Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Balkondaki saç spreyi kutuları patladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
2 Şubat 2020 Pazar - 09:39

Göllerde susuzluk depremi

TÜRKİYE Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son yıllarda hızla artan küresel iklim değişiklikleri, kuraklık, vahşi tarımsal sulamalar gibi nedenlerle hızla su kaybeden göllerin deprem yaşadığını söyledi.

Göllerde susuzluk depremi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dr. Kesici, son 30 yılda 10 gölün tamamen kuruduğu Göller Bölgesi'nde Eğirdir, Beyşehir, Burdur, Salda gibi diğer göllerin tümündeki su seviye kaybının yüzde 60'ı bulduğunu açıkladı.

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, son 50 yılda birçok gölün kuruduğu Göller Bölgesi'ne dikkati çekti. Göller Bölgesi'ndeki göllerin birbirine bağlı olduğunu belirten Dr. Erol Kesici, "Buna ister yaşam bağı, ister göbek bağı denilsin. Eğirdir Gölü'nün başı ağrırsa Beyşehir'in de, Karacören'in de başı ağrır. Göllerimiz ve bölgemiz deprem bölgesinde. Göllerin suları, yeraltı sularının ve kayaçların güvencesidir, tutkalıdır, bütünlüğü korunmalıdır" dedi.

Göllerdeki depremin temel nedeninin insan olduğunu belirten Dr. Kesici, "Son yıllarda Göller Yöresi'ndeki göllerimizin birçoğunda neredeyse yüzde 60 su kayıpları söz konusudur. Göllerimiz dünden bugüne kötü yönetimin, popülist bakışın felaketini yaşamıştır. Bugün bir zamanlar dünyanın en çok sayıda doğal göllerine sahip olan yöremiz, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nü kutlayacak günde mi, yoksa kaybettiklerini anacak günde mi?" diye konuştu.

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

SAĞLIKLI YAŞAM ALANLARIMIZ

Sulak alanların biyolojik zenginlik, yeraltı su kaynaklarının beslenmesi ve korunması gibi birçok görevi üstlendiğini açıklayan Kesici, Türkiye'de çeşitli amaçlara yönelik su tüketiminin 45 milyar metreküpe ulaştığını kaydetti. Kesici, "Bu suyun yüzde 75'i (35 milyar metreküp) tarımsal sulama, yüzde 15'i (6 milyar metreküp) içme- kullanma suyu, yüzde 10'u (4 milyar metreküp) ise endüstri suyu ihtiyaçları için kullanılmaktadır. İçme- kullanma suyundaki kayıp 1.8 milyar metreküp, tarımsal sulamadaki kayıp ise 22.5 milyar metreküptür" dedi.

GÖLLER BÖLGESİ'NDE 10 GÖL YOK OLDU

Dünyanın en çok doğal gölüne sahip Göller Bölgesi'nde son 30 yıl içinde irili ufaklı 10'dan fazla gölün kuruduğuna işaret eden Erol Kesici, "Türkiye'nin en büyük tatlı su gölleri olan Beyşehir ve Eğirdir göllerinde ortalama su seviyeleri yüzde 60 oranında azalmıştır. Başta milli park da olan Kovada Gölü ve çok sayıdaki göllerimiz aşırı kirlilik nedeniyle kullanamama ve kuruma sürecindedir. Ülkemizin beşinci büyük doğal tatlı su gölü Akşehir kuruyalı, haritadan silineli 10 yılı geçti" diye konuştu.

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI. (EBER GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Eber Gölü

'KİRLİLİK VE AŞIRI SU ALIMI GÖLLERİ YOK EDİYOR'

Bilim insanlarının uyarılarına rağmen, Türkiye'nin en büyük doğal tatlı su göllerinin içme- kullanma yerine vahşi sulamada kullanıldığını kaydeden Dr. Kesici, "Biyolojik yapılarına müdahaleler ve kirlilikle doğallıkları yok edildi. Aşırı su alımları sonunda kuruma sürecine girdiler. Bununla beraber su kıtlığı ve iklimlerdeki bozulmalar da arttı" dedi.

'TÜM ÜLKELERDE YAŞAM ÇOK ZORA GİRECEK'

Türkiye'de ve bölgesinde son yıllarda yaşanan iklim değişimleri ve ısınmanın temel nedenlerinin sulak alanların azalmasıyla doğrudan ilgili olduğunu kaydeden Dr. Erol Kesici, şunları söyledi:

"Göller, dereler, çaylar, mera, orman vb. alanlarımız dış etkilere karşı uyumlu ve dirençli su toplama ve nem sağlama alanlarımızdır. Kurumanın, yangınların, yağış azlığının nedeni nemin olmayışından kaynaklanmaktadır. Bilim insanları 30 yıl içinde gerekli önlemler alınmadığında tüm ülkelerde de yaşamın çok zora gireceğini öngörmektedir."

ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Gölleri besleyen dereler, çaylar üzerine kurulan baraj, gölet, set projeleri ve regülatörlerle göllerin baraja dönüştürülmemesi gerektiğini belirten Dr. Erol Kesici, "Göllerin drenaj alanındaki gübreleme ve pestisit uygulamalarıyla tarım alanlarından dönen suların yerleşim alanlarının çok yoğun kanalizasyon atıklarıyla, sanayi atıklarının göllere ulaşımı mutlaka engellenmelidir. Bölgedeki bu atık kaynaklarının arıtma ve filtre sistemleri günün teknolojik koşullarına göre yapılandırılmalı ve çalıştırılmalıdır. Havzadaki tarım şekli ve su kullanımı ekolojik tarıma göre düzenlenmelidir" diye konuştu.

KIYI ÇİZGİSİ VE PEYZAJI KORUNMALI

Dr. Kesici, göllerde kaçak kamış ve saz kesimi, yakımı, toplanması ve çeşitli nedenlerle bu yerlerde arazi açılması, otlatma, yol yapımı gibi etkinliklere izin verilmeyerek göl kıyı çizgisi ve peyzajının korunması gerektiğini söyledi.

Yaban hayatının temsilcisi kuşlar, balıklar ve diğer organizmaların, göllerin ekolojik yapısı korundukça bu ortamı tercih edeceklerini belirten Kesici, "Doğal göllerde kirlilik artıkça bitki hayvan topluluklarının korunması söz konusu değildir. Bu nedenlerle göllerin doğal dengesi kısa vadeli çıkarlar için ihmal ve feda edilmemeli, korunmalıdır" dedi.

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI. (EGIRDIR GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Eğirdir Gölü

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI. (YARISLI GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Yarışlı Gölü

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI. (YARISLI GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Yarışlı Gölü

TURKIYE TABIATI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI (FOTODAKI), SON YILLARDA HIZLA ARTAN KURESEL IKLIM DEGISIKLIKLERI, KURAKLIK, VAHSI TARIMSAL SULAMALAR GIBI NEDENLERLE HIZLA SU KAYBEDEN GOLLERIN ADETA DEPREM YASADIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Voleybol maçında arbede çıktı, polis müdahale etti
 
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak ocakta ölen işçi babasıyla aynı kaderi paylaşmış
ZONGULDAK'ın Kilimli ilçesinde, 80 gün önce mühürlenmesine rağmen kaçak ...
Sobadan sızan gazdan zehirlenerek öldü
DÜZCE’de, evinde yalnız yaşayan Sevim Kazan (75), sobadan sızan karbonmonoksit ...
Marmaris'te 4 milyonluk kasa hırsızlığına 4 gözaltı
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde 2 ayrı villada gerçekleşen kasa hırsızlığıyla ...
 
MTOSB heyeti fabrikalarda incelemelerde bulundu
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Müteşebbis Heyeti fabrikalarda ...
Gemiyle yolladılar, uçakla geri istiyorlar
ÇİN'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü nedeniyle tüm dünyada ...
Eski sevgili sokak ortasında kurşunladı
İZMİR'in Buca ilçesinde, S.B. (38) adlı kadın, işe gitmek için yürüdüğü ...
 
Prof.Dr. Demir: Sulak alanların yüzde 35'i kaybedildi
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve ...
Esnaf 2 metrelik kardan adam yaptı
MUŞ'un Varto ilçesinde köy yollarının kardan kapalı olması nedeniyle siftah ...
Yangında mahsur kalan yaşlı çifti komşuları kurtardı
ÜMRANİYE'de 3 katlı binanın girişi katında yangın çıktı. Dairede mahsur ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva