Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun (TUSAF) kuruluşunun 10'uncu yıldönümü dolayısıyla 'buğday, un ve ekmeğin dünü, bugünü ve yarını' adlı kongre Antalya'nın Serik İlçesi'nde düzenlendi. Belek Turizm Merkezi'ndeki Titanic Otel'deki kongreye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TUSAF Başkanı Erhan Özmen, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse, Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı İlhan Cavcav ve sektör temsilcileri katıldı. TUSAF Başkanı Erhan Özmen, dünyada ve Türkiye'de farklı mevsimsel dönüşümler yaşandığını söyledi. Özmen, yoğun kış koşullarının yaşandığı ülkelerde sel felaketleri nedeniyle tarım arazilerinin zarar gördüğünü, kuraklık endişelerinin ciddi boyutlara ulaştığı anlattı. Türkiye'de de kısmi bir kuraklığın söz konusu olduğunu vurgulayan Özmen, uzmanların mart ve nisan aylarının tamamında yağışların devam edeceğini belirttiğini, bunun da tarım adına sevindirici olduğunu söyledi.
'101 ÜLKEYE UN İHRAÇ EDİYORUZ'
Basında ekmek tüketimiyle ilgili çıkan olumsuz haberlere işaret eden Özmen, "Ekmek zehirdir, şekerden farkı yoktur, bağımlılık yapar, eroin etkisi yapar, salığa zararlıdır' gibi bilimsel delillere dayandırılmadan ortaya atılan iddialar, halkımızı yanıltılmakta, ekmek karalanmaktadır. Buna rağmen 2013 yılında 950 milyon dolarlık un ihracatı yapılarak tarihi bir rekora imza atıldı. Türkiye, 2013 yılında 101 ülkeye un ihracat etti" dedi.
10 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ÖLÜYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise dünyada her yıl 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü, yine her gece 900 milyon dolayında insanın ise aç yattığını söyledi. Bugün dünyanın tezat bir ilişkinin içerisinde olduğunu savunan Mirmahmutoğulları, "Bir tarafta 1.5 milyar insan aşırı besleniyor ve 500 milyon insan obez. Diğer taraftan 1.2 milyar insan yetersiz besleniyor, 900 milyon insan her gece aç yatıyor. Bunun yanında üretilen gıdanın 3'te biri israf ediyor. Bunun parasal değeri 1 milyar dolar, miktar olarak değeri ise 1.3 milyar ton. Tabi buğday, un, ekmek bugünü, dünü, yarının ana teması içerisinde dünyadaki bu çelişki çok önem arz ediyor" diye konuştu.
Mirmahmutoğulları, endüstrinin gelişmesi, tarım arazilerinin küçülme tehlikesiyle karşı karşıya kalması ve nüfusun artması nedeniyle geleceğin gıda güvenliğinin risk altında olduğunu vurguladı.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)