Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun zamandan beri kulağındaki hastalıktan dolayı rahatsızlık çekiyor. Ancak, buna rağmen devletin temel işleyişine ilişkin çalışmalarını aksatmadan sürdürdü.
Kimi zaman yurt içi gezilerini askıya aldı, kimi zaman uçağa binmemek için Ankara-İstanbul arasında uçak kullanmayarak karayoluyla gitmeyi seçti.
Gül’ün rahatsızlığı en son, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılan Türk Konseyi Zirvesi'nin açılışında nüksetti. Zirvede aile fotoğrafı çektirildiği sırada zorlanan Cumhurbaşkanı Gül, gezisinin öteki programlarını iptal ederek Türkiye’ye döndü.
Ankara’ya indiğinde doğrudan Hacettepe Üniversitesi’ne giden Cumhurbaşkanı Gül, burada 9 gün boyunca tedavi gördü. Yalnızca Milli Güvenlik Kurulu öncesinde Başbakan Erdoğan ile görüşmek üzere hastaneden ayrılan Abdullah Gül, 30 Ağustos törenlerine ve ilk kez Başkomutan sıfatıyla verilecek resepsiyona da ev sahipliği yapacağı programı iptal etti.
Gül, dün akşam saatlerinde 9 günlük tedavisini tamamlayarak taburcu oldu. Bu geçen süre zarfında Cumhurbaşkanı Gül’ün bir hayli süzüldüğü görüldü.
Cumhurbaşkanı Gül’ün tedavi sonrası sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan paylaştığı son resim, hastalık öncesi ve sonrasına ilişkin farkı ortaya koymuş oldu.
GÜL’ÜN RAHATSIZLIĞI NE İDİ?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üst solunum yolu enfeksiyonu ve ardından uçak basıncının sol iç kulakta meydana getirdiği hasar nedeniyle Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde (GATA) ameliyat olmuştu. GATA'da Albay Tabip Sertaç Yetişer ve ekibince gerçekleştirilen 2.5 saatlik operasyonla Gül'ün kulak zarındaki yırtık ve iç kulağındaki fistül tedavi edilmişti.
Uzmanlara göre, Gül'ün rahatsızlığının ortaya çıkma nedeni uçak basıncının kulak zarında (timpan zarı) meydana getirdiği yırtılma. Ancak sürekli kronik grip geçiren Gül'ü etkileyen asıl önemli faktör orta kulağa ağız içinden uzanan öztaki borusu ve yolunda yaşandı.
Duyma işlevinin yerine getirilmesi, dengeli basınç ortamının oluşması için bu havalandırma mekanizmasının aksamadan işlemesi gerekiyor. Sürekli grip olan birinin boğazından orta kulağa uzanan kanalları da (öztaki borusunda enfeksiyon oluşumu) tıkanıyor. Bu tıkanma nedeniyle kulak boşluklarının havalandırması aksıyor.
Uçak, helikopter seyahatleri, dalma gibi aktivitelerin oluşturduğu yüksek basınç (ya da basınç farkı), tıkanan bu yollar yüzünden orta ve dış kulak arasındaki kulak zarının üstünde negatif basınç meydana getiriyor.
Bu da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de olduğu gibi iç kulak sıvısının sızması (fistül), kulak zarı delinmesi, baş dönmesi, denge ve işitme kaybı gibi sonuçlar doğuruyor.
ROTAHABER