Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, üreticilerin bahçelerindeki budama, çapalama, ilaçlaması ve gübreleme konularında dikkatli olması gerektiğini belirtti. İlaçlamanın gül toplamaya en az bir hafta kala bırakılması gerektiğinden bahseden Çelik, "Çünkü bu ilaçlar yapraklarda kaldığı için gül yağına geçiyor ve yapılan analizlerde ortaya çıktığı için gül yağının kalitesinin düşmesine yol açıyor" dedi.
Kış mevsiminin bol yağışlı geçmesinin gül rekoltesine olumlu etkileri olacağını kaydeden Çelik, "Kış döneminin bol kar yağışlı ve yağmurlu geçmesi gül çiçeği için iyi bir durum ama bundan sonraki süreçte neler olabileceğini bilemeyiz. 15- 25 Nisan arasında her zaman don riski bulunmakta. Bu süreci beklenmedik bir durumla karşılaşmadan kazasız belasız atlatıp gül sezonuna başlamayı arzu etmekteyiz" diye konuştu.
GÜLÇİÇEĞİNDE BEKLENTİ 14-15 BİN TON CİVARINDA
Çelik, şunları söyledi:
"Rekolte beklentisinin geçen yıldan az olmayacaktır. Yaklaşık 14, 15 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Tahminlerimiz bu yönde. Rekoltenin beklentilerin altında kalmaması halinde Gülbirlik ve yağ üreten firmalar kanalıyla ortalama 2 bin 500 kilo gülyağı ve 20 ton gül konkreti üretiminin yapılması bekleniyor. Isparta'da Gülbirlik ile gülyağı üretimini yapan 20 civarında, kozmetik ile ilgili ise 38 civarında firma var" dedi.
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |