuzla hem de diğer sivil toplum örgütleriyle de istişare edilip bir karar verilecek. İstişare ismine uygun yapılmış olsa daha iyi olurdu" dedi.
SÜREÇ ŞIK OLMADI
Hiçbir bilgi verilmeden, paylaşılmadan böyle bir kurulun neden kurulduğunu anlayamadığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “O kurulun başında kimin olduğu da önemli değil ve atamayla her şeyin hazır olması da ilginç. Yönetim kurulu olarak konseye ilişkin bir değerlendirmede bulunup tavrımızı açıklayacağız. Başındaki insanın ne olduğu, kim olduğu tamam da, başında ben bile olsam bu şekilde bir süreç izlenmesi şık olmadı. Yönetim kurulu olarak her konuda istişare gerektiği gibi bu konuda da bir istişare gerekiyor. Bizim yönetim kurulumuz istişare yapmadan böyle şeylere karar vermeyiz. Ortak akıl platformu vardı, içinde aktif hale dönüştürülebilirdi" dedi. Çetin, 7 Ekim'deki toplantıya ise YÖREX nedeniyle katılamayacaklarını kaydetti.
BAŞKAN ÖLÜ DOĞDU
Konsey davetinin ulaştığını ve mantık olarak ortak aklın bir araya gelmesinin güzel bir girişim olduğunu belirten İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, “Ancak bu ilk toplantı gerçekleştirilebilir ve bundan sonraki toplantılara başkanlık yapacak kişi belirlenebilirdi ve bu toplantıya başkanlık edecek kişi de vali veya büyükşehir belediye başkanı olmalıydı. Sonraki ilk toplantı içinde bir veya iki yıllığına ortak akılla başkanlık edecek kişinin seçilmesi daha iyi olurdu. Bence burada başkan ölü doğdu. Ortak akıl deniyor ama Antalya'nın tüm işadamları, dernekleri, meslek odalarını toplayıp 'başkanınız bu' diyorsunuz. Ortak akıl nerede kaldı? Bırakın ortak akıl karar versin, başkanının kim olacağını belirlesin. Yönetim kurulunda da ele alınacak. Başkan vali veya belediye başkanı olursa katılırız ve destek de veririz. Çünkü Antalya'nın sorunlarının yüzde 80'i bizim mesleğimizle ilgili. Ancak şu anki ismin başkanlığındaki bir toplantıya katılmayız" dedi.
ZMO KATILMAYACAK
Kentin sorunlarına çözüm getirmek amacıyla yerel ve merkezi yönetimlerin ve kentteki sivil dinamiklerin içinde yer aldığı bir istişare kurulu oluşturulmasını olumlu bir yaklaşım olarak nitelendiren ZMO Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, “Kentteki sivil dinamiklerin görüşleri alınmadan bu yapıda hangi kurum ve kuruluşların yer alacağına karar verilmesi ve konsey yöneticisinin konseyi oluşturan kurum ve kuruluşların bilgisi ve görüşü alınmadan atama yoluyla belirlenmesi, ortak akıl üretme temalarına uygun düşmemektedir. Bu tür kurumların kentteki resmi veya yerel kuruluşların önderliği ve başkanlığında oluşturulması veya ortak akılla bir konsey oluşturularak yönetiminin ve çalışma biçiminin konsey üyelerince belirlenmesi gerekir. Bu şekilde yönetimi ve çalışma şekli önceden belirlenmiş bir konseye katılmayı uygun bulmuyoruz" dedi.
ANSİAD'IN İÇ HUZURUNA AYKIRI
ANSİAD olarak zaten bir şehrin, yörenin ortak akıl mantığıyla yönetilmesi ve sorunlarının, çözüm önerilerinin tespit edilip ortak anlayış, takım ruhuyla çözüm üretilmesinin felsefe olarak hep yanında olduklarını açıklayan ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, “ANSİAD olarak geçmişte de bu anlamda çabalarımız olmuştur. Bir konseyin oluşmasına karşı değiliz. Ama konseyin başındaki kişi Muharrem Koç bizim üyemizdi ve üyemizken genel kurulun büyük çoğunluğunun kararıyla ayrılması kararı çıkmıştır. Dernekte böyle bir hassasiyet varken bu işin başına getirilen kişinin yönetiminde ANSİAD olarak bulunmamız, bizim dernek iç huzurumuz açısından da aykırı ve önemli bir konudur. Kurumu, yapılanı destekliyoruz, düşünenlere teşekkür ediyoruz ama bir istişare konseyi kuruluyorsa içinde yer alan insanların ilk toplantıda görüşü alınsa daha şık olurdu. Toplanma şekli, yönetim şekli, gündemi, yeri, içtihatlarıyla ilgili katılımcılarla birlikte yapılmış olması istişare anlamında da daha güçlendirici olurdu. Olmaması bu yapının üretken verimli olmayacağı anlamına gelmez. Öbür türlü olsa daha şık olurdu" dedi.
KONSEYİN SEÇMESİ DEMOKRASİNİN GEREĞİ
Konseyin kuruluşunu önemsediklerini dile getiren Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, “Ancak yönetim kurulumuzda da niteliği, dedikoduları bizi ilgilendirmemekle birlikte böyle bir kurulda özel sektörden bir kişinin yönetmesini doğru olmadığı düşüncesi hakim olmuştur. Önemsediğimiz için katılabileceğimiz bu konseye sivil toplum örgütünden gelen tepkileri göz önüne alarak katılmayacağız. Böyle bir kurulun kurulması Kent Konseyi ile birlikte değerlendirilmesi önemli ama isme bakmasızın özel sektörden biri tarafından yönetilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Böyle bir konsey oluşturuyorsa kimin yöneteceğini de konseyin seçmesi demokrasinin gereğidir" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -