İçişleri Bakanlığı genelgesine göre 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasındaki inşaat yasağının yürütme görevi valiliklerde bulunuyor. Antalya Valiliği’nin bu inşaatla ilgili bir uyarı yapmadığı bilinmiyor. 7 işçinin yaralandığı inşaatın sahibi daha önce gazetelere yaptığı açıklamalarda otelin temelinin, inşaat yasağının başladığı mayıs ayında atılacağını söylemiş.
İŞTE O AÇIKLAMASI
Alanya’nın Alara Turizm Bölgesi'nde bulunan Granada Luxury Resort & SPA Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Osman Üçdan, Bogazkent bölgesindeki otelin 100 milyon Euro'ya mal olacağını söylemişti.
2010 yılında açılan Granada Luxury Resort & SPA'nın performansından oldukça memnun olduğunu söyleyen Hacı Osman Üçdan, Turizm Güncel’e şu açıklamayı yapmıştı:
"Granada markası altında zincir haline gelmek istiyoruz. Granada Luxury Resort & SPA'dan daha lüks bir otel yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu tesisimiz Antalya'ya daha yakın olacak. Boğazkent'teki yatırımımıza Mayıs ayında başlıyoruz. Bu tesis mimarisi ile dikkat çekecek ve Antalya'da bulunmayan bir mimari olacak. Bu oteli 100 milyon Euro'ya mal edeceğiz. 1000 odaya sahip bu tesiste 1000 kişi çalışacak. Uçuk bir otel ortaya çıkaracağız. Biz Alanya’da Granada olarak Nisan ayında karpuz veriyoruz. Kilosunu 5 liraya alıp misafirlerimize karpuz sunuyoruz. Ağustos'ta karpuz veriyoruz diye bir şey mi var. Bu zihniyetle otelcilik yapılmaz. Vereceksin alacaksın. Vermeden almak Allaha mahsustur."
GENELGE NE DİYOR?
Büyük bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizde, Bakanlığımız 16.03.1982 tarih ve 17685 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu” uyarınca; Turizm sektörünü düzenlemek, geliştirmek, dinamik bir yapı ve işleyişe kavuşturacak tertip ve tedbirlerin alınmasını sağlamak; yine 29.04.2003 tarih ve 25093 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” uyarınca turizmin geliştirilmesi, pazarlanması, teşvik ve desteklenmesi için gerekli önlemleri almak, kültür ve turizm konularıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek yetkisine haizdir. Bu kapsamda Ülkemiz turizminin sürdürülebilir niteliğe kavuşturulması ve marka haline getirilip kalıcı niteliğe sahip olmasının sağlanması amacıyla Ülkemiz genelinde alınan tedbirlerin yansıması sonucunda turizm sezonu olarak nitelendirilen 15 Mayıs - 15 Ekim ayları arasında inşaat faaliyetlerine kısıtlama getirilmiş ve bu uygulama turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi durumunu ortadan kaldırmıştır. İklim şartlarındaki değişiklikler ve Ülkemiz turizm potansiyeli ile tesis hizmet-ürün kalitesini bir araya gelmesiyle birlikte Ülkemizin bazı bölgelerinde 12 ay turizm faaliyeti gerçekleştirilmeye başlanılmış; başka bir anlatımla turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecek faktörlere ilişkin alınacak olan kararların yıl genelini kapsama zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
1. Deniz-kum-güneş olarak tarif edilen ve kıyı turizmi potansiyeline sahip olan Ülkemizde, turizm sezonu olarak tanımlanan Mayıs - Ekim aylarında aktif olarak uygulanmak üzere yıl genelinde; turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm , çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için Valiliğiniz yetkileri dahilinde “inşaat yasağı”
uygulamasına devam edilmesi,
2. İnşaat yasağı kapsamında, zorunlu durumlarda (mücbir sebepler, yangın, deprem, sel vb. doğal afetler) Bakanlığımızın bilgilendirilmesi kaydıyla, ortaya çıkan sorunların çözülebilmesi için yapılacak iş ve işlemlerin Valilikler tarafından gerçekleştirilmesi,
3. Sadece yaz döneminde inşaat faaliyetlerinin gerçekleştirilme imkanı bulunan kış turizm merkezlerinde ise ayrıca düzenlemeler yapılıp özel güzergahlar belirlenip, hassasiyetler göz önünde bulundurulmak
suretiyle turizmi olumsuz etkileyecek olan gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri ile ilgili tüm tedbirleri almak ve Bakanlığımıza gerekli bilgilendirme yapılmak kaydıyla gerekli iş ve işlemlerin Valilikler tarafından yürütülmesi
4. Ülkemiz genelinde turizm potansiyeli bulunan alanlarda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çalışması kapsamında Bakanlığımız tarafından veya İl Valilikleri tarafından yapılan tespitler gereği ilgili birimler tarafından yürütülen çalışmalarda turizm faaliyetinin zarar görmemesi ve Ülkemize gelen turistlerde olumsuz izlenimler oluşmasına engel olunması amacıyla turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda, gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, hassasiyetle uygulanması ve sürekli kontrolü ile Bakanlığımızın bilgilendirilmesi, hususlarında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim
Prof. Dr. A. Haluk DURSUN
Bakan a.
Müsteşar
(GÜN HABER)