Güvenilir Olmayan VPN’lerin Pazarlama Yöntemleri
Çevrimiçi gezinirken gizliliğinizi artırmak için genellikle bir VPN kullansanız da, güvenilmez VPN'ler gizliliğinizi tehlikeye sokmakta.
Aslında müşterilerini yanlış yönlendiren veya müşterilerini kandırmak için aldatıcı uygulamalara girişen VPN sağlayıcılarının sayısı bir hayli yüksek.
Neden Bir VPN Hizmeti Sizi Kandırmaya Çalışır?
Bir VPN sağlayıcısının neden en başta sizi kandırmaya çalıştığını merak edebilirsiniz. Bu genellikle satışları ve kârı artırmak içindir. Ancak bazı şirketler, şirket gizliliğinizi korumakla gerçekten ilgilenmediğinde güven oluşturmak için aldatıcı uygulamalar da kullanır.
Geçmişte para kazanmak için üçüncü şahıslara kullanıcı verilerini satan birden fazla VPN yakalandı. Bazı VPN'ler, verilerinizi diğer ürün ve hizmetlerin reklamını yapmak için de kullanır.
Bir VPN hizmeti kullanmayı düşünüyorsanız, güvenilmez VPN'lerin müşterileri kandırmak için kullandığı bu beş taktiğe dikkat etmelisiniz:
1. Açıklanmayan Satış Ortağı İncelemeleri ve Siteleri
Araştırmanızı yapmaya ve VPN incelemelerini okumaya çalıştığınızda bile, önyargılı bağlı kuruluş içeriğinden meşru geri bildirimleri sıralamakta sorun yaşayabilirsiniz.
Birçok VPN şirketi SEO stratejileri kullanır ve arama motoru sonuçlarında daha iyi incelemeler yapar. Ancak daha da kötüsü, bazı hizmetlerin ifşa edilmemiş bağlı kuruluş inceleme siteleri bile var. Bu siteler bağımsız gibi davranıyor, ancak aslında sadece belirli bir ürünü zorlayan yüceltilmiş şirket blogları.
Bir inceleme sitesini okurken, sitenin bir VPN sağlayıcısını diğerlerine göre mantıksız bir şekilde tercih edebileceğine dair işaretlere dikkat edin. Güvenilir inceleme siteleri her zaman bağlı kuruluş bağlantılarını ve gönderilerini ifşa edecektir.
Araştırmanızı yaparken, bir VPN sağlayıcısıyla ilgili skandallar veya olumsuz raporlar için haber web sitelerini ve forumları kontrol ettiğinizden emin olun. Reddit, VPN deneyimlerini kontrol etmek için iyi bir araçtır. Sadece kendi ürünlerini tanıtan sahte kullanıcılara dikkat edin.
2. Ana ve Ortak Şirketleri Belirtmeme
Bir VPN'in ana şirketi, tüketiciler için inanılmaz derecede bilgi sağlamaktadır. Örneğin, bir VPN'in ana şirketi ticari kullanım için veri toplarsa, VPN yan kuruluşlarından veri paylaşabilir ve satabilir. Bazen bir ana şirket, tüketici verilerinin paylaşılmasından fayda sağlayacak reklam şirketlerine veya diğer işletmelere de sahip olabilir.
Ayrıca tüketicilerin, ürünlerini sağlamak için hangi büyük ortakların VPN hizmetiyle çalıştığını bilmeleri gerekiyor. Örneğin, IP sızıntılarıyla bilinen bir şirketin VPN'inizin sunucularından sorumlu olmasını istemezsiniz.
Güvenilir VPN'ler bu bilgileri sizden gizlemeyecektir. Ancak tehlikeli VPN'ler bu bilgilerin bulunmasını zorlaştıracaktır.
3. Açıkça Belirtilmeyen Gelir Modelleri
Bir VPN şirketi para kazanma şekli konusunda dürüst değilse dikkatli olmalısınız. İnternette bir şey ücretsiz ise, genellikle verilerinizin çalınma riski vardır. Facebook gibi şirketler bu noktayı mükemmel bir şekilde gösteriyor. Bu da ücretsiz VPN'lerin önerilmemesinin nedenlerinden biridir.
Güvenilir olmayan VPN'ler genellikle gelir modelleri hakkında net bilgi vermezler. Bazen bu ayrıntıları uzun gizlilik politikalarına gömüyorlar ya da hiç sunmuyorlar.
Güvenliğiniz için, kısmi veya tamamen hizmet aboneliklerinden para kazanan bir VPN sağlayıcısına üye olun. Ücretsiz hizmetlerin para kazanmak için üçüncü şahıslara veri sattığını fark bile edemezsiniz. Örneğin İsrail asıllı Hola VPN, hizmet bant genişliğinizi botnet'lere satabilir.
4. Kayıt Tutulmadığına Dair Doğrulanmamış İddialar
"Kayıt tutmama" terimi VPN pazarlamasında popüler bir terimdir, çünkü birçok kişi faaliyetlerinin günlüklerini tutmayan hizmetlerle kendilerini daha güvende hisseder. Bazı şirketler tam olarak ne kadar az günlük tuttuklarını abartıyor. Ancak bazı VPN hizmetleri, günlük tutma konusunda tamamen yalan söylüyor. Hiç kayıt tutmadıklarını iddia ediyorlar.
5. Sahte Sunucu Konumları
Bazı güvenilmez VPN sağlayıcıları, tüketicileri kandırmak için sahte sanal sunucular kullanır. Bunu genellikle daha büyük bir sunucu ağına ve çok çeşitli konumlara sahip gibi görünecek şekilde yaparlar. Bu taktik genellikle ürünü potansiyel müşteriler için daha çekici hale getirir.
Ancak sahte sunucu konumları kullanıcı deneyimini ve pinginizi etkiler. Hatta sahte sunucular kullanıcı gizliliğini etkileyebilir.
Potansiyel VPN sağlayıcınızın sahte sunucu konumları kullanılarak yakalanıp yakalanmadığını her zaman kontrol etmelisiniz.
VPN Aboneliği İçin Ödeme Yapmadan Önce Sormanız Gereken Diğer Sorular
Bir VPN sağlayıcısına ödeme yapmadan önce, sizi bir ürün satın almanız için kandırmaya çalışan manipülatif taktiklerden uzak durduğunuzdan emin olun.
Abone olmadan önce olası bir VPN hizmeti hakkında sormanız gereken diğer birkaç soru şunlardır:
Günlük tutuyorlarsa, neyin günlüğe kaydedildiği, neden kaydedildiği ve ne kadar süreyle kaydedildiği konusunda şeffaf mı?
Yasal bilgi taleplerini nasıl ele alıyorlar?
Üçüncü şahıslar VPN işlevlerinden herhangi birini kontrol ediyor mu veya işliyor mu?
Bu önemli sorular, gelecekte kötü sürprizlerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://vpn.info.tr/news/guvenilir-olmayan-vpn-lerin-pazarlama-yontemleri
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |