ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, 'Isparta Ev Ekmeği' için coğrafi işaret tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'un tebliğ' ve 'Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği'nin yayınlandığına dikkati çeken Kaçıkoç, yıllardır Isparta'da üretilen 'Isparta Ev Ekmeği'nin bakanlığın yayımladığı ölçülerle ile aynı standartlarda olduğunu vurguladı.
Başkan Kaçıkoç, Isparta'nın geleneksel değeri olan ev ekmeğine sahip çıktıklarını, bir ay içinde tescil işleminin tamamlanmasını beklediklerine bildirdi. Isparta Ev Ekmeği'nde birçok ayırt edici özelliğin bulunduğunu vurgulayan Başkan Kaçıkoç, "Buğday mineral ve vitaminler açısından zengin bir besindir. Ancak bu mineral ve vitaminlerin büyük bir kısmı kabukta bulunmaktadır. Fabrikalarda un, öğütülme esnasında kepeğin büyük bir kısmı ayrılmaktadır. Un ne kadar beyazlatılırsa besleyici özelliğini de o kadar yitirir" dedi.
Isparta ekmeğinde kepek oranı yüksek unlar kullanıldığı için besleyicilik oranının yüksek olduğuna işaret eden Başkan Kaçokoç, "Isparta ekmeği bu nedenle sağlıklıdır. Beyaz ekmeklerde kullanılan unun kepek miktarı Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan una göre oldukça düşüktür. Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan maya doğaldır. Ticari mayalar oldukça az, katkı maddeleri ise hiç kullanılmadığı için lezzetlidir. Dayanma süresi uzun olduğundan dolayı geç bayatlamaktadır" diye konuştu.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)