Trafikte motorlu taşıtlara öncelik tanınması yerine insana ve yaşama saygıyı öne alan 'Yaya Öncelikli Kent Antalya Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programları Leonardo Da Vinci Çokuluslu Mesleki Eğitim Projeleri kapsamında 375 bin Euro maliyetli projenin Harrington Park Otel'deki tanıtım toplantısına, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Meral Gültekin, projenin Avusturya, İspanya ve İsveç'ten gelen paydaşları ile meslek odası ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMA GAYRETİNDEYİZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Altıparmak, Avrupa Birliği'nin Türkiye için önemine işaret ederken, "Türkiye'nin girip girmemesinden daha da önemlisi, aday olması anlamında çok önemli. Zira girebilme ihtimali her zaman için bizim standartlarımızı yükseltme anlamında çok önemlidir" diye konuştu. AB uyum yasaları çerçevesinde hükümet anlamında çalışmalar yürütülürken, Antalya'nın da üzerine düşeni yapma gayretinde olduğunu aktaran Vali Altıparmak, ağırladığı turistlerle Avrupa şehri olan Antalya'nın yayaya saygılı olmamasının düşünülemez olduğunu dile getirdi.
ANTALYA YAYA DOSTUDUR
Türkiye'de eğitimliden eğitimsize herkesin trafikten şikayet ettiğine vurgu yapan ve "Peki herkes şikayet ediyor da kuralları kim çiğniyor" diyen Vali Altıparmak, şöyle dedi: "Buna baktığınızda aynı şekilde en eğitimlisinden en eğitimsizine, en güçlüsünden en güçsüzüne; yani maalesef genel bir kuralsızlık, genel bir kamu düzenine kuralları saymama gibi alışkanlığımız var. Bunun için de hiç kimsenin şikayet etmeye hakkı yok. Her bir kuruluşumuz kendi üzerine düşen görevi yapmak durumundadır. Daha sonra neden yapmadık deme şikayetine, serzenişine sahip olmamaları gerekir. Bunun için de bu projeyi hakikaten önemsiyorum. Gelin bir ilk olalım. Antalya kuralsızlıklar yeri değildir, yayaya saygı gösterilen bir ildir, yaya dostudur, araçları kutsayan bir il değildir anlayışı, algısını yerleştirelim diyorum."
ARKADAN GELEN ARAÇ VURABİLİR KORKUSU VAR
Türkiye'de eğitilmiş insanların bile yaya geçitlerine yaklaşırken, 'arkadan gelen aracın vurma ihtimali' nedeniyle durmadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise belediye olarak Antalya'nın yaya öncelikli kent olabilmesi için farklı plan ve projelerinin varlığından bahsetti. Emniyet Müdürü Ali Yılmaz da yayaların trafikte daha kutsal olduğundan hareketle bir taslak proje hazırladıklarını ve valilik koordinatörlüğünde büyüyen projenin Yaya Öncelikli Kent Antalya Projesi'ne dönüştüğünü kaydetti. Avrupa ülkelerinde yayaya gösterilen önemi anlatan Ali Yılmaz, Antalya'da uygulanacak projenin bu açıdan büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
NİHAİ RAPOR 2014'TE
Projenin detaylarını katılımcılara anlatan Antalya Valiliği Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi Müdürü Baki Karaçay ise projenin ana amacının insana saygıyı ön plana çıkarmak olduğunu belirtti. Proje kapsamında modern öğretme metotları kullanarak, yayaların kendi haklarını öğrenmelerini sağlayacaklarını vurgulayan Baki Karaçay, Avrupa'nın 3 ülkesinin ortağı olduğu projenin yüzde 75'i hibe olmak üzere 375 bin Euro bütçeye sahip olduğunu kaydetti. Proje ile Antalya'da eğitim verecek 10 eğiticinin Avusturya'nın başkenti Viyana'da eğitim alacağını ve çeşitli eğitim programlarını uygulayacağını dile getiren Baki Karaçay, pilot bölgeler olarak seçilen Konyaaltı Caddesi, Kaleiçi ve Akdeniz Üniversitesi'nde yaya ve sürücülere yönelik özel yaya geçitleri, uyarı levhaları, sesli trafik ışıkları ve engelsiz alan uygulamaları yapacaklarını belirtti. Karaçay, iki yıl sürecek projenin Aralık 2012'de ara raporunu, Şubat 2014'te ise nihai raporunu sunacaklarını sözlerine ekledi. Toplantı sonunda Vali Ahmet Altıparmak tarafından projenin Avusturya, İspanya ve İsveç'ten gelen yabancı ortaklarına el dokuması halı hediye edildi.