Binaya ilişkin Türkiye'nin iki ayrı büyük üniversitesi rapor hazırlarken, yıkım işleminin hangi rapora göre yapılacağı tartışma konusu haline geldi.
Kolonlarında meydana gelen patlama sonucu kullanılamaz hale gelen 17 katlı binaya ilişkin değişik tarihlerde biri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) danışmanlığında özel bir şirket tarafından, diğeri de Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından iki ayrı rapor hazırlandı. Bu raporlar ışığında İl Genel Meclisi iki ayrı karar alırken, birinde 'yıkalım', diğerinde 'güçlendirelim' denildi.
2005'TE YIKIM KARARI
2004 yılında ODTÜ danışmanlığında özel bir şirket tarafından hazırlanan raporda, günün şartlarında binanın güçlendirme maliyetinin yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 82'sine tekabül ettiği tespit edildi. Bunun üzerine İl Genel Meclisi 2005 yılında binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılmasına dair karar aldı. Gerekli ödeneğin bulunamaması gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmayan binanın yıkımı için 2010 yılında İl Özel İdaresi bütçesinden pay ayrıldı.
VALİLER DEĞİŞİNCE YIKILAMADI
Para kasada hazır bekletilirken o dönem Alaaddin Yüksel'in Ankara Valiliği'ne, Ahmet Altıparmak'ın da Antalya Valiliği'ne atanması, binanın akıbetini yeniden değiştirdi. Vali Altıparmak'ın binaya ilişkin yeni bir rapor istemesi üzerine YTÜ tarafından 2011 Haziran ayında bir rapor hazırlandı. Raporda, binayı yıkıp yeniden yapmak yerine onarılıp güçlendirilmesinin ülke ekonomisi yönünden daha rasyonel olacağı belirtildi. İl Genel Meclisi de yeni bir kararla binanın 'güçlendirilmesini' istedi. Ancak güçlendirme maliyetinin de yüksek olması nedeniyle binada herhangi bir işlem yapılamadı.
HANGİ RAPORA GÖRE YIKILACAK?
Son olarak, bu yıl mayıs ayında İl Genel Meclisi'nde binanın yıkılması için yeni bir karar alındı. Binanın bulunduğu alanın 'kamu alanı' niteliğinin korunması kaydıyla yıkılması yönündeki karar, Erzurum Valiliği'ne atanan Ahmet Altıparmak tarafından giderayak onaylandı. Yaşanan sürecin ardından ikinci kez yıkım kararı alınan binanın hangi rapor doğrultusunda yıkılacağı, yıkım için yeni bir rapor hazırlanıp hazırlanmayacağı tartışması ortaya çıktı.
İKİ RAPORUN SONUCU DA AYNI
ODTÜ ve YTÜ'nün raporlarını inceleyen İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cem Oğuz, "ODTÜ raporunda direkt olarak yıkım işaret ediliyor. YTÜ raporu ise her ne kadar güçlendirmeyi öngörse de kendi içinde çelişiyor. YTÜ 'güçlendirme' diyor, ancak bina güçlendirildikten sonra işletmeye açılabilmesi için de ekstra maliyetler gerektiğini söylüyor. Bu da zaten yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 50-60'ına denk geliyor. Sonuç olarak her iki rapor da mühendislik anlamında bu binanın yıkımını öngörüyor" dedi.
ODTÜ RAPORU DAHA YASAL
ODTÜ tarafından hazırlanan raporun YTÜ raporuna göre daha yasal ve doğru bir rapor olduğunu savunan Oğuz, İl Özel İdare İşhanı'nın ODTÜ raporu doğrultusunda yıkılması gerektiğini ifade etti. Antalya'da bugüne kadar Vakıf Hastanesi, Vakıf İşhanı, Devlet Hastanesi, Valilik binası ve yüzme havuzları gibi bir kısmı sağlam olan kamu binalarının yıkıldığına dikkati çeken Cem Oğuz, "En başta yıkılması gereken bu binayı bir türlü yıkamadık. Bir an önce karar alınıp kazma vurulmalı" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)