Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, geçmişte Tarım Bakanlığı'na bağlı Antalya Kepez'deki Araştırma Enstitüsü'nün bazı gölet ve barajlarda balık yetiştiriciliği yaptığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Erdem, "İsrail Sazanı adı verilen bu tür de yetiştirildi. Başlangıçta tehlikenin farkına varılamadı ve buralardan Türkiye'nin birçok gölet ve barajlarına taşındı. Bu balığın yetiştirilmesinde Tarım Bakanlığı ve DSİ'nin rolü büyüktür" diye konuştu.
DÜŞMANI AZ, HASTALIKLARA DAYANIKLI
İsrail sazanının istilacı bir balık olduğunu ve diğer canlıların larvalarını yiyerek beslendiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun düşmanı çok az. Çok sık yumurtluyor ve çoğalıyor. 1 metrekarelik alandaki suda belli miktarda balık yaşayabiliyor. Dolayısıyla da diğer balık türlerinin yaşam alanlarını istila ediyor. Kılçığı ve pulu çok, eti az olduğu içinde kendisini öldüren düşmanı az. Hastalıklara da dayanıklı. Kolay üreyebiliyor. Bunun önlenmesi için bilimsel dayanaklara göre göletlerde ve barajlarda balıklandırma çalışması yapılmalı."
Murat SANDIKÇI/SİNOP, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |