Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Türkücü güzele saplantılı hayran şoku
Türkücü güzele saplantılı hayran şoku
1 Şubat 2022 Salı - 12:40

Göller Yöresi böyle giderse 'Çöller Yöresi' olacak

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 1960'lı yıllarda 15-17 bin kilometrekare irili ufaklı sulak alana sahip Göller Yöresi'nde, bugünkü miktarın yaz aylarında 5 bin kilometrekarenin altına düştüğünü söyledi.

Göller Yöresi böyle giderse  Çöller Yöresi  olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TTKD bilim danışmanı ve emekli öğretim görevlisi Dr. Erol Kesici, '2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü' nedeniyle, Türkiye'nin en fazla göl ve sulak alanının bulunduğu Burdur, Isparta, Antalya, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya il sınırlarındaki Göller Yöresi'nde son duruma ilişkin detaylı analiz raporu hazırladı. Bir zamanlar dünyanın en fazla sulak alanına sahip olan bu coğrafyadaki göllerin hızla tükendiğine işaret eden Dr. Kesici, "Dünya Sulak Alanlar Günü'nde, yörenin susuz kalan sulak alanları kutlanmalı mı, kutlanmamalı mı?" dedi.

Dr. Kesici, Akdeniz'in kuzey ve kuzeybatısıyla İç Anadolu Bölgesi'nin güneybatısına denk düşen Teke Yöresi'nin kuzeyinde 2000 metreden yüksek dağ kütleleri arasındaki, tabanı göllerle kaplı ovaların yer aldığı kesime Göller Yöresi adı verildiğini kaydetti. Sulak alanların doğal yaşamın kaynağı olduğunu belirten Dr. Kesici, Türkiye'de tarımın ve meyveciliğin en önemli üretim merkezi olan bölgede göllerin oluşturduğu klimanın büyük önem taşıdığını anlattı.

EKOLOJİK DENGE

Sivrisinek alanı, sazlık, kurbağa yatağı, bataklık diye önemsenmeyip kurutulan sulak alanların, aslında zenginlikler sunan ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliğinde öneme sahip olduklarını dile getiren Dr. Kesici, "Gerçek güzellikler sulak alanlarda, doğadadır. Bu nedenle sulak alanlarımız doğal zenginlik müzelerimizdir. Sulak alanlar hayatı şekillendiren suyun kaynağıdır, depolanma alanlarıdır, yer altı sularını onlar besler" dedi.

70'İN ÜZERİNDE GÖL VARDI

2021 yılı çalışma sonuçlarına göre, Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Göller Yöresi'nde de sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin tehlike altında olduğunu belirten Dr. Kesici, "Göller Yöresi'nde acı, tatlı ve tuzlu suların birikimiyle oluşan milyonlarca yıllık geçmişe sahip bu doğal, karstik, volkanik yapılı, ekolojik ve biyoçeşitlilik özellikleri farklı irili ufaklı 70'in üzerinde göl vardı. 50 yıl önce Beyşehir, Eğirdir, Akşehir ve Eber gölleri gibi Türkiye'nin en büyük dört doğal tatlı su gölüne ve dünyada en fazla doğal sulak alana sahip bölgeydi" diye konuştu.

YÖREDEKİ BİRÇOK GÖL KURUDU

Dr. Kesici, Göller Yöresi'nin alt bölgelerine göre bugünkü durumunu ise şöyle özetledi:

"Acıpayam alt yöresinde Çardak, Çivril, Çaltı, Karagöl, Yayla gölleri şiddetli kuruma, ekolojik kayıp, kirlilik yaşıyor ve su birikintisine dönüştü. Kurugöl ise kurudu. Acıgöl-Burdur alt yöresinde Yazır, Burdur, Salda, Karataş, Gölhisar, Yarışlı gölleri şiddetli kuruma, kirlilik ve ekolojik baskı altında. Akgöl, Pınarbaşı, Kestel, Karaevli ve Heybeli gölleri tamamen kurudu. Antalya'nın Elmalı çevresinde Avlan, Karagöl, Müren, Küçükgöl, Girdev gölleri ile Korkuteli çevresindeki Gölcük, İmecik, Keklicek, Genceli, Manay, Sarıgöl, Akgöl ve Keklicek gölleri tamamen kurudu. Antalya merkezde Boğazkent Sazlığı ve Kuş Cenneti, Kırkgöz, Yamansaz, Çakal Gölü şiddetli kuruma, kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı yaşıyor. Isparta-Eğirdir alt yöresinde Eğirdir, Kovada, Gölcük gölleri şiddetli kuruma, biyolojik çeşitlilik kaybı ve aşırı kirlilik tehditleri altında. Pınarbaşı ve Alparslan sulak alanları kurudu. Beyşehir alt yöresinde Beyşehir, Suğla, Karamuk gölleri şiddetli kuruma, aşırı kirlilik ve biyoçeşitlilik tehdidi altında. Eber Gölü büyük oranda kurudu ve çok büyük kayıp var. Akşehir ve Çavuşçu gölleri tamamen kurudu."

10 BİN KİLOMETREKARE SULAK ALAN YOK OLDU

Çoğu tektonik çağlardan bugüne gelen Göller Yöresi'nin 36 bin 672 kilometrekare alana sahip olduğuna işaret eden Dr. Kesici, "1960'lı yıllarda yöredeki göl, dere, çay, bataklık, su birikintisi gibi irili ufaklı sulak alan toplam miktarı, mevsimlere bağlı değişimle birlikte 15-17 bin kilometrekare arasındaydı. Bunun bin 700 kilometrekaresini doğal göller oluşturuyordu. Ancak son yıllarda, bölgedeki sulak alan miktarı yaz aylarında 5 bin kilometrekarenin altına düşüyor. Doğal göllerin kapladığı alan bin 700 kilometrekarelik de bugün 600 kilometrekareye kadar geriledi. Son 50 yılda tarımda aşırı su kullanımı, kirlilik gibi insani sebeplerle 10 bin kilometrekarenin üzerinde sulak alan yok oldu" dedi.

İKLİM KRİZİ DEĞİL, AŞIRI KULLANIM

Göller ve sulak alanlardaki kuruma ve kaybın temel nedeninin iklim krizi olmadığını dile getiren Dr. Erol Kesici, "Temel sorun, aşırı su alımları nedeniyle göllerin yıllık su bütçelerinin korunamaması, gölü besleyen dereler, çaylar ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet yapılması, göl çevresindeki yer altı sularının aşırı kullanımı. Ayrıca tarım alanlarında 10-15 tonluk depolarda suyun biriktirilmesi, bahçelerde kendi göletlerini oluşturmaları gibi çok yanlış, tehlikeli ve izin verilmemesi gereken uygulamalardır" diye konuştu.

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI. (YARISLI GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(AVLAN GOLU)(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(AVLAN GOLU)(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(BURDUR GOLUNDE SUYUN CEKILDIGI ALANLAR) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(BURDUR GOLUNDE SUYUN CEKILDIGI ALANLAR) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(EBER GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, 1960'LI YILLARDA 15-17 BIN KILOMETREKARE IRILI-UFAKLI SULAK ALANA SAHIP GOLLER YORESI'NDE, GUNUMUZDEKI MIKTARIN YAZ AYLARINDA 5 BIN KILOMETREKARENIN ALTINA DUSTUGUNU SOYLEDI.(EGIRDIR GOLU)(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Su altı görüntüleme takımı kaptanından uluslararası başarı
 
Eşiyle tartışınca evi yaktı; çiftin yakınları birbirlerine saldırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Likya Yolu'nda yürüdüler
DENİZLİ Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 4 arkadaş, soğuk ...
45 yaşında yeşil sahalara döndü
ANTALYA'nın Demre ilçesinde iş hayatı nedeniyle 35 yaşında futbolu bırakan ...
Tam zamanında doğru yatırım… 8 yılda 400 kilometre asfalt
Muratpaşa Belediyesi, 8 yıl içinde 35 mahallede yaptığı çalışmalarla 400 ...
 
Başkan Topaloğlu: 2022 Kemer için altın yıl olabilir
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu erken rezervasyonlarda büyük artış ...
Barışmak için buluştu, başından vuruldu
ANTALYA’nın Konyaaltı ilçesinde Enver N. (39), barışmak için buluştuğu ...
Almanya'dan geldi, yalnız yaşadığı evde ölü bulundu
ANTALYA'da, Almanya'dan 20 gün önce geldiği öğrenilen Ali Duran (58), ...
 
MHP'li Antalya Büyükşehir meclis üyesi vuruşarak çekildi
MHP’nin Korkuteli ve Büyükşehir Meclis Üyesi  Süleyman Uğurlu, partisinden ...
Çaldığı çamaşır makinelerini, yardım istediği esnafla kamyonete yükledi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde hırsızlık şüphelisi, nakliye kamyonetiyle ...
Kızakla kayarken, telefonuyla görüntü çeken kişiye çarptılar
ANTALYA'nın Saklıkent Kayak Merkezi'nde kızakla kayan 2 kişi, parkurda ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva