Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, asistanları Ömer Kesmez, Esin Burunkaya, Nadir Kiraz, Zerrin Yeşil ile sanayi sitesinde bu alanda çalışan iki girişimci Hakan Postacılar ve Özgür Sarıkaya biraraya gelerek, otel havuzlarının dezenfeksiyonu için sistem geliştirme çalışması başlattı. Yaklaşık iki yıl süren çalışma sonunda, Akdeniz'deki tatil köyleri ve 5 yıldızlı otel havuzlarının dezenfeksiyonu için yurt dışından klor maddesi ithal edilmesini önleyecek buluş gerçekleştirildi ve patent almak üzere başvuruda bulunuldu. Çevre dostu ve insan sağlığına duyarlı, yüzde 80 tasarruf sağlayan buluş için Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli ruhsat ve izinler de alındı.
Özellikle tatil bölgelerindeki halkın kullanımına açık yüzme havuzları, su parkları, süs havuzlarında su dezenfeksiyonunun sağlanması için çeşitli kimyasallar kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Arpaç, "Ion Turk-Fine Pool ile iki farklı dezenfeksiyon yöntemini tek bir cihazda birleştiren benzersiz bir dezenfeksiyon sistemini, laboratuvar ortamında kusursuz hale getirdik" diye konuştu.
'BAKTERİLERİ YOK EDİYOR, YENİSİ ÜREMİYOR'
Geliştirilen bu teknoloji ile kimya laboratuvarlarında yapılan bakteriyel testler sonucunda bakteri üremesine rastlanmadığını ve mevcut bakterileri de yok ettiğinin gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. Arpaç, sistemin kullanım şeklini şöyle açıkladı:
"Elektrot tüpü içinde bulunan bakır barlar ve titanyum plakada bulunan kaplamanın katalizör görevi görmesi aracılığı ile dezenfeksiyonu sağlar. Gelişmiş oksidasyon teknolojisi özelliğine sahip Ion Turk- Fine Pool dezenfeksiyon sistemi, esas dezenfeksiyon işlevini sudaki serbest radikalleri açığa çıkartarak bakterileri anlık parçalayıp yok ederek sağlar. Bakır iyonizasyonu söz konusu bakterilere karşı etkin bir dezenfeksiyon sağlamasının yanı sıra, kalıcılık özelliğiyle de benzersiz bir dezenfektandır ve ortama anlık dahil olan bakterileri zararsız hale getirir. Atığı yoktur. Kullanılan havuz kimyasalları ise insan sağlığına zararlıdır. Alerjik reaksiyonlardan astıma kadar çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir."
Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, çoğunluğu yurtdışından ithal edilen bu kimyasalların klor ve klor bileşikleri olduğunu kaydetti. Antalya'da yaklaşık 5 bin yüzme havuzu bulunduğunu ve bu havuzların toplam hacminin yaklaşık 2 milyon metreküp civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, "Bir havuzun dezenfeksiyonunda gerekli klor ve diğer dezenfektanların maliyeti sezonda 6- 7 bin lira civarındadır. Böylelikle, yurt dışından ithal edilen klor maddesine her yıl ödenen 30 milyon TL ülke ekonomisine kazandırılacak" diye konuştu.