İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Huzurlu Yaylası’nda 150 dekar,ilçe genelinde 200 dekarda kendisine has tadı,rengi ve aramoasu ile yetiştirilen Taş armut, deveci armut ve Santa maria cinsi Armut ile yaklaşık 45 dekarda yetiştirilen kırmızı fasulye olarak adlandırılan Barbunya hasadı başladı.
İlkbaharla birlikte bakımına başlanan,budama, ilaçlama,belleme ve en büyük özellikleri iklim ve buz gibi temiz su ile sulanan armut ağaçlarında ve bahçelerinde özel olarak bakımı yapılan Barbunya’nın yanında Dometes, yeşilbiber,salatalık gibi yetiştirilen ürünler ailelerin yiyeceklerini karşılarken satarakta ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Son yılların en yüksek rekoltesine ulaşmasıyla dekar başına 1,5 ton ile bu yıl 300 ton rekoltenin beklendiği armutun kilosu 1 ile 1,5 liradan alıcı bulması üreticisini sevindiriyor.
Yaylada 100 ailenin kendi bahçesinde ürettiği ve yaklaşık 45 dekar alanda üretimi yapılan ve yıllık 30 ton rekolte beklenen Barbunya ailelerin kışlık yiyecekleri ile ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
Barbunya üreticisi aileler kendi bahçelerinde ailece hasadını yaptıkları Barbunyadan kışlık yiyeceklerini ayırdıktan sonra geri kalanını yaş olarak 5 liradan, kurutulmuş olarak ise 10 liradan Pazar bulmasıyla ev ekonomilerine ciddi bir gelir sağlamanın rahatlığını yaşıyorlar.
Huzurlu yaylasında 21 yıldır Ailece kendilerine ait 50 ağaçlık armut bahçesinde hasada başlayan Mesut Çoban,”İlkbaharla başlayan bakım ve ilaçlamanın ardına bir yılın amağini hasadımızla birlikte alıyoruz.Yaylamızın yetiştirdiğimiz ürünlere ayrı bir tat kattığı Armut’u hasadının ardında yatağa koyup,birkaç gün bekledikten sonra paketleyip toptan satıyoruz.İlk kez bu yıl verim çok yüksek olması bizleri sevindirdi.Armudu hasadın ardında bir hafta içerisinde satmassanız sararıp bozulmaya başlar.Hasada başlarken yere düşen armudu satışa sunmayız.Satış ile ilgili bir sıkıntı yaşamadığımız gibi verimin yüksek olması ile birlikte tamamen doğal olan armudun kilosu 1 ile 1,5 liradan alıcı bulmaktadır”dedi.
17 yıldır Huzurlu Yaylasında özellikle yaz aylarında ailece sebzecilik yapan Mehmet Demir,”bin 600 rakımlı huzurlu yaylamızda kırmızı fasulye dediğimiz Barbunya yetiştiriyoruz.Hasadına başladığımız barbunya’dan bir yanda kendi kışlık yiyeceğimizi hazırlarken diğer yanda yaş olarak kilosunu 5 liradan,temizleyip kuruttuğumuzu ise kilosunu 10 liradan satıyoruz.yaylada 100 hane bahçesinde fasulye yetiştiriyor.Bu yıl 30 ton rekolte bakliyoruz,iklimi ve buz gibi suyu ile yaylamızda dometes,biber gibi her çeşit sebze yetişmektedir”dedi.
Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |