Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan BAİB'nin Akra Barut Hotel'de düzenlenen törenine Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkıkcıoğlu, siyaset, bürokrasi ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Başarılı ihracatçıların ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı da Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım'a üzerinde Türk bayrağı işlemeli tablo hediye etti.
EN ÇOK İHRACAT YAPAN İLK 5 FİRMA
Törende Batı Akdeniz'in en fazla ihracat yapan ilk beş firması Eti Alüminyum, Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj, Çağlar Plastik, Muşlu Kardeşler Yaş Meyve ve Sebze ile Uçak Kardeşler Gıda Seracılık firmalarının ödüllerini Vali Muammer Türker takdim etti. Gecede Robertet Gülyağı, Çiçekmersan Mermer, Antalya Yenigün Gıda, Port Akdeniz Antalya ve Oktay Güler'e de 'İhracat Özel Ödülü' verildi.
HEDEF 500 MİLYAR MAL, 150 MİLYAR DA HİZMET İHRACATI
Bakanlığın bölgelerde düzenlenen 'Ekonomi Zirvesi'nin yararlarından bahseden Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, en kısa sürede Isparta ve Burdur'u da içine alacak şekilde Antalya'da düzenleneceğini söyledi. Ödül gecelerinin keyif, mutluluk veren akşamlar olduğunu belirten Yıldırım, "100'üncü yılda ciddi hedeflerimiz var ama 2008'den sonraki krizler ve dünya konjonktüründe çeşitli olaylar oldu, ama hiçbir zaman bu hedeflerimizden vazgeçmiyoruz. Biraz eksik olabilir ama 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatımız hedeflerimiz orada duruyor" dedi.
RUBLE KRİZİ ESNAFI BİLE ETKİLİYOR
Rusya'da yaşanan Ruble krizinin sadece ihracatçıyı değil Antalya şehir merkezinde hediyelik eşya satışı yapanları bile olumsuz etkilediğini belirten Vali Türker, "Pastadan daha pay alma arzusu daha yoğun bir rekabeti ortaya koyuyor. Türkiye'nin rekabette güçlü olmasının sebeplerinden biri klasik düşüncelerin yanı sıra yenilikçi anlayışlara verilen önemdir. Kilogram bazındaki ihracatı düşürmemiz gerekiyor. Yumurtaların hepsini bir sepete koymak riskli, aksi takdirde 2023 hedeflerini yakalamamız mümkün değiliz" dedi.
Son 10 yılda Isparta'nın iki, Antalya'nın üç, Burdur'un da 9 kat ihracatını artırdığını belirten TİM Başkanvekili Mustafa Çıkıkcıoğlu, "Üç ilimizin önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek ihracata yönelerek çok daha yüksek artış sağlayacağına inanıyoruz. Bu yılın sonuna doğru mal ihracatı artışını korumaya devam ediyoruz, yüzde 4.4 artış ve yılsonunda 158 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. İhracatımız 9 ayda yüzde 2 büyümeye katkı verdi. Büyümenin neredeyse tamamının ihracattan geldiğini görüyoruz. Üçüncü çeyrekte de büyümedeki katkısı gözle görülür şekilde arttı. Bu katkının 2015'de de devam edeceğini bekliyoruz" dedi.
Batı Akdeniz'in son 10 yıldır ülke ekonomisinin gözbebeği olan ihracat artışındaki büyümenin Türkiye artışlarının üzerinde olduğunu belirten BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Son iki yıldır artış oranıyla ülke genelinde 4 bin 600'den fazla ihracatçımızla birinciyiz. 2000'de sadece 110 milyon dolar olan ihracatımız 2013'de 1.5 milyar dolara ulaşarak büyük bir rekora imza attı. 150 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu yıl ihracatı 1.7 milyarla kapatmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yılki hedefimiz 2 milyar dolar ve 2023'te Ulu Önder Atatürk'ün ruhuna yakışır bir şekilde kendimize 10 milyar dolar hedef koyduk. Tüm zor koşullara, çevremizdeki savaş, kargaşa ve istikrarsızlığa rağmen yaratıcı ve çalışkan ihracatçılarımızın bu pazarlarda yer ediniyor olmasından gurur duyuyoruz. Batı Akdenizli ihracatçılar olarak 'Gidilmeyen pazar bizim değildir' sloganıyla yoğun bir çaba içerisindeyiz" dedi.
RUBLE KRİZİNİ HATIRLATTI
Rusya'da yaşanan devalüasyon nedeniyle ihracatçıların yüklü miktarda alacaklarının biriktiğini de gündeme getiren Mustafa Satıcı, "Sektördeki bu baş döndürücü gelişmeler basitçe devalüasyon olarak nitelendirilmeyecek bir durum. Bu durum sadece ihracatçıyı değil, üreticiyi de tedirgin ediyor. Yaratılan zararın kısa, orta ve uzun vadede devlet desteğiyle aşılacağına inancımız tam. Sebze ihracatında domates başta olmak üzere verilecek desteğin hızlandırılması büyük bir moral kaynağı olacaktır" dedi.
SEKTÖRLERE GÖRE BÖLGENİN EN İYİ İLK ÜÇ FİRMASI
* Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektöründe AGT Dış Ticaret, Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj, Orma Orman Mahsulleri.
* Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Yörükoğlu Süt ve Ürünleri, Antalya Balık, Mer Su Ürünler.
* Mücevher sektöründe Rainbow Mücevherat, Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj ve Gülgen Kuyumculuk.
* Demir ve demirdışı metaller sektöründe Eti Alüminyum, Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj, Adopen Plastik.
* Deri ve deri mamulleri sektöründe Kırcılar-Mondial Deri, Capitol Deri ve Mondial Deri.
* Elektrik-elektronik ve hizmet sektöründe Sembol Uluslararası Yatırım Peyzaj, Setta İnşaat ve Taca İnşaat.
* Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Fito Tohumculuk, Enza Zaden Tarım ve Syngenta Tarım.
* İklimlendirme sanayisinde Ünmak Isıtma Sistemleri, Era Isı Sistem ve Cantek Antalya Soğutma.
* Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe Eti Alüminyum, Adopen Plastik ve Doktor Tarsa Tarım.
* Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Kimo Tekstil, Sembol Uluslararası Yatırım, Ral Tekstil.
* Kuru meyve ve mamulleri sektöründe Beşler Kuruyemiş, Öz Esen Gıda, Mezon Mücevherat.
* Madencilik ürünleri sektöründe Eti Elektrometalurji, Talya Dış Ticaret ve Metamar Mermer.
* Makine ve aksamları sektöründe Ana Uluslararası Gıda, Ake Asansör, Mymak Tarım.
* Meyve ve sebze mamulleri Meykon Meyve, Puccinelli Elmataş, Özkan Petrol.
* Otomotiv endüstrisinde Klas Geri Dönüşüm, TrimexLastik, Soytürk Akü.
* Savunma ve havacılık sanayiinde Utaş Makine, Kofs Silah, Cevşen Cam.
* Tekstil sektöründe Remateks, Anteks BYS Tekstil.
* Çimento, cam, seramik sektöründe Çağlar Plastik, Demir Maden ve Göltaş.
* Yaş meyve ve sebze sektöründe Muşlu Kardeşler, Uçak Kardeşler ve Batman Dış Ticaret.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)