Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'ın yöresel lezzeti olan ve hemen hemen her öğünde tüketilebilen ‘Hatay kaytaz böreği’ , İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusunun ardından kısa sürede coğrafi işaret aldı. 2021 yılının Eylül ayında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan kaytaz böreği tescili ile kentte, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil alan ürün sayısı 17’ye ulaştı. 2005 yılından meşhur Antakya künefesi ile başlayan tescil serüveninde bugüne kadar, Antakya künefesi, Antakya sürkü, Antakya küflü sürkü, Antakya kağıt kebabı, Antakya tuzlu yoğurdu, Antakya carra peyniri, Samandağ biberi, Hatay kabak tatlısı, Hatay Defne sabunu, Hatay ipeği, Dörtyol mandarini, Belen Kömürçukuru pekmezi, Kırıkhan kavunu, Hatay ceviz reçeli, 'Antakya künefelik peyniri' ve üflemeli bir çalgı türü olan Samandağ neyi ve son olarak Hatay kaytaz böreği coğrafi işareti alınarak tescillendi.
İzzet NAZLI / HATAY, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |