Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok Mor Salonda, hastalara ve öğrencilere yönelik 'Böbreklerimizi Nasıl Koruyalım' semineri düzenledi. Seminerin konuşmacısı Prof. Dr. Fevzi Ersoy, sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Seminere Türkiye Nefroloji Dernek Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da katıldı.
BÖBREKLERİMİZİN GÖREVİ
Seminerde böbrekleriin görevlerini anlatan Prof. Dr. Fevzi Ersoy, "Böbreklerimizin görevi, kandaki asit maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Böbreklerimizin diğer görevleri ise vücudun su ve tuz dengesini sağlamaktır. Zararlı maddeleri idrar yoluyla vücuttan dışarı atmak, kan yapımını sağlayıcı hormonlar salgılamak ve D vitamini yaparak kemik sağlığını korumak" diye konuştu.
NÜFUSUN YÜZDE 15.7'Sİ BÖBREK HASTASI
Türkiye'de nüfusun yüzde 15,7'sinde hafif ya da ağır derecede böbrek yetmezliği olduğunu aktaran Prof. Dr. Fevzi Ersoy, "Türkiye Nefroloji Derneği'nden aldığımız rakamlara göre, Türkiye'deki kronik böbrek hastalarının tamamı 7 milyon 307 bin 315, orta ve ağır kronik böbrek hasta sayısı ise 2 milyon 369 bin 59" dedi.
MARMARA VE GÜNEYDOĞU
Kronik böbrek hastalığının erkeklere göre kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Ersoy, "Türkiye'de kronik böbrek hastalığı 19-29 yaş arası yüzde 10 oranında görülüyor. 40-49 yaş arası yüzde 12,6, 60-69 yaş arası 32,7, yaş ilerleyip de 70-79 arasına gelindiğinde yüzde 41,3 oranında görülüyor. Kronik böbrek hastalığı en çok Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor" diye konuştu.
Türkiye'de kronik böbrek hastalığının farkında olan oranının sadece yüzde 1.60 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy "Farkında olmayanların oranı ise yüzde 98,40" dedi.
DİYALİZ VE BÖBREK NAKLİNİN MALİYETİ
Türkiye'de diyaliz ve böbrek naklinin maliyetleri hakkında da bilgi aktaran Prof. Dr. Fevzi Ersoy, "Hemodiyaliz yılda 22 bin 759 dolara, periton diyaliz 22 bin 350 dolara mal olurken, transplant birinci yıl maliyeti 23 bin 393 dolar, ikinci yıl maliyeti 10 bin 28 dolar" diye konuştu.
GÜNDE 6 GRAM TUZ VE 8-10 BARDAK SU TÜKETMELİ
Prof. Dr. Ersoy, böbrekleri korumak için günde 6 gramdan fazla tuz kullanılmaması gerektiğini belirterek, "En az 8-10 bardak su tüketmek, hazır yiyeceklerden (katkı maddeli), enerji içeceklerinden, meşrubatlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Sağlıklı taze sebze meyve, taze sıkılmış meyve sularını ve dengeli protein tüketimine özen göstermek gerekmektedir" diye konuştu.
Seminere, yüz nakli olan Recep Kaya, Recep Sert ve Turan Çolak da dinleyici olarak katıldı.
KOLEJLİLERE SEMİNER
Dernek tarafından okullara yönelik 'Böbreklerimizi Nasıl Koruyalım' konulu bilgilendirme toplantısının ilki ise Alara Koleji öğrencilerinin katılımıyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı. Prof. Dr. Fevzi Ersoy, öğrencilere böbrekleri korumanın yollarını anlattı. Seminer sonunda Türkiye'nin 5'inci yüz nakillisi Recep Sert ile tanışıp fotoğraf çektiren Alara Koleji öğrencileri, nakiller ve böbrekleri koruma konularında bilgilendiklerini söyledi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)