CHP’li Acar, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, Türkiye’nin dünyaya açılması, Türkiye’nin Avrupa Birliği tam üyeliğine taşınması gibi hedeflerle 1996 yılında imzalanan bu anlaşmanın, Türkiye’ye yarardan çok zarar getirdiğini belirtti.
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin dış ticaret açığı olduğunu, Gümrük Birliği anlaşması ile birlikte, Türkiye’nin ithalatında ciddi bir artış yaşandığını kaydeden Acar, “Çeşitli kuruluşların hesaplamalarına göre, 1996-2012 döneminde Türkiye, AB ülkelerine 600 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, aynı dönemde yaklaşık 800 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. Gümrük Birliği’nin Türkiye faturası 200 milyar dolarlık dış ticaret açığıdır” dedi.
TBMM EL KOYMALI
Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türkiye’ye yansıyan olumsuz etkilerinden birisinin de Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarına, Türkiye’nin hiçbir söz hakkı olmadan uymak zorunda bulunması olduğuna dikkat çeken Acar, “Bu durum Türkiye’nin diğer ülkelerle ticaretine de olumsuz etkiler yapmaktadır. Gümrük Birliği anlaşması Türkiye’ye ticari engeller çıkarmakta, haksız rekabet yaratmakta, Türkiye’nin kaynaklarının başka ülkelere akmasına yol açmaktadır. Türkiye’nin üreticisi, sanayicisi dolayasıyla tüm Türk halkı bundan zarar görmektedir” diye konuştu. Acar, şöyle devam etti:
“Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türkiye’nin ulusal çıkarlarını gözetecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi, Türkiye’nin daha fazla zarar görmesinin önüne geçilmesi gereklidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, konuya el koymalı, Türkiye’nin çıkarlarını korumalıdır. Bu nedenlerle Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türkiye’ye etkilerinin ve Türkiye’ye verdiği zararlarının incelenmesi, üreticimizin, sanayicimizin dolayısıyla Türk halkının çıkarlarını koruyacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”