Ayşedeniz Gökçin, piyanoyla 5 yaşındayken tanıştı. 16 yaşında New York Eastman School of Music’ten davet aldı.
Oradaki lisans eğitiminin ardından Londra Kraliyet Akademisi’nde yüksek lisans yaptı.En çok ses getiren çalışmalarından biri, Pink Floyd’un şarkılarını klasik müzikte Liszt tarzında yeniden uyarlaması oldu.
Pink Floyd’un resmi internet sitesinde yayınlanan bu çalışması müzük otoriteleri tarafından, ‘Gökçin, klasik müziğin kurallarını değiştiriyor’ şeklinde yorumlandı. Nirvana Project albümü ise iTunes ‘En iyi klasik albümler’ listesinde ilk 10’a girdi. Son olarak “Hollywood Bağımsız Müzik” platformundaki klasik müzik dalında verilen ödülün sahibi oldu.
2018’de BBC’nin üç yükselen yıldız arasında gösterdiği Ayşedeniz Gökçin, şimdi ise Kelton isimli bestesiyle Grammy’de enstrümantal kompozisyon dalında aday havuzuna seçildi. Genç piyanist; bestelediği marşı, çıktığı turneyi, oluşturmak istediği internet korosunu anlattı.
100 YIL SONRASINI ANLATTIM
“Yurt dışında iyi okullarda eğitim almış olsam da bütün temel eğitimimi Türkiye’de aldım. Ülkemi uluslararası pek çok sahnede temsil etmiş bir Cumhuriyet kadını olarak 100. yılımızda bir marş bestelemeyi çok istedim. Özellikle akılda kalıcı ve basit melodilere sahip olmasına dikkat ettim. 100’üncü yılı kutlarken ortaya çıkan eserin sözlerinde, bir 100 yıl sonra ne istediğimizin ve hangi noktada olmamız gerektiğinin ön plana çıkması gerektiğini düşündüm. Bu nedenle Atamızın izinde yolumuzu aydınlatacak olan ilim, teknoloji ve demokrasiye vurgu yapmak istedim. Bu turnede kendi bestelerimin yanı sıra “Çökertme”, “Katibim” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım” gibi türkü düzenlemelerini de seslendiriyorum.
HERKESİN KATILACAĞI BÜYÜK BİR KORO
Yazdığım marşın herkes tarafından söylendiğini düşünmek beni çok heyecanlandırıyor. Bunun için bir internet korosu kuracağım. Web siteme bu marşın sözlerini ve notalarını koydum. Koroya katılmak isteyen herkesten marşı söyleyip videoya çekmelerini istiyorum. Bu videolarla muhteşem bir kayıt oluşturacağım. Öğretmenler okulda öğrencileriyle video çekerek bana gönderebilirler.Belki bir gün okullarda zil bile olur ve bu beni çok gururlandırır.”
İŞTE O SÖZLER
Haydi kutlamaya gel bizle birlikte!
Yüzüncü yılımızda coşku sevinçle,
Her yaştan, kolkola,
Kayalım göklerde yıldızlar gibi!
Aydınlansın yolumuz sanat ve bilimle,
Atamızın izindeyiz demokrasiyle
Bu marşla, barışla,
Kutlayalım Cumhuriyetimizi!
Aydınlansın yolumuz merak ve keşifle,
Yenilik, ilim, spor ve teknolojiyle,
Bu marşla, sevgiyle
Kutlayalım Cumhuriyetimizi!
EN ÖZEL REKOR
Türkiye serbest dalış tarihinde kadın ve erkeklerde sabit ağırlıkla 100 metreye inen ilk sporcu olan, sabit ağırlık çift palet branşında da 91 metre dalışıyla Türkiye rekorunu kıran Şahika Ercümen, bir rekora daha imza attı. Milli sporcu, paletsiz değişken ağırlık kategorisinde Sırp asıllı Lena Balta’nın elinde bulundurduğu 105 metrelik dünya rekorunu geçme hedefiyle Hatay’ın Yayladağı ilçesi Karamağara Koyu açıklarında nefesini tuttu. Deprem bölgesinde farkındalık oluşturulması için “Hatay’a nefes ol” sloganıyla organize edilen rekor denemesinde Ercümen, 106 metreye ulaşarak yeni rekorun sahibi oldu. Ercümen, bu rekorla Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen spor alanında eğitim gören 100 kız öğrenciye destek verecek. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, milli sporcuyu yayımladığı mesajla tebrik etti.
(Fatma Aksu- Beyazıt Şenbük/ Hürriyet)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |