Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 'İnsan Ticareti ve Mücadelede Sivil Toplumun Gücü Projesi'nin tanıtımı hızlandırıldı. AİLEDER'de yapılan proje tanıtım toplantısında sivil toplum kuruluşu temsilcilerine bilgi verildi. Projenin amacının anlatıldığı toplantıya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, AB Bakanlığı Antalya İl Temsilciliği, Antalya İl Göç İdaresi uzmanları da katıldı.
AİLEDER Başkanı Güngör Çabuk, bir yıl sürecek projenin 'Sivil Toplum Diyalogu' adı altında gerçekleştiğini, proje kapsamında sivil toplum kuruluşlarının insan ticareti konusundaki bilgi, farkındalık düzeyleri ve kapasitelerinin değerlendirildiğini anlattı.
GÜÇ BİRLİĞİ YAPILIYOR
'Modern kölelik' olarak adlandırılan temel insan hak ihlali olarak değerlendirilen 'insan ticareti' ile mücadele çalışmalarının son yıllarda Türkiye'de etkin şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Çabuk, "Bu mücadele, 'İnsan Ticareti ve Mücadelede Sivil Toplum Gücü Projesi'yle de yeni bir hayat bulacak. Proje, Türkiye ve AB ülkesi sivil toplum kuruluşları arasında deneyim, bilgi paylaşımı sağlamayı, işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Proje tamamlandığında insan ticaretiyle doğrudan mücadele edecek sivil toplum kuruluşlarının sayısında ve niteliğinde artış olacak. Dolayısıyla mağdurlar daha güçlü bir biçimde desteklenecek" diye konuştu.
BASKI, ŞİDDET, KÖLELİK
Güngör Çabuk, insan ticaretinin kadınların, erkeklerin, çocukların sömürü amacıyla alıkonulması, özgürlüklerinin kısıtlanması, istismar edilmesi anlamı taşıdığını vurguladı. Başkan Güngör Çabuk, "Fuhşa zorlama, zorla çalıştırma, organ ve dokularından yararlanma ise insan ticaretinin çeşitli görüntüleridir" dedi. Bazı ülkelerde yaşanan ekonomik krizin yarattığı yoksulluğun daha iyi yaşama isteklerinin, yaşanan çaresizliklerin, insanların kötü niyetli tacirlerin vaatlerine kolayca inanmasına neden olduğunu anlatan Çabuk, daha sonra gelen baskı ve şiddeti onları köleleştirdiğine vurgu yaptı. (DHA)