Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
14 Temmuz 2020 Salı - 14:05

Güneşlenirken cep telefonu kullananlar dikkat

AŞIRI sıcak hava, cilde yoğun ve dik ulaşan güneş ışınları, denizin tuzu ve havuzun klorunun, yeterli önlem alınmamışsa ciltte geri dönüşü olmayan ciddi hasarlara yol açabildiği kaydedildi.

Güneşlenirken cep telefonu kullananlar dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaz güneşinin en sevimsiz hatırası olan ‘güneş lekeleri’nden korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, koruyucu krem kullanılması, şapka ve güneş gözlüğü takılması gerektiğini vurguladı. Güneşe çıkarken deodorant, parfüm sürmenin de ciltte lekelenmelere yol açacağını kaydeden Dr. Erdoğan, güneş altında uzun süre cep telefonu kullananları da uyardı. Cep telefonu, tablet gibi mavi ışık yayan cihazların güneş lekelerinin oluşmasına yol açtığını vurgulayan Dr. Erdoğan, bu cihazları kullanırken yarım saatte bir ara verilmesini önerdi.

AÇIK ALANLARDA BULUNMASI GEREKENLERİN ALACAĞI ÖNLEMLER

Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yattığını anlatan Dr. Erdoğan, “Ancak genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına aşırı maruziyet, güneş lekesi gelişiminin en önemli iki nedenidir. Birçoğumuzda doğumda var olan ya da sonradan oluşan cilt lekeleri mevcut. Korunmasız maruz kalınan bu güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp var olan bu lekeleri de iyice koyulaştırmaktadır" dedi.

Basit önlemlerle güneş lekelerinin oluşmasını engellemenin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, öncelikle güneşin dik açıyla geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamak gerektiğinin önemini vurguladı. Dr. Erdoğan, o saatlerde açık alanda olması gereken kişilerin açık renkli, uzun kollu kıyafetler giymesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanması gerektiğini de hatırlattı.

GÜNEŞLENİRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Güneşlenirken bazı önlemler almanın önemine de değinen Dr. Erdoğan, “Güneşe çıkmadan yarım saat önce 30 faktörlü suya dayanıklı güneş kremi sürmek çok önemli" dedi. Güneş kreminin cilt tipine uygun seçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Erdoğan, “Uygun olmayan kremler akne veya egzama oluşumunu tetikleyebilir" diye konuştu. Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra duş almak gerektiğini söyleyen Dr. Erdoğan, kurulandıktan sonra güneş kremi sürmeyi ihmal etmemek gerektiğini belirtti.

UZUN SÜRE CEP TELEFONU KULLANMANIN ZARARLARI

Güneş altında uzun süreli cep telefonu kullanmanın en az güneş ışınları kadar zararlı olabileceğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Televizyon, cep telefonu, tablet gibi mavi ışık yayan cihazlara maruziyeti azaltmak, ciltteki lekelenmeyi önlemeye yardımcı olur. Leke oluşumunda mavi ışık da en az güneş ışınları kadar olumsuz etkilidir. Güneşlenirken ya da açık alanda tablet ve cep telefonu gibi cihazları kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bu cihazların kullanımına yarım saatte bir ara verilmesi doğru olacaktır."

PARFÜM VE DEODORANT KULLANILMAMALI

Güneşe çıkmadan önce yüz ve vücutta parfüm, vücut spreyi, highlighter gibi bir ürün kullanılmaması gerektiğini anlatan Dr. Erdoğan, “Bu ürünlerin güneş altında vereceği hasar leke oluşumunu tetikler. Ayrıca güneşe çıkılacak dönemlerde lazer epilasyon, ağda, kimyasal peeling gibi işlemlerden uzak durmak gerekir" dedi.

YAZIN YAPILAN EN BÜYÜK YANLIŞLARDAN BİRİ

Yüzünde güneş lekesi olan kişilerin asla güneşlenmemesi gerektiğinin altını da çizen Dr. Erdoğan, “Bu kişiler yüzlerini kapatsa ya da gölgede kalsalar bile gövde ve bacakları güneşe maruz kaldığında leke oluşumunu sağlayan melanosit hücreleri arasındaki sinyal iletişimiyle yüzdeki leke güneşten korunsa dahi koyulaşabiliyor. Yazın yapılan en büyük yanlışlardan biri de bu maalesef" diye konuştu.

Tüm önlemlere rağmen güneş lekelerinin oluşmasını engelleyemeyen kişilerin mutlaka bir uzmana gitmesi gerektiğini kaydeden Dr. Erdoğan, “Cilt lekelerine karşı gerçekleştirilen klinik uygulamaların kesinlikle kış aylarında yapılması gerekir. Söz ettiğimiz tüm önlemler var olan lekelerin koyulaşmasını ve yenilerinin oluşmasını önler. Ancak var olan lekeyle mücadelede birtakım tedaviler uygulamak gerekebilir. Lekenin türü ve durumuna göre uygulanan tedavilerde başarı şansı yüksektir" ifadelerini kullandı.

YAZ GUNESININ EN SEVIMSIZ HATIRASI OLAN GUNES LEKELERINDEN KORUNMAK ICIN GUNES ISINLARININ DIK GELDIGI SAATLERDE DISARIYA CIKILMAMASI GEREKTIGINI BELIRTEN DERMATOLOJI UZMANI DR. SEDA ERDOGAN, KORUYUCU KREM KULLANILMASI, SAPKA VE GUNES GOZLUGU TAKILMASI GEREKTIGINI VURGULADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Kanyonda yamaçtan düşen kişi helikopterle kurtarıldı
 
Zeytin bahçesinde korkutan yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlülerin ameliyatına bile katılmış
İstanbul'da özel bir hastanede 10 yıldır ameliyathane hemşiresi olarak ...
Koronavirüsten bugün 19 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: SON 3 GÜNDE ortalama entübe hasta sayısı en yüksek ...
Koronavirüsten bugün 21 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: Son üç günde vaka sayılarında en çok düşüş olan 7 ...
 
Vefat eden annenin doğuma 10 gün kala paylaşımları yürek dağladı
ANTALYA'da, özel hastanede doğum yaptıktan sonra fenalaşıp yaşamını yitiren ...
Koronavirüsten bugün 23 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: Yeni tanı konan hasta sayısında 25 Haziranda başlayan ...
Maske sonrası yüzde oluşan kızarıklıklar 'Roza' olabilir
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim ...
 
Antalyalı Bilim Kurulu Üyesi Profesör Yalçın, kentteki virüsün seyrini anlattı
Akdeniz Üniversitesi Covid 19 Virüs Salgını Danışma Kurulu Üyesi Prof. ...
Koronavirüsten bugün 19 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: Yoğun bakım doluluk oranlarımız 1 aydır %59-%61 arasında. ...
Hastanede, 5 personelde koronavirüs
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva