Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi başkanlığınca yürütülen Gençlik Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle oluşturulan proje ekibi 'Grup Kortizon', AÜ Onkoloji Bölümü Araştırma Koordinatörlüğü, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ve Kamu Yönetimi bölümünden öğrenci ve hasta yakınları tarafından oluşturuldu.
Proje koçu Necla Turan, amaçlarının kansere yakalanan, hastalığı yenen ve hala tedavi gören kadınların sosyal hayattan uzaklaşmasını engellemek ve onları tekrar yaşama bağlamak olduğunu söyledi. Turan, aktivitelerin meditasyon ve atölye çalışmalarıyla sınırlı kalmadığını, doğa yürüyüşleri ile desteklediklerini söyledi.
Proje sorumlusu Erhan Korkmaz ise bu projeyle Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin sayısının artırılmasını amaçladıklarını söyledi. Korkmaz, "Proje kapsamında yaşam koçu Neslim Ulusoyoğulları nezaretinde gerçekleştirilen uygulamalı nefes teknikleri ve meditasyon seanslarında, hastaların kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlandı" diye konuştu.
5 ay süren 'Yaşamı Yakala' adlı projede, meme kanseri tedavisi görmüş kadınlar için gezi, toplantı ve sanatsal faaliyetler amaçlandı. Bu faaliyetlerle hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak, gerginlik, depresyon, yorgunluk hissini bir parça azaltılmasına destek vermek, ameliyat anestezi sonrası solunum kapasitesini artırmak hedeflendi.
Etkinliklerin dikkat çekici yanı ise erkeklerin de bu projeye eş durumunda dahil olmaları. Daha önce kanser tedavisi görüp iyileşmiş ya da halen tedavisi devam eden eşlerine destek amacıyla nefes ve meditasyon terapisine katılan erkekler, eşleriyle birlikte aynı salonda etkinliği renklendirdi.
AÜ Mühendislik Fakültesi Sosyal Aktivite Salonu'nda gerçekleştirilen kapanış kokteyline, 5 ay önce start verilen projeye katkıda bulunanlar ve hastalar katıldı. Kapanış kokteylinde hnastalar, projeye katkıda bulunanlara plaket verip teşekkür etti. Hastalar, proje kapsamında atölyelerde ürettikleri eserleri sergileme fırsatı da buldu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)