GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
23 Şubat 2023 Perşembe - 14:03

İstanbul'daki binalara hızlı tarama testi

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından gözler İstanbul'daki riskli binalara çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından binalarda yapılan hızlı tarama testleri de hız kazandı.

İstanbul daki binalara hızlı tarama testi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıldır yapılan hızlı tarama testleri Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından hız kazandı. İstanbul'da yaşadıkları binaların risk durumunu analiz ettirmek isteyenlerin tercih ettiği hızlı tarama yöntemi, bugün de Bakırköy'deki 6 katlı, 12 daireli Gül Apartmanı'nda yapıldı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ekipleri girdikleri evde kolon üzerinden incelemeler yaptı.   

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina inceleme için izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Yıkıcı depremlerden sonra çok fazla hassasiyet oluştu. Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'10 KAT ÜZERİ BİNALAR İÇİN UYGULANAMIYOR '

Özlem Tut, "Bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor. 2000 sonrası yapılar başvuramıyordu, bu noktada da başvuru aldık, bu hafta itibariyle bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir. 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor ve bu yapıları öncelendirerek başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talep gelmekteydi. Sistemimizi buna göre inceledik. Kiracıların da başvurularını alacağız" dedi.  

'YAPI RİSK GRUBUNDA ÇIKARSA BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ'

318 bin binanın hızlı taramalar sonucunda deprem yükü taşıma kapasitesinin olmadığının anlaşıldığını hatırlatan Tut, "Bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımlarımızı 4 bin 500 olarak belirledik. Bu binalarda bulunan hem malikler hem de kiracılar kira desteğimizden yararlanabilecekler. 318 bin binayla ilgili işlemlerimiz birkaç aydır devam ediyordu. İlkini depremden 3 gün önce yıktık. Diğer binalarla ilgili de bina bina bilgilendirmelerini yaptık. İlçe belediyeleriyle ortak toplantı düzenledik. Ekibimizi hızla genişleterek bu çalışmaları tamamlayacağız. Şu an yaptığımız hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesi 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşamadır. Bunun sonrasında eğer yapı risk grubunda çıkarsa zaten biz İstanbullulara bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. Binanızda yenileme ve güçlendirme ihtiyacı olabilir. Lütfen yasa kapsamında gerekli süreçleri başlatın diye. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilmiş, bilimsel bir yöntemdir. Dünyanın pek çok ülkesinde buna benzer yöntemler uygulanıyor. Amerika'da, Japonya'da, İtalya'da, Yunanistan'da benzer yöntemlerle yapılıyor" ifadelerini kullandı.   Tut, inceleme sonucunda vatandaşların KİPTAŞ üzerinden de yenilenme süreçleri için başvuru yapabileceklerini söyledi.  

D VE E SINIFINA KAPSAMLI ANALİZ ÖNERİSİ

İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürü Rahmi Hızır da, "Biraz önce binamızda İstanbul Teknik Üniversitesi'yle hızlı tarama işlemini gerçekleştirdik. Binanın verilerini topladık. Önce sıvayı kaldırdık, röntgen cihazımızla demir sayısını belirledik. Sonrasında sıyırma işlemleri demire kadar ki beton parçasını alıp içindeki demirin korozyonunu ölçtük. Sonrasın schmidt çekiciyle betonun sertlik derecesini ölçtük. Ardından binanın genel bir statik rölevisini çiziyoruz. Sonrasında tüm verileri ofisimizde analiz ederek binanın deprem güvenlik oranını belirleyeceğiz.  Burada A, B, C, D, E sınıfı olarak 5 sınıf var. D ve E sınıfı yüksek risk içeren binalar. Biz D ve E sınıfı çıkan binalara kapsamlı analiz yaptırılmasını öneriyoruz. Bunları riskli görüyoruz. 6306 sayılı yasa gereğince kapsamlı analiz yapılmasını öneriyoruz. Bu binaların bu analiz sonucu da riskli çıkarsa güçlendirmesi ya da yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu.  

'HER HANENİN İÇİNDE TEDİRGİNLİK SÖZ KONUSU'

Gül Apartmanı'nda kiracı olarak oturan Aykut İrevül de, "Sahil kısmında yaşayan insanlar şu an her hanenin içinde aynı tedirginlik söz konusu. Herkes daha güvenli bir yere çıkmak istiyor. Profesörleri dinliyoruz. Fiyatlar da iki katına çıkmış durumda. 40 yıllık bir bina. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 3-4 gün önce başvurduk, hızlıca döndüler. Biz de risk raporuna göre hızlıca aksiyon alacağız. Bireysel olarak karar verip başvurdum. Bir apartmandan bir kişinin başvurması yeterli. Riskli çıkma durumunda İstanbul'un güvenli bir yerine çıkmayı düşünüyoruz eğer İstanbul'da kira veya ev fiyatları fahiş fiyatlarda giderse şehir değiştirmeyi planlayacağız. Daha güvenli şehirlerimize doğru araştırma yapıyoruz" dedi.  

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI.  ISTANBUL, (DHA)

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI.  ISTANBUL, (DHA)

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI.  ISTANBUL, (DHA)

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI.  DAIRE BASKANI OZLEM TUT KONUYLA ILGILI ACIKLAMALARDA BULUNDU. ISTANBUL, (DHA)

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI. SEHIRCILIK ATOLYESI MUDURU RAHMI HIZIR DA YAPILAN CALISMALAR HAKKINDA BILGI VERDI. ISTANBUL, (DHA)

KAHRAMANMARAS VE HATAY MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN GOZLER ISTANBUL’DAKI RISKLI BINALARA CEVRILDI. ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI DEPREM RISK YONETIMI VE KENTSEL IYILESTIRME DAIRE BASKANLIGI TARAFINDAN BINALARDA YAPILAN HIZLI TARAMA TESTLERI DE HIZ KAZANDI. KIRACI AYKUT IREVUL DE TEDIRGIN HISSETTIGINI SOYLEDI ISTANBUL, (DHA)

Gökçe KARAKÖSE, Erdi DEMİR / İSTANBUL, (DHA)

 
Kahramanmaraş'ta 70 kişinin öldüğü sitenin mimarı yakalandı
 
Enkazda altında patisini kaybeden köpeğe protez takıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş'ta 70 kişinin öldüğü sitenin mimarı yakalandı
KAHRAMANMARAŞ'ta depremde yıkılan ve enkazında 70 kişinin hayatını kaybettiği ...
Olası Bingöl depremi için kurumlar harekete geçti
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin ardından Bingöl'de, ilgili kurumlarca ...
Bakanlıktan deprem bölgesinde gıda denetimi
TARIM ve Orman Bakanlığı ekiplerince depremzedelerin sağlıklı gıdaya ulaşımı ...
 
Konteyner ev fiyatları depremden sonra yüzde 30 arttı
DEPREM bölgesine gönderilmek üzere konteyner ev üretimi, İstanbul'daki ...
Yavru Akdeniz foku, sokak ortasında görüntülendi
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden ...
'Karadeniz'de deniz içindeki fayların incelenmesi gerekir'
KARADENİZ'de doğal gaz ve petrol aramalarında yeni fay hatları tespit ...
 
Başkan Tütüncü deprem bölgesinde
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde ...
Metrobüste 'kör' bırakan maske uyarısında yeni gelişme
AVCILAR'da metrobüste maske takması konusunda uyaran güvenlik görevlisine ...
50 yıllık pasaj 'yıkılma riski' nedeniyle mühürlendi
ŞANLIURFA’da cep telefonu ve elektronik malzemelerinin satışının yapıldığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva