Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nün hazırlık sınıfında göz siniri yırtılması nedeniyle gözlerini kaybeden Sarper Arıkan, yaşama azmini bırakmadı ve mezun oldu. Sağlam olarak başladığı eğitimine görme engelli olarak devam eden Arıkan, mezun olduktan sonra üniversite bünyesinde kalarak engelliler biriminde 'bilgisayar eğitmeni' olarak görevlendirildi.
Sarper Arıkan, 6 yıllık tecrübe ve deneyimlerini 'Görme Engelli Destek Teknolojileri Rehberi' adlı kitapta toplayarak, Türkiye'de bir ilki hayata geçirdi. İçerisinde yer alan CD'de sesli anlatım olan kitapta Türkiye'de ve dünyada görme engellilerin okuma yazması için kullanılan birçok teknolojik yazılıma yer verildi. Kamu kurum ve kuruluşlarına ücretsiz gönderilen kitaptaki bilgiler ve CD, o kurumlarda çalışan görme engelliler tarafından bilgisayara yüklenip kullanılabilecek.
Windows başta olmak üzere, internet, Office programları ve birçok ek uygulamanın yanı sıra, Türkiye'de engelliler için devrim yaratacak nitelikteki kitap, sayısız teknolojik cihaza farklı yazılımlarla ulaşmayı mümkün kılıyor. Görme engellilerin faydalanabilmesi için kitabın içeriği, sanal bir programa dönüştürüldü. Kitaptan faydalanmak isteyen görme engelliler, Akdeniz Üniversitesi Görme Engelliler Birimi'nden e-posta yoluyla programı edinebilecek. Şimdilik 5 bin adet basılan kitap ise görme engellilere sunulan teknolojik desteğin, çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarına tanıtılması amacıyla dağıtılmaya başlandı.
GÜNLÜK HAYATTA FONKSİYON KAPASİTELERİ ARTACAK
Kitabın editörlüğünü, Akdeniz Üniversitesi'nin engelli birimi sorumlusu Fatma Ünlüsayın üstlendi. Arıkan, kitabında engelliler için her tür yazılım donanımın mevcut olduğunu belirtti. Ünlüsayın, günlük hayatta görme engelli bir bireyin kullandığı teknolojileri ve yardımcı birçok araç ve gereci tanıyabilmeleri açısından kitabın önemli bir kaynak olduğunu anlattı.
Kitabın dağıtımı, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından yapılıyor.
Müge AYYILDIZ/ANTALYA, (DHA)