Ümit Özdağ gözaltına alındı
Ümit Özdağ gözaltına alındı
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya'da iş insanının acı günü
Antalya'da iş insanının acı günü
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
7 Haziran 2012 Perşembe - 21:27

Hisarcıklıoğlu'ndan tam destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz ve Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül ile birlikte TOBB’da basın toplantısı düzenleyerek bu yıl üçüncüsü Antalya EXPO Center’da düzenlenecek Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı’yla ilgili bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu ndan tam destek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Antalya Expo Center’da yapacağımız fuarda, Türkiye’nin dört bir tarafından, illerimizin ve ilçelerimizin yöresel ürünleri, marka değerleri tanıtılacak. Bu fuar, gerçekten benim çok önemsediğim bir mesele. Bizim petrolümüz ve doğalgazımız yok. Ama topraklarımızdan çok daha kıymetli zenginlikler fışkırıyor. Abartmıyorum, bizim topraklarımızdan, her yöreye özgü, nadide, ticari değeri son derece yüksek yöresel ürünler fışkırıyor. 3 bin’den fazla yöresel ürünümüz var. Bunlar sadece gıda ürünleri de değil. El emeği, göz nuru işçilikle, sanayi ürünleri, el sanatları; tekstil, kilim, oymacılık. Aklınıza ne gelirse. Emin olun bu zenginlik, bu kalite başka bir milletin elinde olsaydı, sırf bu markalarla zengin olurdu. Anadolu’da güzel bir tabir var; ‘sen işlersen mal işler, insan öyle genişler.’ Yani sen malının değerini bilirsen, malın para eder. Ama düne kadar ne yazık ki biz bu zenginliği yeterince kullanamadık. Bırakın kullanmayı, düne kadar biz elimizdeki ürünlerin ticari değerinin farkında bile değildik” şeklinde konuştu.

"AVRUPA’DA YOĞURDU BİLEN YOKTU"

50 yıl önce Avrupa’da yoğurdu bilenin olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Benim babaannem yoğurtla reçeli karıştırır bize yedirirdi. Şimdi Fransızlar yoğurdu aldı, meyveli yoğurt diye paketledi bize satıyor, bizim çocuklarımıza yediriyor. Bunu yapan şirket yılda 20 milyar dolara yakın ciro yapıyor. Benim büyükannemin aklı ile parayı Fransız kazanıyor. Öbür taraftan kahvaltı gevreğine bakın. Hiç unutmuyorum sütü çok sevmediğimiz için babaannem sütün içine gevrek ekmeği doğrar, sabahları bize yedirirdi. Bu adet Anadolu’daki pek çok ailede de vardı. Sorun bakın. Şimdi kahvaltılık gevreği ambalajlayıp satan şirket, dünyanın en büyük 200 firmasından biri oldu. Düşünebiliyor musunuz? Bizim annelerimizin yıllar önce bulduğu iş nereye geldi” dedi.

Fark edilmeyen noktanın bu olduğuna işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yani biz günlük hayatın içinde kullandığımız bu yöresel ürünlerin, yöresel yemeklerin para edeceğini, bunların tüm dünyaya pazarlanabileceğini algılayamadık. Yani israf haramdır kültüründen geliyoruz, ama elimizdeki büyük bir hazineyi tam anlamıyla israf ediyoruz. Çünkü ürünlerimizi markalaştırdığınız ve tanıttığınız zaman para ediyor. Ama biz Anadolu topraklarında yetişen pek çok ürünü ne yazık ki daha ambalajlayamadık bile” ifadelerini kullandı.

"İŞİ TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ"

“Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı” ile, bu işi tersine çevirmek istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şu noktalara değindi: “Bir yandan ürünlerin tanıtımını sağlarken, diğer yandan bu ürünlerin markaya ve ticari değere dönüşmelerini sağlıyoruz. Aslında bu Fuar maya tuttu. Bakın geçen sene Fuarımıza Van’dan katılan yerel bir lokumcu, tam 80 otele ürünlerini satmaya başladı. 80 otel demek, bu lokumların yabancı turistlerle buluşması, yani dünyaya açılması demektir. Yine, geçen yıl fuarımıza katılan Gelibolu Mevlevi tatlısı, Türk Hava Yollarının sağlayıcı firması ile anlaşarak menüye girdi. Yani, yılda 30 milyondan fazla yerli-yabancı artık Gelibolu’nun Mevlevi tatlısını yiyor.

Daha geçen ay içinde Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odamızla THY arasında bir protokol imzaladık. Bundan sonra THY iç hat uçuşlarında Alaşehir Sultani üzümü dağıtılmaya başlandı. Şimdi düşünün bu işlerin o şehre ne kadar büyük katkısı olacak. O şehrin çiftçisi kazanacak, esnafı kazanacak. O şehir marka olacak. Yani bu Fuar, yöresel değerlerimizin hem ürün haline gelmesi, hem markalaşması, hem de pazarlanması açısından çok önemli bir fırsat oluyor. O yüzden ben şunu özellikle duyurmanızı istiyorum. Tüm şehirlerimize, firmalarımıza sesleniyorum: gelin! Bu işte para var! Bu fuarda markalaşma var. İşte örnekler ortada. Bu fırsatı kaçırmayın.”

“FUARI BİR ADIM İLERİYE GÖTÜRDÜK”

Hisarcıklıoğlu, “Fuarı bu yıl bir adım ileriye götürdük” diyen Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 80 olan katılımcı sayısının, bu yıl 150’ye ulaştığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 32 bin 500 kişinin ziyaret ettiği Fuarın, bu yıl 100 bin yerli ve yabancı yabancının ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

TOBB Başkanı, “Bunun için, fuar tarihlerinde tur operatörleri ile görüşerek, Antalya Havaalanına inen misafirlerin Fuarı ziyaret etmelerini de sağlıyoruz. Ayrıca, bu sene özellikle otellerimizin ve perakende satış zincirlerinin satın alma bölümlerini davet ederek, tanıtımlar yapacağız. Katılımcı firmalara hem coğrafi tescil, hem de markalaşma ve pazarlama konularında eğitimler de vereceğiz. Bizi sevindiren önemli bir nokta da, fuara katılan firmaların yüzde 25’ini kadın girişimcilerimizin oluşturuyor olması. Ben inanıyorum ki, bu işe kadın eli değdikçe, bu işin bereketi de artacak” dedi.

FUARIN FİKİR BABASI ATB VE ATSO
Daha sonra bir gazetecinin yapılacak fuarın doğuş fikrini sorması üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Bu fikrin babası Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Ticaret Sanayi Odası. Türkiye’yi ziyaretlerim sırasında yöresel ürünleri görüyoruz. Gittiğiniz zaman görüyorsunuz ki her il hatta her ilçede farklı bir ürün var. Bunları gördüktün sonra yurt dışında aynı zenginliğin olmadığını görüyoruz. Bu fikirde Antalya’dan çıkınca hep beraber bu işi geliştirdik” dedi.
YÖRESEL ÜRÜNLÜR İÇİN TEŞVİK PROGRAMI YAPILMALI
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Osman Budak da Türkiye'de marka konusunda gelişmişliğin belli bir noktada olduğunu, aralarında kısa mesafe olan ilçelerde bile yöresel markaların bulunduğunu söyledi. Budak, yöresel markalar için özel teşvik programı yapılmasını istedi.

FUARLA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI ARTTI
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da yöresel ürünlerin kırsal kalkınma ve yerinde istihdam sağladığını belirterek, ''Biz ürünlerimizin hakkını korursak, ticari değer haline getirirsek pozitif sonuçlar alırız'' dedi. Bu yıl üçüncüsü Antalya EXPO Center’da düzenlenecek fuarın kıyıda köşede kalmış ürünlerin pazara girmesini cesaretlendirmek amacıyla düzenlendiğini kaydeden Çandır, fuar başlamadan önce 100 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 152’ye ulaştığına dikkat çekerek, 191 yöresel ürün için ise coğrafi işaret almak için başvuruda bulunulduğunu bildirdi. Çandır, Fuarda, 30 ülkeden 70 kurum ve 2 milyon üretici üyesi olan OriGIn ile seminer gerçekleştirileceğini belirterek, uzmanların yöresel ürünlerin korunması konusunda üreticileri bilgilendireceğini söyledi.
Forum Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Bilgin Aygül ise coğrafi işaret alan ürünlerin dünya pazarlarına açılmasını istediklerini dile getirdi.
 

 
Alanya da çocuk pornosu operasyonu
 
Gülen'in Türkiye'ye dönüş emaresi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'yı utandıran 2 firma
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde aralarında ...
Çalışanlar dikkat
Kıdem tazminatı sistemini tamamen değiştirecek düzenleme yolda. Yaklaşık ...
Memur zammı yüzde 11'e yükseldi
Hakem Kurulu'nun açıkladığı % 4+4'lük memur zammı enflasyon ve farkla %11'e çıkacak.
 
İşte kuruşu kuruşuna memur maaşları
2.5 milyon memur, hakem heyetinin 4 artı 4’lük zam kararıyla ortalama ...
Sigara ve içkiye ne kadar zam geliyor?
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda benimsenen ve Meclis Genel Kurul gündemine ...
Bankada 1 kuruş bile bırakmayın
Banka hesabınızda kalan borcunuzun çok az olduğunu düşünüp önemsemediyseniz ...
 
Akaryakıta ÖTV indirimi
Akaryakıt ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) tutarları indirildi.
Nakit avansa hücum
Kullanımının rahat olması ve son dönemde kampanyalarla maliyetin düşmesi ...
Zam pazarlığında domates, zeytin ve peynir fiyatları sunumu yapıldı
Memur ve hükümet arasında toplu sözleşme görüşmelerinin 5. oturumu dün ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva