Ayrıca, dünya çapındaki dernekler de Antalya'da şempanze gösterisi yapan otel ve tatil köylerinin isimlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirmeye başladı" dedi.
Bazı tesislerin, televizyon dizilerinin ünlü şempanzesi 'Charlie'ye benzetmek için etek giydirdikleri hayvanları animasyon amacıyla kullandığını kaydeden Sevda Kıraç, "Yapılan uygulamanın eziyet boyutuna ulaştığı sık sık yakınma konusu yapılıyor. Böyle bir şeye asla izin veremeyiz. Dernek olarak hazırlayacağımız 'Charlie listesi'nde bu otel ve tatil köylerinin isimleri yer alacak. Bu listeyi mülki amirliklerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildireceğiz. Masum hayvanların canını yakmak neymiş öğrensinler" diye konuştu.
Dünya Hayvanları Koruma Örgütü'nün (WSPA) bu konuda Türkiye'deki resmi makamlara ciddi uyarılarda bulunduğunu anlatan Kıraç, "Yurtdışından pet shoplar aracılığıyla getirilen şempanzeler, yasal olmadığı halde otel ve tatil köylerindeki animasyonlarda kullanılıyor. Doğal ortamından koparılarak tatil köyünde eğlencelik olarak kullanılan şempanzeler, korkunç uygulamalara maruz kalıyor. Turistleri ısırmasın diye şempanzelerin sivri dişlerini söküyorlar. Buna alet olan veteriner hekimleri kınıyorum" dedi.
Sevda Kıraç, etek giydirilen şempanzelerin 40 derece sıcaklıkta, güneş altında dolaştırıldığını söyledi.
AYILAR YAKALANDI
Hayvanları Koruma Derneği olarak önceki yıllarda 'Ayılara özgürlük' kampanyası yürüttüklerini ve Antalya'daki turistik tesislerde birçok ayı yakaladıklarını kaydeden Sevda Kıraç, şöyle konuştu:
"Aslında bu yapılanlar, Türkiye'yi küçük düşürmekten başka bir şey değil. Antalya'daki tatilden döndükten sonra insanların internette neler yazdıklarını, bilgisayara 2-3 dakika bakan herkes görebilir. Plajın kızgın kumlarında dolaştırılan şempanzelerin çektiği acılar, hayvansever turistleri dehşete düşürüyor. Ülkelerine gittiklerinde, gördükleri ilk hayvan koruma örgütüne durumu bildiriyor."
Ayılarla ilgili yaptıkları denetimlerin kolay olduğunu anlatan Kıraç, "Şempanze denetimine gidildiğinde aynı kolaylık olmuyor. Çünkü yetkilileri gördüklerinde hemen götürüp bir odaya kapatıyorlar. Ayıları öyle kolayca ortalıktan kaybedemedikleri için yakalayabilmiştik" dedi.
TURİZMCİYE UYARI
Antalya Valiliği Hayvan Hakları Kurulu'nun üyesi de olan Sevda Kıraç, Dünya Hayvanları Koruma Örgütü'nün Alanya, Kemer, İncekum, Side, Avsallar, Lara, Konaklı ve Kiriş'ten çok sayıda otel ve tatil köyünün adının yer aldığı listeyi 'şempanzelere eziyet edildiği' gerekçesiyle Türkiye'ye teslim ettiğini söyledi. Kıraç, etek giydirilerek bira içirilen şempanzelerin fotoğraflarının da yine bu örgüt tarafından ilgili makamlara iletildiğini kaydetti. Bu otellerin yöneticilerine çağrıda bulunan Sevda Kıraç, hayvan hakları savunucularının açacakları büyük davalarla karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekti.
DEVELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre, otel ve tatil köylerinde şempanzelere yapılan bu uygulamanın suç olduğunu savunan Kıraç, şunları söyledi:
"Bu kanun 6 yıldır yürürlükte. Bırakın zavallı şempanzeyi plajıan kızgın kumlarında zıplatmayı, deve güreşlerini dahi ancak, Valilik Hayvan Hakları Kurulu'nun izniyle yapabiliyorsunuz. Ona da folklorik bir özellik taşıdığı için izin veriliyor. Mülki amirin görevlendirdiği 2 veterinerin gözetiminde yapılan deve güreşi, en ufak bir yanlışta hemen iptal ediliyor."