Başkalarında görebildiklerini kendinde de görmeye çalış .
Mehmet Nuri ILDIZ.
Günümüzde bir çok şirket ,çalışanlarının “ sistemi sorgulamasını “ , “ rahatça görüşlerini ifade edebilmesini” ve “ gerçek görüş ve düşünceleri her neyse ,konusu ne olursa olsun çekinmeden söylemesini” canı gönülden istediklerini iddia etseler de bu şirketlerde çalışan ve “ Dalkavukluğu “ pek seven ve ısrarla sürdüren bir çok kişi var. Tabi bundan pek memnun olan çalışanları da mevcut !
Aslında şirket liderlerinin hepsi buna asla izin vermeyeceklerini belirtiyorlar. Fakat bu ,benim aklıma şu soruyu getiriyor : Madem liderler, yağcılığa mahal vermediklerini iddia ediyorlar o halde bu , işyerlerinde neden bu kadar yaygın ?
Unutulmaması gereken bir şey de bu liderlerin aslında birer insan sarrafı oldukları. Hayatları boyunca insanları , çalışmaları , özel ya da sosyal hayatlarındaki hiç fark etmez kişileri ölçerek , insanların kendilerine verdikleri ilk izlenimleri gözlemleyerek geçiriyorlar. Ama yetenekli dalkavuklara karşı onlarında zayıflıkları vardır , aralarındaki favorilerine oynarlar.
Bunun sebebi bence basit : Başkalarında açıkça gördüğümüz bir çok şeyi kendimizde göremeyiz.
Hiç buna karşı olduğunuzu , asla izin vermeyeceğinizi ve yapmadığınızı söylemeyin .Bakın ; size sorsam “kaçınızın sevdiği bir köpeği var ? “ diye yüzlerinizin … Ve bunu söylerken yüzünüzdeki gülümsemeyi düşünebiliyorum. Çünkü “Can dostlarımız “diye adlandırdığımız köpekleri çok severiz ; isimleri vardır . Peki ; bir soru daha “ evinizde en çok kime ,sevginizi arsızca göstermekten çekinmezsiniz ?” a ) Karınıza , kocanıza veya sevgilinize b ) Çocuklarınıza ve c ) Köpeğinize . Bu sorunun cevabı % 80 “ c” şıkkı. Deneyin etrafınızda köpeği olanlara bir sorun bakalım. Ardından şu soruyu da sorun kendilerine “ Köpeğinizi ailenizin herhangi bir ferdinden daha mı çok seviyorsunuz yani ? “ cevap tabi ki “Hayır “ .İşte son ve en can alıcı soruya geldi sıra “ Öyleyse neden en fazla köpeğinize ilgi gösteriyorsunuz ? “ … birkaç saniye sessizlikten sonra cevaplar gelmeye başlar “ köpeğim beni her gördüğünde çok mutlu oluyor “ , “ köpeğim asla arkamdan konuşmaz “ , “ köpeğime ne yaparsam yapayım , beni her zaman sever “
Yani ; Köpek = Dalkavuk !
İşte bu nedenle dikkat etmeliyiz ki ; işlerimizdeki insanları köpek yerine koyarken ya da kendimizi köpek yerinde bulmayalım.
Herkes dalkavukluk edecekse kim çalışacak ; tabi ki bu taraklarda bezi olmayan ( ya da beceremeyen J ) dürüst ve prensip sahibi olanlar. Eğer , hangi düzeyde olduğunun önemi yok ; yöneticiyseniz çalışanlarınızı gruplara ayıra bilirsiniz 1) Beni ne kadar çok seviyorlar ? 2 ) Şirkete ve müşterilere ne kadar katkıda bulunuyorlar ve 3 ) Onların gözünden ne kadar pozitif görünüyorum ? Kendimize dürüst davranacak olursak insanlarla ilgili düşüncelerimizin , gösterdikleri performanstan ziyade bizi görünürde ne kadar sevdikleriyle bağlantılı olduğunun farkına varırız. Bize olumlu yaklaşan insanlarla birlikte olma eğilimimiz daha fazladır. Onlarla diğerlerinden daha fazla vakit geçirir , onlara diğerlerine anlatmadığımız bir çok şeyi anlatırız.
Ki bu da tam olarak “ADAM TUTMA “ ‘ nın tanımı oluyor.
Mehmet Nuri ILDIZ.