Vali Karaloğlu başkanlığında İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Sezai Özkurt, İl Göç İdaresi Müdürü Gözde Özkorul, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 50 kişilik kurul üyeleri katıldı.
ANADOLU GÖÇ YOLU
Toplantıda Anadolu'nun tarihin her döneminde bir göç yolu olduğuna değinen Vali Karaloğlu, "Anadolu doğudan batıya, batıdan doğuya bir göç güzergahı olarak kullanılmıştır. Onun için biz Anadolu'yu medeniyetlerin beşiği olarak tarif ederiz. Medeniyetlerin beşiği olmasının en büyük özelliği de tarihten bu yana çok sayıda göç hareketinin bu topraklarda olmasından" dedi.
MESELE ÇÖZÜME KAVUŞTURULUYOR
Türkiye'nin yakalamış olduğu ekonomik büyüme ve yönetim istikrarıyla bir cazibe merkezine dönüştüğüne ve göç etmeyi düşünen insanlar için de ilk tercih edilen ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, şöyle dedi:
“Son yıllarda Türkiye göç gerçeğiyle yüzleştikten sonra kamu alanında çok önemli değişiklikler yapıldı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. İçişleri Bakanlığı'mıza bağlı olarak her ilde göç idaresi il müdürlükleri teşekkül ettirildi. Göçmen, mülteci, sığınmacı, insan kaçakçılığı sorunları için önlemler alındı. Şehirlerde en önemli mesele uyum meselesi. Özellikle yabancıların yaşadığı şehirlerde hem bizim yabancılarla uyum içerisinde yaşamamız, hem de gelen yabancıların içerisinde bulundukları topluma ve kültüre uyumlarını sağlamak için yapacağımız çalışmalar yapıldı. Yapılmaya devam ediyor. İl Göç Kurulu işte bütün bu konuları konuşacağımız, tartışacağımız çözüme kavuşturacağımız bir kurul. Bugün de ilk toplantısını yapıyoruz."
Türkiye'nin düzensiz göçmen meselesi olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, “2019 yılında Türkiye genelinde 454 bin 662 düzensiz göçmen yakalanmış. Antalya'ya baktığımızda geçen sene Antalya'da düzensiz göçmen yakalama sayısı 1675. Bunların 1199'unu sınır dışı yapmışız. En çok sınırdışı ettiğimiz uyruk da Afganistan. Türkiye'de en çok sınır dışı işlemi yapan illerden biriyiz" dedi.
'ANTALYA SURİYELİLERE KAPALI BİR ŞEHİR'
Antalya'nın Suriyelilere kapalı şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “Ama çeşitli insani nedenlerden dolayı aile birliğini korumak, sağlık tedavisi, eğitim gibi sebeplerden dolayı şu ana kadar 1976 Suriyeliye valiliğimiz tarafından geçici kimlik kartı verilmiş durumda. Antalya görüldüğü gibi göç meselesinde Türkiye'nin merkezlerinden bir tanesi, biz de bütün kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle belediyelerimiz, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla bu konuyu göz önünde bulundurarak özellikle uyum meselesinde önemli işler yapmak durumundayız. Bu noktada farklı etkinliklerimiz oldu. Bundan sonra da bu kurlu çatısı altında yapmaya devam edeceğiz" dedi.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |